POSTED IN Digitale penger

Innskudd kan fryses og reduseres!

Forsøk med digitale sentralbankpenger i Brasil viser at sentralbanken får total kontroll.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Patricia Harrity

«Konspirasjonsteoretikerne» hadde rett igjen!
Pilotprosjektet til Brasils digitale sentralbankpenger, Real Digital, tillater frysing og redusering beløp i brukernes digitale lommebøker, noe som «konspirasjonsteoretikerne!» alltid har advart mot.

The Real Digital.
Presidenten for sentralbanken, Roberto Campos Neto, presenterte Brasils digitale agenda tilbake i november 2022 hvor en forhåndsvisning av Real Digital-appen ble presentert. I følge Campos er «CBDC ikke noe annet enn enn «tokens» (digital pollettpenger) utstedt av banken ved innskudd». Det er imidlertid klart mer enn dette, som avsløres i en rapport fra journalist Vini Barbosa på nettstedet Portal do Bitcoin.

Den offentlige evalueringen av pilotprosjektet.
Mandag 3. juli publiserte Brasils Sentral Bank informasjon om deres digital sentralbank valuta pilotprosjekt som tilbød offentlig deltakelse i evalueringen. Som et resultat fant datasystemutviklere at digitale valuta gjør det mulig å fryse og manipulere brukernes beløp i deres digitale lommebøker.

Etter publiseringen av dokumentasjonen om det brasilianske CBDC-pilotprosjektet på GitHub, tillot sentralbanken i Brasil også starten på en offentlig evaluering av systemets kildekode.

Utviklernes funn.
Som vi kunne forvente, vakte det oppmerksomhet og tilbakemeldinger fra en rekke datasystem-utviklere, som fortsatte med å analysere koden, som førte til oppdagelsen av noen få ukjente kodefunksjoner (kommandoer). Disse funksjonene tillater i hovedsak administratorene å gjøre flere endringer i dataene til CBDCs hovedbok, noe som direkte påvirker brukerne.

Reverse Engineering.
Datasystemutvikler Pedro Magalhães som spesialiserer seg på Blockchain, DeFI og programmeringsspråket Solidity, kunngjorde på LinkedIn at han hadde «oppdaget Soliditys kildekode til CBDC gjennom ABI (grensesnitt) til Real Digital ved å bruke reverse engineering».
Magalhães forklarte at «Reverse engineering er en teknikk for å forstå hvordan et system fungerer bare ved å observere dets oppførsel».

Dette førte til de mange funnene hans, inkludert operasjoner som «utsteding» av ekte digitale tokens og aktivering/deaktivering av konti. Ved å bruke revers engineering-teknikken var han også i stand til å finne funksjoner som kan utføres av sentralbanken.

Basert på denne analysen sier Magalhães at det var mulig å avsløre instruksen i Solidity (dataspråket) som ble brukt i pilotprosjektet. Denne instruksen gjør det mulig å utføre funksjoner som å deaktivere/aktivere, øke/redusere saldo, overføre, opprette/slette saldo, stoppe/gjenoppta overføringer, autorisere/avise konti med «tokens» -digitale pollettpenger.

Beregnet for testmiljø?
Barbosa sier at den brasilianske banken opprinnelig uttalte at «Real Digital-pilotprosjektet er kun ment for bruk i et testmiljø og bør ikke brukes av virkelige banker». På spørsmål innrømmet imidlertid sentralbanken at de kunne utføre funksjonene som ble oppdaget av Magalhães. Imidlertid, «Bankene har allerede lignende funksjoner i det nåværende systemet, og deres bruk er regulert av lover og forskrifter», informerte landets monetære myndighet.

Banken bekreftet at den beholder funksjonene.
Sentralbanken bekreftet planene om å beholde funksjonene som lar den monetære myndigheten og autoriserte enheter fryse brukernes konti, redusere saldo, stoppe og utstede nye enheter av den digitale valutaen (CBDC).

Barbosa twitret «Inntil i dag spekulerte befolkningen bare om funksjonene ville beholdes etter Real Digitals offisielle lansering, eller om de kun er laget for testnettverket. «Muligheten til å «fryse beløp» i dette systemet er beskyttet av gjeldende lovgivning i Brasil», ifølge sentralbanken. Forventet vi egentlig noe annet? Hvorfor skulle de gi opp funksjonene som gjør det lettere for dem å kontrollere folkemassene?


