POSTED IN Krig-fred, Ukraina

x-CIA Larry Johnson:

Det går Russlands vei. Nato er i trøbbel.

10 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

DET ER INGEN ENKEL KRIG I UKRAINA, OG NATO ER I TRØBBEL

Av Larry Johnson

Larry Johnson er en x-CIA analytiker

«Det nytter ikke å piske en død hest» (gammelt russisk ordtak, red.), men det meste av verden har et forvridd bilde i hodet av krigen i Ukraina. Som jeg har skrevet tidligere, ligger mye av feilen hos Hollywood, som gjennom en mengde filmer har betinget massene til å tenke på krig som erobringen av kritisk territorium. Men det er et misvisende bilde når det gjelder Ukraina. Ja, det er strategisk viktige deler av territoriet som må erobres eller forsvares, men det er også store deler av sletter (vi kaller dem prærier her i USA) som er taktisk vanskelige å kontrollere, og hvis du lykkes med å erobre et område av land, skaper du et problem om hvordan du skal forsvare det.

Ta en titt på følgende video med dette i tankene. Selv om videoen viser hvordan Russlands Wagner-gruppe bygger defensive linjer, vennligst fokuser på det generelle landskapet i stedet for arbeidet til ingeniørene:

Russland har en avgjørende fordel fremfor Ukraina når det gjelder å kjempe om dette territoriet, selv om det for noen uker siden avga noe av det til fremrykkende ukrainske tropper. Hvorfor? Fordi Russlands luftvåpen fortsatt er intakt og kan brukes til å angripe store ukrainske enheter. Ukrainas luftkapasitet er fjernet. Russland har også en fordel i tanks. I tilfelle du er i tvil, viser videoen ovenfor typiske landskaper for tanks.

Ved begynnelsen av sin fullskala invasjon i februar hadde Russland rundt 3.330 operative stridsvogner (2.840 med bakkestyrkene, 330 med marineinfanteriet og 160 med sine luftbårne styrker), ifølge Military Balance 2021-databasen. . . .

Russland har imidlertid fortsatt rundt 2000 kampklare stridsvogner for hånden, i tillegg til en enorm mengde på lager.

Military Balance 2021-databasen sier at russiske lagringsanlegg har rundt 10 200 stridsvogner, inkludert forskjellige T-72-er, 3 000 T-80-er og 200 T-90-er.

Tankkamper på bølgende sletter er helt topp for en storfilm i Hollywood, men den virkelige faren for Ukraina har vært demonstrert i løpet av de siste to dagene – Russlands hypersoniske missiler, kryssermissiler og luftavfyrte raketter som ødelegger kraftverk og militære hovedkvarterer i hele Ukraina. De russiske angrepene de siste to dagene reduserte Ukrainas evne til å levere elektrisitet og kritisk varme til de største byene betydelig. Angrepene forstyrrer også Ukrainas mobiltelefonnettverk og dets evne til å flytte tropper og utstyr fra vest til frontlinjene i øst.

Ukraina har ikke en sammenlignbar evne til å motvirke de russiske angrepene. Dessuten har den russiske rakettsperren fremhevet svakheten, om ikke fraværet, ved Ukrainas anti-missilforsvarssystem. Det er verken en feil eller en tilfeldighet at Russlands angrep i store ukrainske byer – mer enn 100 missiler – forårsaket svært få menneskelige tap, spesielt når det gjelder sivile. Til tross for ukrainske påstander om at Russlands angrep drepte sivile, tyder bevisene på noe annet – Ukrainas eget antimissilsystem klarte ikke å avskjære de russiske målene og falt deretter til jorden og traff leiligheter og skoler.

Hva skal USA og NATO gjøre? 

Umiddelbart sende Iron Dome anti-missil-systemet? Dessverre er ikke disse vestlige anti-missilsystemene designet for å beseire de missilene som Russland nå bruker. Så er det logistikkproblemet – det vil si å få disse systemene utplassert og trene personell til å betjene dem. Dette vil ta uker, om ikke måneder. Og Ukraina har ikke luksus av tid i denne forbindelse. For å gjøre saken verre, har ikke USA og NATO reservene til raskt å forsyne Ukraina:

USA vil snart ikke være i stand til å forsyne Ukraina, slik de har gjort til nå, med det sofistikerte utstyret som er avgjørende for deres forsvar mot Russland, ettersom dets reserver når sine grenser, spesielt når det gjelder ammunisjon. . . .

