POSTED IN Korrupsjon, Ukraina

USAs enorme økonomiske hjelpepakke vil krympes kraftig av villige hender både i Ukraina og i USA:

Vi kaller det korrupsjon.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Mye av Washingtons bistand på 54 milliarder dollars vil bli stålet av korrupte i Ukraina 

Av  Paul Antonopoulos

USAs bistand til Ukraina har nådd forbløffende høyder helt siden Russland startet sin militæroperasjon 24. februar, med en kontinuerlig strøm av våpen, ammunisjon og etterretningsmateriell inn i landet. I en tid da levekostnadene blir stadig mer uutholdelige for den gjennomsnittlige amerikaneren er Kongressen klar til å godkjenne mer enn 40 milliarder dollar i nødfinansiering for å støtte Ukraina. Det er et beløp som er nesten tre ganger større enn det USA allerede har forpliktet seg til. Effektiviteten ved denne bistanden settes imidlertid i tvil med tanke på systemisk korrupsjon i Ukraina og den korte overlevelsesraten for vestlige våpen når de kommer inn i landet.

Hvis kongressen skulle godkjenne 40 milliarder dollar, sammen med de 13,6 milliarder dollar som ble vedtatt i mars, utgjør dette 53,7 milliarder dollar. Det er omtrent 81 % av Russlands forsvarsbudsjett for 2021. Selv om det ser ut til at USA gjør en seriøs og engasjert innsats for ukrainske styrker er forskjellen denne militærhjelpen vil utgjøre tvilsom. Mye av den vil bli ødelagt av russisk luft- og missilangrep ved på vei inn i Ukraina.

I mars godkjente kongressen 13,6 milliarder dollar i bistand, hvorav 6,9 milliarder dollar vil bli sendt gjennom tradisjonelle utenlandske hjelpekanaler. Denne hjelpen er ment å gå mot å styrke Ukrainas sikkerhet og økonomi, mathjelp, helsetjenester og nødhjelp til flyktninger, samt våpen. Det forventes at de ekstra 40 milliarder dollar, som sannsynligvis vil bli godkjent av kongressen, vil bli brukt mye på samme måte.

man in pink and white floral shirt holding banana fruit
Korrupsjon er et verdensomspennede fenomen og undergraver all tillit i et samfunn

Ukraina har  lenge vært  et av de  mer korrupte landene  i verden, og det er ingen indikasjoner på at dette har snudd på grunn av krigen. På denne måten kan det forventes at mye av de 53,7 milliarder dollar vil bli stjålet i korrupsjonsordninger orkestrert av Ukrainas militære, oligarker og myndighetspersoner. Det som er kjent er at 13,9 milliarder dollar indirekte vil gå til Kiev-regjeringen slik at departementene kan fortsette å fungere. 4,4 milliarder dollar vil gå til nødmatvarehjelp i Ukraina, men også til andre land. Til slutt vil 900 millioner dollar gå til bolig, engelskopplæring og traumebehandling for ukrainske flyktninger.

Ifølge The New York Times har USA vist enestående generøsitet overfor Kiev etter som kongressen ikke ønsker å gjennomføre kritiske økonomiske stimuleringstiltak (i USA). Dette er i en tid hvor inflasjonen når enestående høyder, drivstoff slår nye rekorder og dagligvarepriser er uoverkommelige.

Den 12. mai sa senatoren Rand Paul om lovforslaget til å gi Ukraina ytterligere støtte. «Vi kan ikke redde Ukraina ved å svekke den amerikanske økonomien.» 

Selv om hjelpepakken utvilsomt virker sjenerøs, gjør Washington aldri slike handlinger bare av veldedighet, og det kan forventes at all bistand er betinget. I begynnelsen av mai signerte Biden Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act av 2022 for å fremskynde leveringen av amerikanske våpenforsendelser til Ukraina.

Lend-Lease Act ble brukt under andre verdenskrig for å levere våpen til allierte land, delvis på gjensidig basis. USA leverte våpen, strategiske materialer og mat til Storbritannia, Sovjetunionen, de Gaulle-regjeringen i Frankrike og Kina. Men på grunn av disse hjelpepakkene skyldte Storbritannia 31,4 milliarder dollar og Sovjetunionen 10,9 milliarder dollar. Selv om Washington kansellerte Storbritannias gjeld, fullførte Russland først nedbetalingen av lånet i 2006.

Kiev tenker ikke på å måtte betale tilbake all sin gjeld da de forventer at Vesten vil dekke kostnadene siden den ukrainske økonomien har slitt på grunn av utbredt korrupsjon. Washington vil uunngåelig kreve kompensasjon for Lend-Lease Act – enten det gjelder levering av billige landbruksprodukter, rettigheter til å bygge militærbaser på ukrainsk territorium, gjennomføring av prosjekter som gagner vestlige selskaper, eller på en mengde andre måter.

Gjennom slik betinget bistand forventes Ukraina å fortsette sin krigsinnsats mot Russland i stedet for å finne en fredelig løsning. 

Dette vil imidlertid bare forlenge lidelsene i Ukraina, da denne hjelpen vil utgjøre liten forskjell med tanke på at mye av den humanitære hjelpen vil bli stjålet av korrupte tjenestemenn og militærhjelp vil sannsynligvis bli ødelagt av russiske styrker når den kommer inn i landet – men ukrainske skattebetalere vil fortsatt forventes å betale regningen.

Oversatt, forkortet og bearbeidet av redaksjonen

Forsidebilde: Jp Valery

https://www.globalresearch.ca/much-washington-54-billion-aid-ukraine-will-stolen-corrupt-officials/5780749

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • » «Vi kan ikke redde Ukraina ved å svekke den amerikanske økonomien.» »

    Jo det er nettopp det noen ønsker. Et korrupt Ukraina som var på konkursens rand skulle/skal «reddes»,
    og bli overtatt av amerikanske/israelske interesser. Amerikansk økonomi ville bli det samme som ukrainsk økonomi. Nå også ved hjelp av naive internasjonale givere.

    Svar
  • Det meste av pengene vil gå direkte til våpenindustrien i USA – med ‘kickbacks’ til politikerne som vedtok kjempebevilgningen. Med slike fantastiske mengder med nyskapte dollar som Biden-administrasjonen pøser ut, blir resultatet nødvendigvis bli enda mer inflasjon (= svekkelse av pengeverdien), noe spesielt fattigfolk, og den skrumpende middelklassen i USA vil føle på kroppen.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Slagsmålet i Rødt fortsetter:

For eller mot Nato, altså USA-imperialismen?

Forrige innlegg

USA og Storbritannia vil fortsette krigen:

Tre EU-ledere som er avhengig av russisk energi vil ha forhandlinger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.