POSTED IN Krig-fred

General for US Marines:

Krig er svindel

11 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette antikrigs-innlegget til generalmajor i US Marines, Smedley Butler (1881-1940), er egentlig tidløst og svært sterkt i formen. Det er gjennomsyret av en ærlighet som savnes i en tid med spinndoktorer (profesjonelle løgnere) og taleskrivere (virkelighetsomformere). Dette er et utdrag fra talen til Butler (to ganger tapperhetsmedaljen i det amerikanske marinekorpset). Den ble holdt i 1930. Talen ble seinere omskrevet til et lite hefte. På bakgrunn av alle krigene USA har startet de siste ti-årene med høytidsstemte begrunnelser om frihet, og demokrati, er det helt på sin plass å sitere Butler for å forstå hva dette i virkeligheten dreier seg om: internasjonal kriminalitet for en elite som er ute etter stadig mer penger.

Akkurat i disse dager nå når USA er i ferd med å gå i oppløsning kan det være verdt å minnes personer som advarte mot den politikken landet har fulgt stort sett siden og som har ført til at de nå står foran avgrunnen.

Knut Lindtner

Jeg har tjenestegjort i alt fra 2. Lieutenant til Generalmajor. I løpet av denne tiden har jeg vært en slags førsteklasses muskelmann for Big Business , for Wall Street og for bankierene. Kort sagt, jeg var en svindler, en gangster for kapitalismen. Generalmajor Smedley Butler

Krig er svindel

Krig er bare svindel.  En slik svindel blir best beskrevet, tror jeg, som noe som ikke er hva det ser ut som, for folk flest.  Bare en liten gruppe vet hva det dreier seg om. Krigen utføres til fordel for svært få på bekostning av massene.

Jeg tror på et tilstrekkelig forsvar av kystlinjen vår og ingenting annet.  Hvis en nasjon kommer hit for å slåss, da skal vi  slåss.  Problemet med Amerika er at når dollaren bare gir 6 prosent hjemme,  blir USA rastløs og drar utenlands for å få 100 prosent.  Da følger flagget dollaren og soldatene følger flagget.

«Flagget følger dollaren og soldatene følger flagget.»

Jeg ville ikke gått til krig igjen, noe jeg tidligere har gjort for å forsvare noen elendige bankinvesteringer.  Det er bare to ting vi bør slåss for.  Det ene er å forsvare våre hjem og det andre er grunnloven. Krig av noen annen grunn er simpelthen svindel.

Det er ikke noen triks i svindelen som militærgjengen ikke bruker.  De har sine «tåkeleggere» for å peke ut fienden, sine muskelmenn for å ødelegge fienden, sin hjernetrust for å planlegge krigsforberedelser og en “Big Boss” super-nasjonalistisk kapitalisme.

Det kan se rart ut at jeg, en militær, bruker en slik sammenligning.  Sannferdighet tvinger meg til det.  Jeg har tilbragt trettitre år og fire måneder i aktiv militærtjeneste i landets beste militære gren, «the Marine Corps».  Jeg har tjenestegjort i alt fra 2. Lieutenant til Generalmajor.  I løpet av denne tiden har jeg vært en slags førsteklasses muskelmann for Big Business , for Wall Street og for bankierene. Kort sagt, jeg var en svindler, en gangster for kapitalismen.

Marine-korpset

Jeg hadde mistanke om at jeg var en del av denne svindelen mens jeg holdt på.  Nå er jeg sikker på det.  Som alle medlemmer av den militære profesjon, hadde jeg aldri en selvstendig tanke før jeg forlot tjenesten.  Mine mentale åndsevner forble skinndøde mens jeg adlød ordrene fra mine overordnende. Dette er typisk for alle i militær tjeneste.

Jeg hjalp til å gjøre Mexico, spesielt Tampico,  til et sikkert sted for amerikanske oljeinteresser i 1914.  Jeg hjalp til å gjøre Haiti og Cuba til et anstendig sted for National City Bank-gutta hvor de kunne hente inntekter, jeg hjalp til å voldta et halvt dusin sentralamerikanske republikker til fordel for Wall Street.  Listen over svindler er lang.  Jeg hjalp til å renvaske Nicaragua for den internasjonale banken Brown Brothers i 1909-1912.  Jeg bragte lys til Den Dominikanske Republikk av hensyn til amerikanske sukkerinteresser i 1916.  I Kina sørget jeg for at Standard Oil kom seg vekk uskadet.

Smedly Butler til høyre under China-ekspedisjonen

I løpet av disse årene hadde jeg, som gutta på bakrommet ville si, en voksende virksomhet.  Når jeg ser tilbake på det, tror jeg at jeg kunne gitt Al Capone noen tips  om de tre beste distriktene å operere i.  Jeg opererte på tre kontinenter.

