POSTED IN Norsk politikk, Olje-Energi

Vi har netto strømeksport ut av landet.

Det er hovesårsaken til kraftkrisen i Norge.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Strømeksport for økte strømpriser

Innlegget er hentet fra Nyhetsbrev fra Drammen nei til EU

Av Jan Christensen

I et normalår produserer vannkrafta vår rundt 140 terrawatt-timer (TWt) med elektrisitet.  
Siden en terrawatt-time er en milliard kilowatt-time, betyr det 140 milliarder kilowattimer (KWt). Eller 140 millioner megawatt-timer (MWt) – eller 140 tusen gigawatt-timer (GWt).
Om vi regner med at Norge har to og en halv millioner husstander, og at hver husstand i gjennomsnitt  bruker 16.000 kW-timer årlig, gir dette et totalt årsforbruk for samtlige husstander på 40 Terrawatt-timer.
Hvor blir så resten av? 100 Terrawatt-timer.


Her går brorparten til privat og offentlig næringsliv, cirka 80%. 5% forsvinner i ledningsnettet som overføringstap. Nevnes må også at vi – ifølge Statistisk Sentralbyrå – i første halvår 2022 eksporterte over 13 terrawatt-timer, mens importen var på under det halve.

Våre store eksportkabler er i dag på havbunnen til Danmark, Nederland, Tyskland og England. Det er verdt å merke at  Agder energi, som nå etter planen skal sluke Glitre energi, i sin tid var en pådriver for eksportkabler til Danmark – og dermed dyrere forbrukerstrøm. Totalt har disse kablene en kapasitet på 5.200 Megawatt-timer. Om kablene hadde vært i full drift hele året og kun sendt strøm ut av landet, ville de årlig hatt en kapasitet på rundt 45 terrawatt-timer. 


I og med Energiloven som ble innført i 1991, ble strøm «omdannet». Fra å være ledd i vår nødvendige infrastruktur som skulle selges mest mulig til selvkost, ble den nå gjort til en handelsvare. Strømmen skulle kunne flyte fritt, innenlands som utenlands, til de som ville betale mest. Et Norge underlagt EØS-avtalen og ACER, har forsterket – og forsterker – denne utviklingen.

Europas marked for stabil energi er uutømmelig. Det eneste som setter hindringer, er transportleddet. I dag er er vår overføringskapasitet på drøye 30% av produksjonen. Mektige krefter ønsker ytterligere økning. 


De som styrer denne strømeksporten – i hovedsak offentlig utpekte «profesjonelle» styrer – har få skrupler: 

 • Hvorfor ikke selge maksimalt med strøm til høyest mulig priser både til EU-landene og til norske forbrukere?
 • Om vannmagasinene våre tømmes, kan vi jo importere nødvendig kraft den andre veien? 
 • Om importert kraft koster det mangedobbelte, er ikke vår bekymring så lenge forbrukerne og eventuelt staten tar  regninga.

Både fra Erna og Jonas heter det at kraftutvekslingen med Europa har tjent oss godt, og at den ivaretar vår forsyningssikkerhet. For det første er det drøyt å kalle det kraftutveksling. Det er i hovedsak en krafteksport.

 
Den strømmen vi får tilbake – for eksempel når det blåser ekstra på kontinentet og vindenergien der ellers ville gått til spille – har liten betydning for Norge. Om den er nødvendig for vår forsyningssikkerhet, eller fører til billigere strømregninger for oss forbrukere, er høyst usikkert. 


Med et Norge som fullverdig ACER-medlem, kan vi glemme nasjonal kontroll med vår egen, «folkets», strøm. Fortsatt har vi muligheter. Dessverre synes de å forspilles for hver dag som går. 

Forsidebilde: Syd Wachs

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • «Både fra Erna og Jonas heter det at kraftutvekslingen med Europa har tjent oss godt,..»

  Dvs. gitt statsadministrasjonen mer penger, – mens folket skal grue seg og fryse, og ligge våken med tanke på hvordan man skal få nødvendig oppvarming i vinterlandet Norge.
  Administrasjonen bruker disse pengene på ekstra uproduktive statsansatte som skal fordele ‘ støtte’ til innbyggerne som vil/må stå med lua i handa. Og resten til krigføring og stortingsgarasje (?)

  Hvorfor ikke legge ekstra skatt på innbyggerne direkte?
  Eller satt prisen på brød til 200 kroner, med ekstra avgifter , og ‘støttet’ de som ikke kunne betale. ( omtrent samme beløp pr. familie som denne ekstra strømavgiften tilsier hver husstand. )
  Nei, da hadde vi sett galskapen og protestert.

  Det er varen/produktet som gir velstand i en nasjon. Om man avgift/skattelegger og fordyrer en vare blir det ikke mer velstand. Bare mindre frihet til befolkningen , og mer makt til administrasjonen/politikerne. Så innbyggerne til slutt tror at det er staten/administrasjonen/politikerne som forsørger innbyggerne.
  Det er selvfølgelig omvendt.

  Har Norge som nasjon råd til å fø på dette ‘ arbeider’- partiet, og resten av kostebinderiet på Løvebakken lengre?

  Svar
 • ‘Mens EU og Norge har innført kraftige økonomiske sanksjoner mot Russland som svar, har Russland kuttet gassleveransene til Europa til under 30 prosent av normalen.
  Det har sendt gassprisene til himmels, noe som smitter over på strømprisene sør i Norge.’ ;-)
  nettavisen.no/stromkrisen-eksporten-mer-enn-tredoblet-i-forrige-uke/s/5-95-588549

  Selvfølgelig ikke. Gasspriser kan ikke sende norsk vannkraft, som ikke bruker gass, til himmels.
  Det er ( underlig nok) våre myndigheter AP/Sp og Høyre som gjør. Merkantilistpartiene som gjerne selger bestemora si for å tjene en tier.
  – Og ( tragisk nok) selvfølgelig Norges innbyggere som ikke kaster disse trojanske hestene ut av Løvebakken – ut av landet. Fysisk.

  Svar
 • >Vi har netto strømeksport ut av landet.
  >Det er hovesårsaken til kraftkrisen i Norge.

  Ja, det er tilnærmet 100% av årsaken.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRK, Norges største skremme-maskin:

Blåser opp en mus til elefant-størrelse.

Forrige innlegg

Alex Newman forklarer:

Hvordan FNs Agenda 30 dikterer dagens landbrukspolitikk

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.