POSTED IN EU, Norsk politikk, Olje-Energi

Straffetiltak skaper krise overfor Russland:

EU vil at vi skal tømme gassreservene.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

EU vil tømme de norske gassfeltene fortest mulig

Av Jan Herdal

Ifølge Dagbladet ble Jonas Gahr Støre hyllet som en helt i Brussel. EU skal angivelig bort fra russisk gass som i dag utgjør ca. 40 prosent av importen. Da er det naturlig å vende seg til den nest største leverandøren, Norge, som står for 20-25 prosent.

EU dekker over 86 prosent av sitt gassbehov ved import. Med brexit forsvant unionens største gassprodusent, UK. Den nest største, Nederland, skal stenge Groeningen i løpet av året, offisielt på grunn av at utvinningen utløser jordskjelv.

EUs klimasjef Frans Timmermans har skapt seg en karriere på den såkalt grønne energiomstillingen. Men nå er situasjonen desperat, og da han traff Støre sammen med Equinor-sjefen Anders Opedal, skal han ifølge DN ha spurt: – Kan vi få mer?

EU har allerede tidligere bedt om mer gass fra Norge, og fått nei. Det er ikke så rart, for Norge er allerede nær gasstoppen. Det går sikkert å øke produksjonen litt på kort sikt, men det betyr bare at fallet kommer tidligere og brattere.

For EU betyr ikke det noe. De tømmer gladelig de norske gassfeltene så raskt som mulig. Spørsmålet er bare om EU-kåte norske politikere er til å stole på.

Ifølge oljedirektoratets prognoser vil gassproduksjonen stige svakt fra vel 115 mill. fat standard oljeekvivalenter i år, til knapt 119 mill. fat i 2025, det vil si om fire år. Det er en økning på knapt 4 mill. fat, eller omtrent 1 prosent av de russiske leveransene til EU.

Fra og med 2026 vil gassproduksjonen begynne å synke svakt, og ingen tror for alvor at den noensinne vil øke igjen. Det dominerende kjempefeltet Troll er mer enn halvert. Det nest største gassfeltet, Ormen Lange, er i fall og har omtrent halvert produksjonen fra toppnivået.

Det er bare en grunn til at norsk petroleumsproduksjon har snudd fallet som begynte i 2018. Den heter Johan Sverdup, kjempefeltet som ble oppdaget i et modent område så seint som i 2010, og som i dag aleine står for 30 prosent av råoljeutvinningen.

Forsidebilde: Mick Haupt

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Sansksjonene mot Russland er som å skyte seg selv i foten for å prøve å ramme fienden… Det eneste disse sankjsonene rammer er europa som vill oppleve kraftig økte priser på gass og olje. Men det er kansje det som er globalistenes mening med det hele? Makten bak makten har prøvd å provosere frem krig nå i mange måneder både mot Kina og Russland go det later til at de nå har klast å lure Ukraina til å provosere frem denne krigen med Russland… Urkania fungerer som nyttige idioter i denne sammehengen og de har INGENTING å tjene på dette.

    Svar
  • Rørene er allerede fulle. De kan bare opereres innenfor designet. Skal mer transporteres må det bygges nye rør og slikt tar mange år. Det vil ikke skje uten at vi finner nye store gassfelt og det ser ikke slik ut.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus:

Ødeleggelsen av Jugoslavia (Del 1)

Forrige innlegg

Prinsipielt spørsmål:

Kan en tvangssammenslått kommune oppløse bindingen?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.