Det er ikke hver dag det kommer slik forslag fra ledende politikere i USA, men at slike holdninger fortsatt eksisterer i noen miljøer får vi i denne saken bekreftet. Når noen ikke gjør som USA vil er det trusler og utpressing som er første steg. Det neste, overfor de mere gjenstridige, er straffetiltak av ulike slag. Og hvis heller ikke det hjelper er det bomber og intervensjoner mot de som ikke forstår.
I Latin-Amerika har mange land erfaring med USAs vilje og metoder. Den lokale herskende klassens erfaring er god. USA sikrer deres (og egne) interesser gjennom ulike tiltak, også militære. Den dekorerte Marines-generalen Smedley Butler beskriver denne virksomheten på en presis måte her.



Jeg hjalp til å gjøre Mexico, spesielt Tampico, til et sikkert sted for amerikanske oljeinteresser i 1914. Jeg hjalp til å gjøre Haiti og Cuba til et anstendig sted for National City Bank-gutta hvor de kunne hente inntekter, jeg hjalp til å voldta et halvt dusin sentralamerikanske republikker til fordel for Wall Street. Listen over svindler er lang. Jeg hjalp til å renvaske Nicaragua for den internasjonale banken Brown Brothers i 1909-1912. Jeg bragte lys til Den Dominikanske Republikk av hensyn til amerikanske sukkerinteresser i 1916. I Kina sørget jeg for at Standard Oil kom seg vekk uskadet.
Og så fortsetter han med henvisning til Mafiaen i USA hvor bossene skrøt over sine store distrikter innad i landet hvor de tjente sine penger:
I løpet av disse årene hadde jeg, som gutta på bakrommet ville si, en voksende virksomhet. Når jeg ser tilbake på det, tror jeg at jeg kunne gitt Al Capone noen tips om de tre beste distriktene å operere i. Jeg opererte på tre kontinenter.
Tydeligere kan de ikke sies hva store deler av USAs militære virksomhet egentlig dreier seg om. Å sikre råvarer og markeder for USA kapitalinteresser, i dag i stor grad dominert av finanskapitalen. USAs kriger i Midt-Østen kan ikke forståes uten denne dimensjonen. Og det er vanlige mennesker i USA og ikke minst overalt i resten av verden som må betale for at dette skal fortsette.
Det ordføreren i Miami her foreslår er på en måte derfor ikke noen politisk bombe, men føyer seg inn i en århundrelang tradisjon i USAs utenrikspolitikk.
Knut Lindtner
ORDFØRER I MIAMI FORESLÅR AT USA VURDERER MULIGHETEN AV Å BOMBE CUBA
I kjølvannet av demonstrasjonene mot Cubas regjering foreslår mange fremstående politikere i U. S. at Washington må intervenere. Ordføreren i Miami går så langt som å hevde at USA bør vurdere å «bombe Cuba».
I et intervju med Fox News på tirsdag sier ordfører Francis Suarez at han er for en intervensjon av USAs militære styrker og ramser opp konfliktområder hvor U.S også tidligere har foretatt luftangrep. Når han blir spurt om han foreslår at U.S militære styrker bør bombe Cuba, svarer Suarez at han foreslår at muligheten for det bør undersøkes og ikke uten videre avfeies som en mulig løsning.



Militæret kan gjøre dette på flere måter. Han sier at det trenger selvsagt å diskuteres og bør ses på som en mulig løsning og legger også til at man i tillegg må diskutere andre mulige løsninger.
I et separat intervju med Fox Business News på tirsdag argumenterer Suarez på nytt for en amerikansk intervensjon på Cuba. Han sier: » Det amerikanske militæret har tidligere intervenert en rekke ganger i Latin Amerika med stor suksess og viser til den kalde krigen. Suarez mener Cuba er en trussel mot U.S fordi «de eksporterer kommunisme over hele den vestlige halvkulen.
Heldigvis ser det ikke ut til at Biden- administrasjonen har planer om å invadere eller bombe Cuba. Det statlige departementet sa tirsdag at de heller ser på måter de kan støtte det kubanske folket. Det er å redusere den flere ti-år gamle embargoen til USA og den enorme innvirkning dette har hatt for Cuba.
Oversatt av Karen Amanda
Forsidebilde: Ban Yido
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 426 ganger.