POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Tidligere Zelensky-rådgiver tror valg i Ukraina vil redde stumpene.

Tiden er ute. Ingenting kan endre utfallet av krigen.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Synspunktene fra denne tidligere rådgiveren til Zelensky forteller en ting. Landet har tapt krigen og det begynner å gå opp for stadig flere i Kiev. Alle leiter etter en utvei ut av den krisen de selv har skapt, men nå er stort sett alle åpninger stengt. En rekke russiske ledere har i tur og orden klargjort betingelsene de forhandler ut fra: Enten full kapitulasjon eller så vil den ukrainske staten bli oppløst. Og når mange russiske ledere sier dette samtidig er det grunn til å regne med at det er gjeldende russisk politikk.

I denne situasjonen tror noen altså at et valg, altså et regjeringsskifte i Ukraina vil kunne løse problemene de står overfor. Noe vil det kunne løse. For det kreves en nye regjering å kunne be om forhandlinger med Russland som er en forutsetning for en ordnet avslutting av krigen. Zelensky kan ikke gjøre det etter alt han har sagt om målene hans med krigen som er full gjenerobring av alle tapte områder, også Krim.

Og USA har fått Israel å bekymre seg for etter at alle våpenlagrene er tømt i forsøket på å slå Russland i Ukraina. Det åpner også opp for noen perspektiver. Nei, dette ser ikke bra ut for USA/Nato i det hele tatt. Men i en slik situasjon er det alltid noen som forstår når det er på tide å forlate den synkende skuta.

Knut Lindtner
Redaktør

Tidligere Zelensky-rådgiver etterlyser en ny regjering i Ukraina.

Kiev har mislyktes med å påføre Russland et strategisk nederlag. De trenger et nytt lederskap, skriver Aleksej Arestovich på Telegram.

Aleksej Arestovich

Ukrainas motoffensiv har feilet. Troppene deres har ikke skapt noen defensive linjer. Og president Volodymyr Zelensky har latt korrupsjon og inkompetanse herje, sier tidligere rådgiver Aleksej Arestovich på lørdag. Nye valg er den eneste veien ut av blindveien, argumenterer han med.

Zelenskys fokus på å forsvare Donbas-byen Artyomovsk, (i Ukraina kjent som Bakhmut) koste hva det koste ville tidligere i år, tappet landet for menn og ressurser. De  kunne heller vært sendt sørover  til å delta i kampene der, skriver Arestovich på Telegram.

Nå som værforholdene er blitt verre har motoffensiven stanset helt opp. Den fire måneder lange operasjonen har kostet Ukraina 90 000 menn (Ifølge russiske tall). Den har resultert i ekstremt minimale framskritt for Kiev. Ukraina har ikke oppnådd «noe». 

Russiske tropper har i stedet gått til offensive operasjoner langs hele fronten, sa Moskvas FN-ambassadør, Vassilij Nebenzia til FNs sikkerhetsråd på fredag. Ukrainas motoffensiv er over – sier Moskva.

Nå  som rollene er byttet og Ukraina nå må forsvare seg, har Arestovich notert se at det ukrainske militæret ikke har bygget opp forsvars-forsterkninger slik Russland hadde gjort før Ukrainas offensiv.

«Slike strukturer ville økt stabiliteten til våre tropper og påføre enda større tap for russerne. Det ville redusert belastningen på våre styrker slik at noen av dem kunne overføres til offensive områder», skriver han.

Og han legger til: «Dette ble jo ikke gjort. Det er vår andre strategiske feil».

Ser vi bort fra slagmarken sier Arestovich, ser vi at  Russland nå øker utgiftene til forsvaret og de øker våpenproduksjonen. Samtidig rekker de hånden ut til sine venner og partnere i det globale sør.

I Ukraina, derimot, «blir business undertrykket, det samme skjer med sivile rettigheter. Og politiske konkurrenter krangler med naboene og nøkkelpersonale. Dette oppmuntrer bare til korrupsjon». 

«Våre ledere har, etter min mening, nådd grensen for sin kompetanse for lenge siden», skriver han.

Dersom de skal greier å dra landet ut av den nåværende «blindveien» mener han Zelenskys regjering må omgjøre sitt  tidligere vedtak om ikke å holde valg før krigen er over.

De må akseptere at målet om å ta igjen Krim ikke kan skje, og å gjenopprette Ukrainas grenser fra 1991 kan heller ikke komme til å skje, til tross for «blod, svette og tårer» fra det ukrainske folket.

I utgangspunktet var Arestovich optimist når det gjaldt motoffensiven, at den skulle lykkes.

Men i de siste månedene har han kommet med en rekke dystre spådommer om landets framtid.

I august sa han at en invasjon på Krim vil koste 200 000 ukrainere livet. Og i september spådde han at konflikten med Russland kan komme til å vare helt fram til 2035.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/584921-ukraine-dead-end-arestovich/

Forsidebilde: Kenny Eliason

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 oktober 2023 10:06

  Arestovich har sagt mykje underleg. For to år sidan var han krigslysten og brennsikker på Kiev-siger.

  Dagens ljospunkt: Vladimir Putin riv omgrepet «regelbasert orden» i fillebitar. Herleg lesnad. Gratis kopi til det norske utanriksdepartementet og angrepsdepartementet.

