POSTED IN Kina, Midt-Østen

Stort geopolitisk jordskjelv:

Saudi-Arabia og Iran gjenoppretter diplomatiske forbindelser.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne artikkelen er hentet fra Voltairenet.org hvor vi har har hentet mye stoff fra. Nettstedet, som har hatt svært mange analyser av situasjonen i Midt-Østens skrev allerede for over et år siden at det ville komme store endringer i Midt-Østen. Det ikke mange har vært forberedt på er den store betydningen Kina nå øver på verdensutviklingen. Påvirkningen henger i stor grad sammen med landets økonomiske styrke.

At vil i Norge ikke forstår det skyldes at vi serveres silt informasjon fra våre store medier og dermed blir vi delvis blinde for det som skjer.

Vi må forstå at når verden nå forandrer seg raskt vil mange forhold som vi anså som stabile bli flytende, som om verden har vært bygget på leire. Relasjoner vil falle sammen og nye allianser vil oppstå. Det vil gi en opplevelse av økende utrygghet, ikke minst i vår del av verden. Vi har i Norge levd avsondret fra alle de store krigene og konfliktene andre steder på kloden, men også her vil det måtte skje endringer nå.

Avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia, erkefiender i lang tid, vil omforme Midt-Østen i en uforutsigbar retning. Men den er åpenbart ikke til fordel for det aggressive tvillingparet USA/Israel. Et forvarsel om det som var i emning kom da Kina og Saudi-Arabia undertegnet en handelsavtale hvor Kina slapp å kjøpe oljen i dollar. Dermed var dollar-monopolet på olje brutt. Det mest interessante i våre medier til denne viktige begivenheten var mangelen på kommentarer.

Som vi har sagt til det kjedsommelige her : Verden er i stor forandring. Spenn fast sikkerhetsbeltene for dette er bare begynnelsen!

Knut Lindtner
Redaktør.

Kina fremforhandler fred mellom Saudi-Arabia og Iran

Folkerepublikken Kina – som på toppmøtet mellom Kina og Arabiske land i desember 2022 hadde bedt om en tilnærming mellom Saudi-Arabia og Iran – styrte de to fiendelandene mot å bli enige om å gjenåpne sine respektive ambassader innen to måneder.

Denne avtalen avslutter forhandlingene som ble startet i Irak og Oman. Den er den første som finner sted i etterkant av en vestlig dominert verden og er forankret i prinsippet om ikke-innblanding i indre anliggender. Den avviser derfor vestlige «regler» basert på «dobbeltstandarder».

Teheran og Riyadh, som hadde vært allierte ved starten av den islamske revolusjonen, brøt båndene i 2016 etter henrettelsen av den viktigste saudiarabiske opposisjonslederen, den sjiamuslimske sjeiken wNimr al-Nimr.

Beijing fremstår plutselig som en sentral aktør i Midtøsten, mens innflytelsen fra USA, Storbritannia og Frankrike er i kraftig tilbakegang.

Den iransk-saudiarabiske tilnærmingen skulle gjøre det mulig å oppnå fred i Jemen, å gjenoppta Syria i Den arabiske liga og å velge en ny president i republikken i Libanon.

Det legger grunnlaget for det neste tiåret i regionen og gjør det mulig å fullføre det regionale «Silkevei»-prosjektet.

https://www.voltairenet.org/article218980.html

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Iran saudia Arabia pakten kan også være for å sparke USA og Israel ut av regionen. Kina har berømmet avtalen mellom Iran og Saudi-Arabia om å gjenopprette diplomatiske forbindelser etter syv år med fiendtlighet, og sier at pakten vil hjelpe regionale land til å kvitte seg med utenlandsk innblanding og ta fremtiden i egne hender. Kina har også tatt initiativ for å styrke Iran sin posisjon i Ukraina Usa krigen.

    Svar
  • Torfinn Slettebø
    14 mars 2023 21:58

    Godt nytt for verda. Ein svart dag for Guri Melby.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Intervju med Scott Ritter:

Russlands nye luftkrig vil føre til den ukrainske regjeringens fall.

Forrige innlegg

Covid-fortellingen faller fra hverandre

Britisk avis vil at tidligere minister skal arresteres for forbrytelser mot menneskeheten

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.