POSTED IN Storbritannia, Ukraina

Kiev planlegger invasjon, men er det realistisk?

Storbritannia trener ukrainske soldater for å invadere Krim.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Lucas Leiroz de Almeida

Kiev fortsetter å planlegge invasjon av russiske demilitariserte territorier. RT skriver at ukrainske spesialtropper blir trent på britisk jord for å angripe Krim-oblasten (fylke). Regimets mål er å ta tilbake Krim som nå er en del av Russland. Operasjonen vil bli utført med mobilisering av tusenvis av ukrainske soldater, i tillegg til avansert militært utstyr fra NATO.

Avisen Express UK rapporterte dette 29. juli. Avisens kilder fortalte at rundt 2.000 ukrainske spesialtropper trenes i Dartmoor-regionen. Det er et program med spesialiserte øvelser for å forberede regimets styrker til å starte et angrep på Krim «før Julehøytiden». Dette ble bekreftet av Kievs egen etterretningssjef, Kyrill Budanov, som samme dag sa at nye angrep på Krim vil skje «snart».

Operasjonen forventes å omfatte inkludert luftvåpen, marine og bakkekjøretøyer. Tropper trent i Dartmoor blir trent til å prøve å «lamme» det russiske forsvaret, mens panserstyrker rykker frem på bakken. Det britiske programmet fokuserer på forberedelsen av «kommando»-enheter, spesialstyrker som er eksperter på ukonvensjonelle angrep mot mål av høy strategisk verdi.

Kildene presiserte også at de britiske instruktørene er offiserer knyttet til «Commando 42», en bataljon av britiske marinesoldater. De underviser i NATOs kamptaktikk, med intensive øvelser med ekte ammunisjon, hovedsakelig i simuleringer av kamper om natten. Treningsleiren nå er stengt for alle andre britiske enheter, den brukes kun for trening av ukrainske tropper.

«Operasjonen for å ta Krim tilbake, vil omfatte flere angrep på russiske styrker. Vi kan trene dem i taktikken vår og vise hvordan man bruker utstyr, men suksess vil komme fra ukrainernes egen evne til raskt å tilpasse seg og overvinne utfordringer», fortalte en britisk kilde som er kjent med militærøvelsene.

Avisen intervjuet også eksperter som var skeptiske til muligheten for suksess med operasjonen. For eksempel har den britiske forfatteren Keir Giles, en spesialist på Russland, uttalt at det er «usannsynlig» at en ukrainsk «blitzkrieg» vil vinne frem på Krim. «Dette er usannsynlig å oppnå gjennom en blitzkrieg, med mindre russiske styrker har kollapset fullstendig. Men hvis angrepene på Kerch-broen fortsetter, og de hindrer jernbanelinjen og dette faller sammen med offensiven som truer andre veier til Krim, må det til slutt ha en innvirkning på hvor levedyktig Russlands grep på Krim er, sa han.

Det er ikke første gang det rapporteres om at britene trener ukrainske styrker. For et år sa vestlige medier at Storbritannia hadde trent ukrainske militære dykkere som spesialiserte seg på amfibieoperasjoner for å sette i gang et angrep mot «Slangeøya» i Svartehavet. Som kjent har London vært en av de største destabiliserings-agentene gjennom hele den ukrainske konflikten, konstant brutt russernes røde linjer, trent tusenvis av ukrainske soldater og gitt ubegrenset militærhjelp til det nynazistiske regimet. Så det var virkelig forventet at Storbritannia ville bli involvert i ukrainske angrep på Krim.

Det virker imidlertid lite sannsynlig at disse planene vil lykkes. Moskva har absolutt militær kontroll på frontlinjene, og er i stand til å «forutsi» fiendtlige styrkers bevegelser, og sette i gang motangrep med høy presisjon for å nøytralisere mål. Som svar på de nylige ukrainske terrorangrepene på Krim, har Russland iverksatt en rekke militære operasjoner for å redusere fiendens ildkraft i Svartehavet, noe som gjør det svært vanskelig for Kiev å rykke fremover i regionen – selv med en «blitzkrieg»-strategi.

Antallet soldater virker utilstrekkelige til å utføre denne typen operasjoner. 2.000 spesialtropper er et uttrykksfullt tall, men ikke nok til å få Russland til å gi fra seg Krim. Kiev-regimet kan også bare i liten grad erstatte soldater som faller, tatt i betraktning antallet tropper som er tilgjengelig, mens Moskva så langt har brukt bare en liten prosentandel av sitt militære potensial.

Så hvis Ukraina starter en offensiv i regionen, vil det ikke bare møte sterk russisk militær motstand, men også solid folkelig støtte med lokale sikkerhetsstyrker. Krim-befolkningen vil lide, men det vil ikke være noe positivt resultat for Ukraina etter slutten av fiendtlighetene.


Fra Global Research, publisert 31. juli 2023.
Lucas Leiroz de Almeida er journalist, og forsker i Center for Geostrategic Studies.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: UK Training Ukrainian Soldiers to Invade Crimea.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Hvor mange av 2000 er egentlig ukrainere? Vil det da heller ikke bli fremmedkrigere ? Det er en del som sympatiserer med ukraina og Ukrainas kamp. Det så vi også i Norge , noen dro som fremmedkrigere . Definisjonen på fremmedkrigere har også endret seg

  Svar
  • Torfinn Slettebø
   4 august 2023 8:32

   Dersom du er norsk framandkrigar, med eller utan uniform, får du løn og medaljar om du krigar for USA.

   Krigar du mot USA, ventar norske domstolar på deg når du kjem heim.

   Dette er realiteten for norske framandkrigarar. Besteborgarar som Frølich og Sverdrup i Bergen er framandkrigarar som får vera i fred for det norske rettsvesenet. Dei krigar for USA i Ukraina.

   Svar
 • Reidar Kaarbø
  3 august 2023 19:59

  Jeffrey Sachs kjenner og har snakket med mange av statslederne fra oppløsningen av Sovjetunionen til i dag. Han forteller at de samtlige sier, off the record, at Krim alltid har vært russisk og alltid kommer til å forbli russisk, og dette her er ikke noe som er verdt å starte en verdenskrig om.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Aktivister skremmer, men hva sier deres ‘autoritet’?

Klimapanelet sier at det er ingen klimakrise!

Forrige innlegg

Innskudd kan fryses og reduseres!

Forsøk med digitale sentralbankpenger i Brasil viser at sentralbanken får total kontroll.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.