Mark Cancian

Men amerikanske lagre av visst typer utstyr «når minimumsnivåene som er nødvendige for krigs- og treningsplaner» og å få tilbake våpenlagrene til nivåene før invasjonen, det kan ta år, skrev Mark Cancian i en fersk analyse ved Senter for strategiske og internasjonale studier.

Washington «tilegner seg kunnskap» av denne konflikten at ammunisjonsbehovet i en stor krig er «mye større» enn forventet, sa en amerikansk militærtjenestemann som ba om anonymitet.

Så er det marerittscenarioet for Ukraina og NATO i Russland som påkaller Collective Security Treaty Organization (CSTO) hvor Russland ber Hviterussland om å bli med i kampen. Russiske og hviterussiske tropper samles allerede ved Ukrainas nordlige grense. Enten dette er en bløff fra Russland eller genuin forberedelse til å åpne en ny front i nord. Det nødvendiggjør at Ukraina utplasserer allerede utarmede styrker til den nordlige grensen. Dette vil svekke Ukrainas evne til å holde tilbake en russisk offensiv i Kherson og Zaporhyzhia.

Jeg tror at hendelsene i løpet av de neste fem ukene vil skape en krise i NATO og USA. Hvis Russland griper initiativet og går inn med styrke mot ukrainske enheter, vil ikke NATO være i stand til å redde Ukraina fra nederlag på slagmarken. Enhver ytterligere intervensjon fra NATO vil gjøre dem, i russernes øyne, til legitime militære mål.

Sammen med de militære utfordringene USA og NATO står overfor, er det også økonomiske og politiske motvinder. Joe Biden vil sannsynligvis miste kontrollen over Representantenes hus og Senatet. Hvis dette skjer, vil han ikke lenger ha en kongressalliert som er ivrig etter å fortsette å måke penger og våpen inn i Ukraina. De økonomiske forholdene i hele Europa med inflasjon og lukkede bedrifter vil gi næring til mer innenlandsk uro og redusere entusiasme for å holde Ukraina flytende.

Når du tar alle disse faktorene i betraktning, er konklusjonen klar – Russland nyter et strategisk og taktisk initiativ som vil være vanskelig å overvinne. Motsatt er NATO i trøbbel.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Roman Melnychuk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

10 kommentarer. Leave new

 • De som har unnlat å høre på propagandaen som har vært spydd ut av MSM har vist dette lenge: Russland kommer til å vinne, de har ikke noe annet valg. Man må også lære av historien: når russerne setter seg et mål så tuller de heller ikke. Men så har dette aldri handlet om verken frihet eller demokrati, det har handlet om at USA skal knuse den Europeiske økonomien. Konflikten i Ukraina er egentlig en krig som USA fører mot Europa.

  Svar
 • Wasan Totland
  13 oktober 2022 8:08

  Det som kommer til å skje er en neste stor sjokkbølge fra russerne for å ta ut infrastruktur i hele Ukraina. Det kan være dager unna. Jeg regner med at de venter til det de ødela nå er reperert. Deretter vil det komme en enorm flyktingestrøm mot oss. Landet har vel over 30 millioner innbyggere foruten Donbass. La oss si at ti prosent kommer nå. Vil gjerne høre Knut Lindners synspunkter på dette.
  https://steigan.no/2022/10/terror-mot-krim-broen-tvinger-russland-til-a-slippe-los-shockn-awe/

  Svar
 • Det store motivet for imperialismen er verdensherredømme, og opprettelse av Stor-Israel som den hersende unipolare verdensdel Men situasjonen med ukraina er lagt opp til for lenge siden. Beskrevet i «the grand chessboard» av zbigniev brzsinsky. Å brekke opp den store geopolitiske pol som det gamle Sovjetvelde utgjorde er såvisst ett stort motiv, men Europa har vært den store fienden i 2000 år og er ennå farlig. Derfor er vel planen å sette to fiender opp mot hverandre.
  Men det kan hende at når folk i Europa mister strømmen sin at de tar ut til gatene for å finne ut hva som har skjedd og der får høre noe som ikke idiotboksen sa.