Fra The Exposé, publisert 31 juli 2023.
Patricia Harrity er samfunnsviter med en mastergrad University of East Anglia, og journalist.
Oversatt av Northern Light fra engelsk og forkortet. Linker, oversikter og tweets i originalartikkelen.
Originalartikkel: Pilot CBDC Shows Central Bank Has Total Control.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • .Jan Zörlie
  3 august 2023 10:29

  99 prosent av alle penger er allerede digitale og kontantdelen er synkende.Når bankene med regjeringens velsignelse redusererer kontantmengden så er det dårlig nytt,det betyr at bankene har sluttet å låne ut penger og det er jo dumt.Gjeld er jo penger,annen manns penger og er det som holder banksystemet igang.

  Svar
  • Z.:
   «…det betyr at bankene har sluttet å låne ut penger og det er jo dumt.Gjeld er jo penger,annen manns penger»

   Ja, noen sparer/holder tilbake forbruk etter en innsats. Dvs. produserer, uten å bruke, -så lenge. Slik kan andre innbyggere låne dette for f.eks. å leve til egen oppbygging, av bolig eller bedrift, er utført.
   Det er det penger er (burde være) i et samfunn (Eller eventuelt mellom samfunn.)
   Byttemidler i en nasjons arbeidsdeling.

   Så blir vi lært opp til å tro at penger har en egenverdi. Og dette økonomiske systemet lages så komplisert at det overgår tidligere religiøse prester sin hokuspokus-latin, og ‘rette lære’.
   Slik at det så kan være ‘arbeidsløshet ‘ i en nasjon; innbyggerne har udekket behov, men kan ikke sette igang aktivitet. – ‘ Fordi vi ( administrasjonen/politikere og deres penge- økonomer) mangler penger.’
   Men en nasjon bør jo aldri karakteriseres som fattig når de har arbeidskrefter/arbeidslyst, – selv om de ‘ mangler penger’.

   Men når vi ( administrasjonen OG innbyggerne) ikke skjønner pengesystemet eller hva penger er, så er det lett for overnasjonale krefter å styre dette. Og enda lettere selvfølgelig når bankene ( både nasjonalt og over-nasjonalt) sitter med bukta & begge endene i et digitalt system.
   Da kan en rente (tall av tall) settes opp eller ned, fordi……
   Slik kan verdien av pengene/produksjonen stjeles i et sofistikert spill. Og slik også kjøre en nasjon konkurs hvis de ‘ikke oppfører seg.’

   Og det virker som om den politisk-økonomiske administrasjonen, i f.eks. Norge, i sin barnlighet tror at bare en eller annen idiotisk administrativ eller liksom-produksjon/aktivitet kan generere penge- skatt, – så er det noe som kan fordeles i samfunnet og lage velferd.

   Svar
   • ‘ den viktige 3-måneders pengemarkedsrenten (Nibor). Denne renten (se graf nedenfor) er avgjørende for hva det koster å låne inn penger for bankene. ‘
    nettavisen.no/okonomi/darlig-nytt-for-lantakerne-denne-renten-har-ikke-vart-hoyere-pa-14-ar/s/5-95-1239994

    Hokuspokus altså.

    Hvor mye koster det bankene å ‘låne inn penger’, dvs låne inn & ut fra norske innbyggere; inkl. administrasjon og tap på utlån?
    Jo, 0, 4% av lånte/utlånte beløp. Pluss inflasjonen i egen nasjon.
    Dette burde være rentene ved utlån i en nasjon. Alltid og forutsigbart.
    Og de som sparer/setter forbruket på vent bør likeledes få samme utlånte beløp tilbake, inflasjon/deflasjons-justert. Enten det har gått dager eller år.

    I et moderne samfunn med stadig mer effektiv produksjon burde prisene sakte gå nedover, sammen med lønninger og renter. Samme mengde varer/tjenester til en lavere pris.
    ( Hvis vi ikke hadde hatt politikere, og deres penge-økonomer som setter i gang ‘inflasjon’ ved å kunstig øke prisen på nødvendig, egenprodusert, energi; – idiotisk nok. Men (de levende) innbyggerne lever av realverdier. En (død) ‘stat’ lever av penger.)

    Norske banker som låner ut penger til norske innbyggere sine boliger eller produksjon bør/burde bare ta hensyn til prisøkning i Norge.
    Hva bankene taper på børsspekulasjon og valuta- pengespill w.w. burde ikke bety noe for norske boliglånskunder.

