POSTED IN Norsk politikk, Venstresiden

Tror de imperialismen vil komme dem til unnsetning?

«Venstresiden» på vei ned i dypet.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Veien til avgrunnen

Jan Hårstad

En kar etterlyste noen tanker fra meg om hvordan vi skulle utvikle en ekte venstreside og ikke bare noe småborgerlig tullball.

Måten en gjør dette på er å kritisere det gamle og ved dette finner vi spirene til det nye. Vi vet i det minste om hvilket veivalg vi ikke må ta og bare det er en begivenhet.

Det største tankesjokket jeg fikk som årelang aktivist i Klassekampen var en kronikk av en sosiolog som heter Arve Hjelseth som skrev veldig nedsettende om arbeiderklassens vulgære livsformer. Her var hovedpoenget:

«I likhet med store deler av venstresiden, har jeg absolutt ingen ting til felles med arbeiderklassen.» (27 august 2011)

Nå skrev Marx rival, Bakunin, at Marx i sin livsstil minnet om en provinsborger, men han stilte intet spørsmål om Marx dedikasjon for og til arbeiderklassen som på hans tid var halvt analfabeter og luktet surt.

Jeg var så sikker på at kronikken til Hjelseth ville føre til et ras av debattinnlegg som meldte at det må da være grenser for dumhet og småborgerlig arroganse. Men: Den som tier samtykker. Ingen hadde noe å bemerke. I årevis har denne episoden fulgt meg som en slags milepæl. 

Konsekvensen av tenkningen var at «venstresida»var noe som sto på et høyere og mer elevert kulturtrinn enn arbeiderklassen. Dette skulle få skjebnesvangre konsekvenser.

Koalisjonen av det radikale venstre, som oftest kjent under forkortelsen SYRIZA, er et venstreorientert, venstrepopulistisk politisk parti i Hellas, som ble grunnlagt som en valgallianse mellom diverse venstrepartier foran parlamentsvalget i 2004. SYRIZA vant parlamentsvalget i 2015 med 36 % av stemmene. Wikipedia

Det første fyrtårnet Rødt klebet seg til var greske Syriza som kom til regjeringsmakten i 2015. Det gikk ikke lang tid før partiet erklærte at «de støtter ikke noen form av Euroskeptisisme» og var «et respektabelt medlem av EU og Eurozonen.»

Respektabiliteten i praksis ytret seg slik at Syriza begynte å tjene storbankene i Franfurt med direkte plyndring av den greske arbeiderklassen og bøndene. Som om fattiggjøringen ikke var nok, innviterte de Israel og USA til basebygging og olje-gass utvinning. I moderne «sosialismes» historie finnes ikke en større avgrunn mellom  program og praksis enn hos fyrtårnet Syriza.Makeløst.

Det neste fyrtårnet var Enhedslisten i Danmark som faktisk Rødt i dag kopierer i stort som smått. Det siste danske valget handlet IKKE om Natokrigen. Ånei. Det var et KLIMAVALG for grønn omstilling. I EU-parlamentet skulle de forbedre kapitalismen ved åpenhet i systemet og flere grønne arbeidsplasser.

Som de skriver: «I EU-parlamentet vil vi i Enhedslisten hver dag arbeide for å trekke EU i en mer solidarisk og bærekraftig retning.»

Så sier deres guru: Pelle Dragsted som sikkert skal til Brüssel og fete seg: 

«Vi vil gerne være et lokalt forankret parti, DER OGSÅ ER FOR ARBEJDERNE.»   

Har du hørt noe så makeløst? De er for arbeiderne!

Naturligvis har de stemt for å sende våpen til Nato-Ukraina og derved følger automatisk at Natomotstand har fordunstet helt. 

«Det er altså vores politik, at hvis et land bliver invadert, så har de ret til å forsvare sig med våpen.»

Heller ingen dansk utmeldelse av EU siden dette skal Enhedspartiet «gøre EU rødt og grønt».

Vi trenger ikke bekymre oss for Rødt og Klassekampen. Når man holder seg med slike fyrtårn som Syriza og Enhedslisten kan det ikke ende i annet enn et forlis hvor de skibbrudne ber verdensimperialismen komme dem til unnsetning.