Dette utdraget er oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Bilder/tekst: Knut Lindtner

Innlegget har tidligere vært publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

11 kommentarer. Leave new

 • Edmond Dantes
  16 juni 2017 9:51

  All krig er for fred. Pablo Escobar. «Don’t get attached to things. It’s a weakness your enemies will use against you.» Narkokongen sprengte yndlingslekebilen til sønnen, For biler er bare leketøy for voksne. Nå når fredsnobel bombe nasjonen Norge har kjøpt så mange kampfly, må det da bli fred i verden? https://www.document.no/2015/08/800-er-klare-til-angrep/

  Svar
 • Edmond Dantes
  16 juni 2017 9:59

  Fantastisk gode temaer, det er godt å lese slike betraktninger. Boka Krigens hunder skrevet av Frederick Forsyth bekrefte mye av det samme.

  Svar
 • Edmond Dantes
  16 juni 2017 10:17

  Den store tyske krigsteoretikeren Carl von Clausewitz skrev i sitt hovedverk «Vom Kriege» (Om krigen): “Ingen starter en krig – eller: ingen med vettet i behold burde gjøre det – uten først å ha en klar mening om hva han ønsker å oppnå med krigen og hvordan han ønsker å føre den.”
  De som starter denne krigen er stort sett en gjeng med skrivebords generaler. De er farlige, for de skjønner ikke hva de holder på med. http://steigan.no/2014/03/03/eu-til-okonomisk-krig-mot-russland/

  Norges del av Krigsbytte, ødeleggelsen av Libya, hva utgjør den? Det må da være noe mer enn hva Jens Stoltenberg sa: Hver bombe kongeriket droppet i Libya, den kostet ikke mer enn en sykehjemsplass her hjemme i Norge, og alle traff blink, sa forsvarssjef Sunde pent antrukket i sommeruniform.

  Svar
 • Edmond Dantes
  16 juni 2017 14:47

  Jeg holdt meg til tema, men nevnte navn som bekrefter. Det er nesten umulig å bære sannhetens fakkel gjennom en menneskemengde uten å svi noen i barten. På ethvert gitt tidspunkt finnes det en ortodoksi, et sett av ideer som man antar at alle rettenkende mennesker aksepterer uten å stille spørsmål. Det er ikke direkte forbudt å si dette eller hint, men det er ikke noe man gjør. Alle som utfordrer den herskende ortodoksi, oppdager at de bringes til taushet med forbausende effektivitet. En mening som går på tvers av det som er moderne, får nesten aldri en fair behandling, verken i den populære presse eller i de intellektuelle tidsskrifter. George Orwell

  Svar
 • Sensur er en uting, selv om innlegg bør følge temaet. – Skjønt alt henger sammen med alt.
  Ved sensur synes jeg vedkommende bør få en skriftlig begrunnelse under innlegget, ( en uke) før sletting. Så kan andre lesere også se og ta stilling til saken.

  Svar
 • Som innvandrere alltid sider krig er den største av all business;) Bra innlegg!

  «tror jeg at jeg kunne gitt Al Capone noen tips»:)

  Svar
 • «Jeg tror på et tilstrekkelig forsvar av kystlinjen vår og ingenting annet. Hvis en nasjon kommer hit for å slåss, da skal vi slåss. Problemet med Amerika er at når dollaren bare gir 6 prosent hjemme, blir USA rastløs og drar utenlands for å få 100 prosent. »

  Dessverre gjelder dette også Norge.
  Men Norge burde valgt samme forssvarsstrategi, og bygget opp et defensivt forsvar som ikke truet andre land. Bedre/sikrere og rimligere. ( Også for andre land som Libya, Syria og Afghanistan. Disse landene burde jo har bombet Norge tilbake, hvis noe skulle vært riktig. – Men da hadde vel Nato’s «forsvars»-samarbeid bombet disse landene enda mer.)

  Svar
 • En litt fyldigere beskrivelse av samme mann/tema: War Is A Racket
  By Major General Smedley Butler

  https://ratical.org/ratville/CAH/warisaracket.html

  Svar
 • Bra at det settes lys på denne godt oversette delen av amerikansk historie. Det de fleste heller ikke vet, er at flere prominente amerikanske oligarker, deriblant Bush-klanen, faktisk ønsket å bruke denne mannen til å lede et fascistisk kupp i USA! Aldri hørt om det? Nok et eksempel på at «historien» vi blir indoktrinert med bare utelater de fakta man ikke ønsker frem i lyset… samme grupppe oligarker finansierte for øvrig Hitler i mellomkrigstiden. Anbefaler filmen «everything is a Rich mans trick» for et videre dypdykk i dette.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  11 juli 2024 9:23

  Slike tekstar får ikkje norske skule-elevar lov å lesa.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRK, ‘Debatten’ og Fredrik Solvang:

Debatter temaer som er upopulære hos makta, men som er viktige for oss i Norge.

Forrige innlegg

Det rotes med begrepene «miljø» og «grønt».

Grønt betyr ikke miljøvennlig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.