  Noreg må gjerast om til eit nøytralt og fredeleg land di før di betre.

  https://www.rt.com/russia/584993-putin-rules-based-order/

  Svar
  • Fra, lenken din, T.S.:

   ««Hvis ingen noen gang har sett disse reglene, betyr det at de som snakker om dette selv kommer med disse reglene fra sak til sak på en måte som passer deres egne interesser. Dette er essensen av den koloniale tilnærmingen,» bemerket Putin.
   Kolonialisme har alltid vært basert på overherredømme-ideer, og segregerte mennesker i forskjellige «klasser».
   «Koloniale land har alltid trodd at de er førsteklasses mennesker. Tross alt sa de alltid at de bringer opplysning til sine kolonier, at de er siviliserte mennesker og bringer fordelene ved sivilisasjonen til andre folk, som anses å være annenrangs,» understreket Putin.
   Den koloniale tankegangen forblir sterk, bemerket han, med alt USAs snakk om dens «eksepsjonalisme», for eksempel, som stammer nettopp fra den. «Det vil si, når de sier at de er eksepsjonelle i USA, betyr det at det er andre mennesker, folk av en annen klasse. Hvordan kan vi ellers oppfatte dette? Dette er rudimentene til den koloniale tankegangen, ingenting annet,» la han til.
   Tilnærmingen som vises av Russland og Kina er helt forskjellig fra den som ble vist av Vesten, og Moskva og Beijing mener begge at å behandle alle nasjoner likt er hjørnesteinen i den fremvoksende multipolare verden og grunnlaget for samarbeidet mellom de to nasjonene selv, understreket Putin.

   «Vi går ut fra det faktum at alle mennesker er like, alle har de samme rettighetene, rettighetene og frihetene til ett land og ett folk slutter der rettighetene og frihetene til en annen person eller en hel stat starter. Dette er hvordan en multipolar verden gradvis bør fødes,» forklarte presidenten.»

   Svar
 • wasan Totland
  16 oktober 2023 16:36

  De som arresterer unge mennesker og tvinger dem inn i kjøttkverna burde hete Arrestovich.

  Svar
 • wasan Totland
  16 oktober 2023 16:41

  “Colonial countries have always believed themselves to be first-class people. After all, they always said that they bring enlightenment to their colonies, that they are civilized people and bring the benefits of civilization to other peoples, who are considered to be second-class,” Putin stressed.

  Det er mye av dette tankegodset her i Norge. Hjelpe-NGOene, media. Snart er det det tv aksjon med avlat så det suser. Snart har du en terrorist i hagen din. Du har betalt for det. Terje Tvedt påpekte så eminent den norske selvforherligelsen. Nå er vi ved et endepunkt.

  Svar
 • Northern Light.
  24 oktober 2023 17:38

  Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder: USA blokkerte fredsavtalen mellom Ukraina og Russland.

  Av Swebbtv.
  Tysklands tidligere kansler Gerhard Schröder bekrefter nå at det er USA som kontrollerer og styrer alt i Ukraina-krigen. I et intervju med tyske Berliner Zeitung, sier han at Ukraina ikke gikk med på fred tidlig i krigen fordi de ikke fikk lov. «Biden-administrasjonen blokkerte Ukraina fra å gå med på en fredsavtale», skriver Breitbart.

  Det er i et intervju med Berliner Zeitung at Tysklands tidligere Gerhard Schröder snakker blant annet om Ukraina-krigen.

  Han forteller at han i 2022 fikk en forespørsel fra Ukraina om å megle mellom Russland og Ukraina. Ukrainerne var villige til å gå med på innrømmelser, men det ble likevel ikke noe ut av det.

  Ved fredsforhandlingene i Istanbul i mars 2022″, godkjente ikke ukrainerne fred fordi de ikke fikk lov til det», sier han.

  – De måtte først spørre amerikanerne om alt de diskuterte.

  – Ingenting kunne skje fordi alt annet ble bestemt i Washington. Det var fatalt. For resultatet blir nå at Russland blir knyttet nærmere Kina, noe Vesten ikke ønsker.

  Dermed er det bare amerikanerne som kan løse krigen, påpeker han.

  Videre sier han at han forsto det slik at USA ikke ønsket et kompromiss mellom Ukraina og Russland. USA tror det kan holde russerne nede, men nå går Kina og Russland sammen. Amerikanerne mener imidlertid de er sterke nok til å holde begge sider i sjakk, forklarer Gerhard Schröder. Den tidligere kansleren mener at dette er feil.

  Ifølge Schröder kunne krigen ha blitt avsluttet dersom geopolitiske interesser ikke hadde spilt inn.

  Gerhard Schröder blir også spurt om han mener at Nord Stream 2 bør settes i drift igjen. Det mener han. Begge ledningene kan repareres, sier han.

  Avisen spør rett ut om det var USA som bombet gassrørledningene. Schröder svarer da at han ikke vet, men at det er en pekepinn: At USAs president Joe Biden fortalte Tysklands nåværende kansler Olaf Scholz tidlig i 2022, at Nord Stream ikke ville være i stand til å settes i drift dersom Russland angrep Ukraina.

  Alle kan trekke sine egne konklusjoner av dette, svarer Gerhard Schröder i Berliner Zeitung.

  Fra Swebbtv, publisert 23 oktober 2023.
  Oversatt fra svensk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: USA blockerade fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Prisregulering eller konkurranse?

Gir konkurransen lavere priser?

Forrige innlegg

Midt-Østen, Ukraina, Sørkinahavet.

Går det mot global konfrontasjon?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.