Det er historien om det norske småborgerskapets utvikling de siste tyve år. Ikke noe mer, verken mer eller mindre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • «venstresiden», (bør alltid skrives i anførselstegn,) kaller seg røde og grønne, og er nå underlagt NATO og EU. Rødt stempler Steigan som rasist, russervenn, konspirasjonsteoretiker og antivaxer, så å være venner med Steigan er uforenlig med medlemskap i Rødt. Hele Norden blir USAs NATObase, kan ikke bli innmeldt raskt nok, så får det stå til om noen kurdere utleveres.
  Historien om SAM BANKMAN-FRIED og FTX avslører hvor USAs milliarder til Ukraina tok veien?, jo til pengevask der og så overført tilbake til Demokratene. Spennende timing, nå som midtermvalget avsløres som åpenbart rigget i visse stater. I Brazil stoles det ikke på valgresultatet. Det brer seg mistillit over hele kloden, som ventelig kunne være.

  Svar
  • Interessant er det jo at Isaiah Jackson nylig tweetet at alle ved FTX er jøder.

   ”Artig” (???) er det jo også at Isaiah Jackson fikk sparken nøyaktig 1 time og 52 minutter etter denne tweeten. Det er sannsynligis ny rekord.

   https://www.unz.com/aanglin/kanye-was-right-black-coindesk-journalist-fired-for-noticing-that-everyone-at-ftx-was-jew/

   Svar
   • Sam Bankman Fried er sønn av Babara Fried, som lanserte en grasrotorganisasjon Mind-The-Gap som har som hensikt å skaffe midler til demokratene. Nåen måneder senere, 8 mai 2019, starter Sam Bankman Fried kyptobørsen FTX, som er en umiddelbar suksess. Sam Bankman Fried blir umidddelbart multimilliardær, noe som setter ham i stand til å gi millioner til det demokratiske partiet.

    Det synes som om de titalls milliarder dollar som USA ga til Ukraina, ble brukt til å investere i FTX. Nå når FTX er konk, så synes det som om alle pengene er borte. Det synes også som at Sam Bankman Fried ga disse pengene til det demokratiske partiet, som opprinnelig stemte for å gi pengene til Ukraina. Det synes som å være ren hvitvasking av penger og et brudd på amerikanske valglover.

    Grunnleggeren av Maker DAO påsto at det var en forbindelse mellom FTX og en pedofil ring, han prøvde å få oppmerksomhet om at FTX var insolvent og at Alamedas logo var en direkte kopi av en pedo ring som kalles ”little chold lovers”. Han ble funnet druknet en dag etter at han tveetet følgende:

    ”CIA and Mossad and pedo elite are running some kind of sex trafficking entrapment blackmail ring out of Puerto Rico and caribbean islands. They are going to frame me with a laptop planted by my ex-gf who was a spy. They will torture me to death.»

    https://www.ibtimes.com/creator-makerdao-found-dead-puerto-rico-cia-involved-3630888

 • Hans K Johnsen
  15 november 2022 10:32

  Vi får bare håpe at SAM lever opp til etternavnet – som umulig kan være tilfeldig……

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  15 november 2022 15:32

  Arbeidarpartiet og Senterpartiet har i dag gjeve ei gåve på 5 milliardar til amerikansk våpenindustri.

  Det skjer ikkje noko nytt i norsk politikk før folk misser trua på opprusting. Opprustings-religionen er minst like i sterk i Raudt som resten av norske parti. Difor kan norske regjeringar uavhengig av korleis stortinget tilfeldigvis ser ut, fritt ausa ut pengar til våpen.

  Me treng ikkje fleire politiske parti, men kan det vera von om å samla krefter om nedrusting, ut av Nato og USA ut av Noreg?

  Eit avrusta Noreg kan utsetjast for politisk press? Sjølvsagt. Akkurat som eit opprusta Noreg.

  Svar
 • Jan, du kan godt strekke det til minst 1990.
  Vi hadde en gang masse sjøfolk i utenriks – de gikk fra NOR til NIS midt på åttitallet.
  Tårnplass var overlesset med sjøens representanter – i taus protest mot redernes og myndighetenes svik.
  Situasjonen var radio overført i Hav og Havn. Programvert Helge Sverre Nesheim. – sa opp stillingen kort tid etter.
  Tenåringstiden på Rothaugen tidlig 60 ga oss årlig reprise med Ark Royal med flere NATO krigsfarøyer på Skolten og Bontelabo.
  Jeg følte ingen trygghet ved synet.
  Det var jo disse russerne som MÅTTE holdes i sjakk.
  Og siden har det bare vokst og vokst.
  Å føre en intelligent samtale om denne utviklingen er nå nærmest umulig – du er en Putinist.
  Det er mer enn skremmende hvordan envisheten i norsk og europeisk media legger all tankevirksomhet død.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Neste skritt mot et totalitært samfunn.

Kriminalisering av EU-motstand.

Forrige innlegg

En ting er hva mediene vil ha oss til å tro – og troen er viktig.

Men virkeligheten: økonomi, fabrikker og våpen er viktigere.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.