 • .Jan Zörlie
  3 august 2023 11:28

  Nrk meldte sent igår kveld at IMF stanset alle betalinger til Niger for så å legge til at,nei forresten,de stanser ikke betalinger til sine private interesser i Niger,bare de offentlige hjelpeprogrammene ble stanset.
  I niger er det vel fremmedlegionen som ivaretar IMF,s interesser,dette skal bli interessant,da Wagner gruppen ivaretar Mali,s interesser.Dobbelt interessant blir det når disse leiesoldat gruppene kanskje har blandet seg i hverandre,.Leiesoldater leier seg ut som kjent,de bytter side da lommeboka er viktigere enn globalistenes önsker.Men hva skjer om disse pengeglade morallöse soldatene skal settes opp mot hverandre.Tenk å leie seg ut til höystbydende og tenk om blackwater også er med på dansen.
  Money talks om man ikke blir kvitt dette svineriet.

  Svar
 • Northern Light.
  8 august 2023 16:33

  Østerrike vil grunnlovsfeste retten til å betale med kontanter.

  Av Rhoda Wilson.
  Den 4. august kunngjorde den østerrikske forbundskansleren Karl Nehammer planen om å nedfelle retten til å betale med kontanter i landets grunnlov, enda kontaktløse kortbetalinger blir mer populære i Europa.

  Nehammer foreslo endringen etter at det østerrikske frihetspartiet, som for tiden stiger i meningsmålingene, anklaget den nåværende regjeringen for ville forby kontanter, for å kunne spore innbyggerne. Nehammer er leder for Østerrikes konservative Folkeparti, som regjerer i en koalisjon med det Grønne Partiet.

  «I Østerrike blir 47 milliarder euro trukket fra minibanker hvert år, og i gjennomsnitt har hver østerriker 102 euro i kontanter», skrev Nehammer i en tweet. «Det er derfor jeg er forpliktet til å sikre at kontanter er konstitusjonelt beskyttet som betalingsmiddel».

  Planen vil garantere kontanter som betalingsmåte og instruere den østerrikske sentralbanken om å sikre en grunnleggende forsyning av sedler og mynter. Nehammer har gitt finansminister Magnus Brunner i oppgave å lede innsatsen for kontanter, samtidig som han samarbeider med andre departementer og representanter fra privat sektor.

  Kredittkortselskaper selger informasjonen din til annonsører.
  Mistanker om at store banker og finansinstitusjoner sporer kundene sine og gir ut person-opplysninger, har fått alarmklokkene til å ringe om overgangen til en digital valuta, med aktivister som hevder at kontanter er den eneste måten å sikre personvernet på.

  I økende grad har kredittkortselskaper – inkludert Visa, American Express og Mastercard – samlet og solgt personlig informasjon om transaksjoner til reklameselskaper, som en viktig kilde til profitt. Informasjon om mange digitale transaksjoner sendes nå videre til markedsførere, selskaper og andre firma, som henter ut denne informasjonen for å overvåke trender og lage personlig tilpassede annonser.

  Denne invasjonen av personvernet er lovlig på grunn av et smutthull kjent som «tokenisering» (token er polettpenger), en finansiell teknologi som ble utviklet på 90-tallet som anonymiserer personopplysninger fra transaksjoner med en unik identifikasjonskode, som senere kan brukes av et firma med en bankens individuelle kundefiler.

  Disse systemene har blitt så sofistikerte at de ofte er prediktive. For eksempel er mange butikker i stand til å finne ut nøyaktig innen få dager, om kundene deres er gravide gjennom hva de kjøper. I 2012 rapporterte The New York Times, om en far som fant ut at tenåringsdatteren hans var gravid gjennom målrettede eposter til hjemmet, som reklamerte for klær for gravide og barnerom-møbler.

  I tillegg legger ikke-kontante betalinger en økonomisk byrde på bedrifter, med store finansinstitusjoner som belaster kredittkortene med gebyr. Disse avgiftene kan være så høye som 3,5 %, og påvirker både selgere og kunder.

  Fra The Expose, publisert 8 august 2023.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Austria to enshrine the right to pay with cash into constitution.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Kiev planlegger invasjon, men er det realistisk?

Storbritannia trener ukrainske soldater for å invadere Krim.

Forrige innlegg

Grønt eksperiment:

Tyske supermarkeder vil nå å øke prisene på mat på grunn av klimakostnadene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.