POSTED IN Ukraina, Virkelighetsforståelse

Våre politikeres språk er papegøyetale. De gjentar det USA-lederne sier.

Når forretningsfolk tenker klarere enn politikere.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Fredsforslaget til Elon Musk forteller at forretningsfolk er i stand til tenke klarere og mer nøkternt enn våre politikere. Forslaget hans til fredsavtale er omtrent det samme som Russland foreslo og som Ukraina var i ferd med å akseptere for Ukraina i april. Men etter at Boris Johnson dro til Kiev og lovet full støtte fra vest satset den ukrainske regjeringen på krig – med Nato i ryggen.

Forslag til Musk om en ny folkeavstemning under fredeligere forhold arrangert med internasjonale observatører har svært mye for seg. Men slike forslag er lenge avvist fra Kiev (Nato) som vil krige til alt (også Krim) er vunnet tilbake.

Og da er vi tilbake til RAND (USAs store tenketank)-planen om å fremprovosere en oppløsning av Russland. Det ser ut til at dette fortsatt er hoveddrivkraften bak USAs politikk – med Ukraina som rambukk. I praksis betyr det en forlengelse av lidelsene helt til befolkningen i vest får nok av inflasjon og dyrtid og kulde.

Knut Lindtner
Redaktør

Elon Musk foreslår en fredsplan for Ukraina

Krim vil forbli russisk, og Ukraina – nøytralt, har tycoonen antydet

Elon Reeve Musk er en gründer og forretningsmann. Han vokste opp i Sør-Afrika og er i dessuten statsborger i USA og Canada. Wikipedia

SpaceX og Tesla-sjef Elon Musk har foreslått en plan for å få slutt på konflikten i Ukraina. Milliardæren foreslo at det skulle holdes nyvalg i de fire regionene som nylig stemte for å slutte seg til Russland, mens Ukraina ville forplikte seg til nøytralitet og gi fra seg kravet til Krim.

Musk la ut en oversikt over planen sin på Twitter på mandag, og antydet at Russland «gjentar valg av annekterte regioner under FNs tilsyn», og Moskva trekker seg fra disse områdene hvis velgerne velger det.

Krim ville bli erklært «formelt en del av Russland, slik det har vært siden 1783,» inntil den sovjetiske premier Nikita Khrusjtsjov ga halvøya til den ukrainske SSR i 1954.

Musk, hvis tekstmeldinger avslørte at han var tidvis leser av RT, kalte Khrusjtsjovs avgjørelse en «feil».

Milliardæren foreslo dessuten at Ukraina skulle forplikte seg til nøytralitet – slik Russland hadde bedt om lenge før de startet sin militæroperasjon i februar – og garantere vannforsyningen til Krim. Ukraina stengte forsyningen i 2014 etter at befolkningen på Krim  med overveldende flertall stemte for å slutte seg til den russiske føderasjonen. Kort tid etter lanseringen av Russlands operasjon i Ukraina ble forsyningen gjenopprettet.

«Dette er høyst sannsynlig utfallet til slutt,» kommenterte Musk forslaget sitt, og la til at det «bare er et spørsmål om hvor mange mennesker som dør før da.»

Planen vil neppe finne støttespillere i Kiev. Ukrainas president Vladimir Zelensky har lovet å ikke forhandle med sin russiske motpart, Vladimir Putin, og å beslaglegge hele territoriet Kiev hevder som sitt eget – inkludert Donbass-republikkene og Krim – med makt. Videre sendte Zelensky en søknad om medlemskap til NATO-alliansen i forrige uke.

Innbyggere i Donetsk- og Lugansk-folkerepublikkene, og Kherson- og Zaporozhye-regionene, vil sannsynligvis stemme i overveldende antall for å slutte seg til Russland hvis de nylige folkeavstemningene i disse territoriene ble holdt igjen. Alle disse regionene har en høy prosentandel av russisktalende og har historisk stemt på pro-russiske kandidater da de var en del av Ukraina.

Imidlertid har Putin allerede undertegnet traktater for å tiltre disse territoriene i den russiske føderasjonen, og har lovet å forsvare dem med Russlands fulle militære kapasitet.

I skrivende stund støttet nesten 60 % av respondentene på Twitter Musks idé.

Maskinoversatt, bearbeidet og noe forkortet av redaksjonen

https://www.rt.com/russia/563988-elon-musk-ukraine-poll/

Forsidebilde: David Clode

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det som Musk sier her er i veldig stor grad det samme som Henry Kissinger og andre realister sier.
    Minsk2-avtalen som ble underskrevet av Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike i 2015 og sier at det skal gjennomføres folkeavstemning i Øst-Ukraina (Donbas og Krim) for å bestemme om Øst-Ukraina skal ha autonom status (selvråderett ) innenfor Ukraina. Men Minsk2-avtalen ble imidlertid trenert av bla USA.

    Donbas har veldig mye industri, men det er av eldre type. Øst-utvidelsen av EU førte til at veldig mange av de nye medlemslandene i Øst-Europa opplevde at veldig mye av deres gamle industrien gikk konkurs i løpet av ca 2 år pga konkurransen fra industrien i Vest-Europa. Det samme vil også gjelde for mye av industrien i Donbas. BBC hadde en reportasje om dette i 2014, hvor bla en produsent av vindmøller i Donbas fortalte om at de importerte en del tekniske komponenter fra Russland for så å eksportere det ferdige produkt til Russland. Med fri flyt mot EU ville bedriften måtte konkurrere mot bla Siemens, noe som de ikke vil overleve og de ville gå konkurs i løpet av 2 år.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Utdrag fra Putins tale:

Russland vil bli en frigjøringskraft for den tredje verden

Forrige innlegg

Kaos over hele verden:

FNs sjef for matforsyning sier at hungersnød vil føre til destabilisering av land

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.