  Svar
  • Jeg tror du kan stole på at folket tar til gatene utover vinteren, mange vet nå, og enda fler vil få vite når lommeboka er tom, maten og strømmen er borte. Det blir «en kald» vinter i Europa i år, men kaldest kan den raskt bli for «politikere», «byråkrater» og medløpere.
   Jeg forventer store folkeansamlinger i byene, som leter etter skyldige de kan «klynge opp».
   The Great Reset har startet, og folket vil vinne.

   Svar
 • Avliv Biden, eller den som spiller Biden. Noen mener han døde for år siden. Hva det er som står der og ikke engang kan lese rullletekst, kun en dårlig marionett. For en fornærmelse mot hele verden den personen er, og kvinnfolket i tapet og gardin – kjole ved hans side. Far og sønn, motbydeligheter begge. Skyt og grav ned.

  Svar
  • Jeg har også lurt på om Biden har en «double». Allerede Churchill hadde jo en «double» som spilte ham under wwii. Men det er litt rart at om de har funnet en double til Biden, så har de ikke engang klart å finne noen som kan lese en rulletekst.

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  13 oktober 2022 20:55

  Ukraina er no Nato-medlem i praksis, seier den ukrainske krigsministeren Reznikov. Kor viktige vert då formalitetane som manglar?

  Noreg er i praksis i krig med Russland. No må snart Stoltenberg og Melby-typane i norsk politikk vera nøgde med det dei har rota Noreg inn i.

  For oss andre er det uhyggjeleg.

  Svar
 • Jeg kommenterer så å si aldri militært. Å gjøre det er i tilfellet Ukraina som å skulle mene noe om bygging av et hus man ikke har sett tegningen til og heller aldri har besøkt, men dette tilfellet har et interessant aspekt ved seg. Lange strekninger av den ukrainske fronten ligger nå lenger øst enn de områdene man brukte hele åtte år på å befeste og «rasputitsa», slamperioden som gjør det nesten umulig å konstruere gode befestninger, er over dem. Konsekvensene er åpenbare nok til å undres om ikke russerne setter ukrainerne og NATO sjakk matt når bakken har frosset tilstrekkelig til og en får operasjonsfrihet utenfor vei. Tiden gir vel som alltid svaret.

  Lot russerne den ukrainske hæren gå i en felle ved å lokke dem ut av befestningene, til stor militær kostnad få erobre områder uten militær verdi, men av så stor propagandaverdi at de av politiske årsaker rett og slett ikke kan gi dem opp? Vi unge «pansergutta» fantaserte på 1970 og tidlig -80 tall om å få bruke våre da overlegne (mente vi) Leopard I stridsvogner mot russerne i slettelandskap som disse. Gud skje lov og takk ble det aldri aktuelt, motsatt av nå når galskapen har blitt konkurransedyktig med den av året 1941.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  14 oktober 2022 9:17

  Institutt for forsvarsstudier (IFS) høyrest ut som namn på ein akademisk anstalt, og hevdar sjølv dei driv med uavhengig forsking.

  Anstalten er ein del av det norske militærstellet, ved festlege høve kalla Forsvaret. Ikkje heilt uavhengig altso.

  Her betalar me for 11 krigsprofessorar og elles ei salig blanding av ein skokk med forskarar, offiserar, fyrteamanuensisar og denslags.

  På banen i dag er krigsprofessor Katarzyna Zysk. Greitt å vita neste gong du kjem i skade for å slå på fjernsynet/NRK.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

EU-ledere holder resultatløst stormøte i Praha.

Men det er de som ikke deltok (Russland og USA) som setter dagsorden.

Forrige innlegg

Kjent USA-økonom sier høyt det de fleste i verden forstår:

Ukraina skyter på russisk-kontrollert kjernekraftverk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.