POSTED IN Norsk politikk, Virkelighetsforståelse

Spørsmålet melder seg med tyngde:

Befinner avisa Klassekampen seg på venstresiden?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Braanens forvandlinger

Av Jan Hårstad

Historien er stappfull av personer som har gått fra sosialistisk type tenkning til det motsatte. Også norsk historie vitner om sosialister som meldte seg for Quislings prosjekt og om disse er det utgitt bøker i fleng.

Selv så tilhører jeg det som omtales som 68-generasjonen og en dårlig konspirasjonsteori går ut på at mange i denne generasjonen på Gramsci-vis har sneket seg inn i statens institusjoner og driver marxistisk undergravningsarbeid der. 

I stort er dette bare tull. Min generasjon forsvant for mange år siden inn i ymse folder av etablissementet og lot sin opprørske periode være et ungdomsminne en kan mimre over i selskapslivet. I svært mange tilfeller valgte denne generasjonen et utrolig kjedelig liv av tilpasning.

Teatro Calderon, Madrid during day
Det er ikke alltid like lett å skifte posisjoner

Dag Solstad hadde også en periode hvor han prøvde å gjøre litt nytte for arbeiderklassen med sin skrivning, men etter litt turisme der forsvant han inn i den smertelige middelklassen hvor alt er tungt og vanskelig og naturligvis skrev gode bøker om tenkelivet der. Stor begavelse og artist men etter hvert en middelklassedikter som så mange andre av hans kolleger.

Redaktør Braanen skal også ha at han er en dyktig avismann, ingen tvil om det. Første fase i hans tenkning var å fordrive revolusjonær marxisme ut av Klassekampen. Jeg ble også omtalt av han i en lederartikkel som «kommunist» og dette virket som et skjellsord. Han satte inn debattredaktører som faktisk var mer harde enn sine kollegaer i andre aviser og felles for de alle: revolusjonær marxisme tåles ikke.

Og derved startet man omlegget  til sosialdemokrati. En årelang prosess hvor Tranmæl og Gerhardsen ble romantisert og historien omskrevet. Rosa Luxemburg ble også til sosialdemokrat i bokform. Syriza i Hellas ble det nye fyrtårnet, et parti som var makeløs i å undertrykke folket i landet på vegne av bankene i Frankfurt. Og ikke bare det: hvordan legge ut Hellas for billigsalg til Israel og USA. 

I øyeblikket ser landet ut til å bli en klientstat for disse to og prosessen begynte med Syriza. Søsterpartiet til Rødt og populære i Klassekampen.

Den neste fasen starter med KLIMA-Hysteriet. Det går ut på at kriger, militarisme, imperialisme skal skyves bort til fordel for prosjektet om at kapitalismens mål er å redde Klimaet. Men dette er ikke tenkning produsert fra Norge, det er verdenselitens strategi for å innføre et ØKOLOGISK DIKTATUR som i sin framtredelseform skal fortone seg som et redningsprosjekt for sivilisasjonen, men som er finanskapitalens og verdenskonsernenes diktatur.

Mariana Mazzucato – Wikipedia
Mariana Mazzucato

Den teoretiske sjefen for dette øko-diktaturet er Mariana Mazzucato hvis prosjekt er å redde kapitalismen fra seg selv. Dette skal gjøres med å grønnfarge kapitalismen og i denne prosessen skal ikke den rike eliten i Europa miste en EURO – hennes bøker handler ikke om det – men folkene skal bli utjevnet fattigere med ekstreme klima og rustningsutgifter i Frankrike, England og Tyskland. 

Mazzucato kjemper ikke mot krigsforberedelser da disse tilfører aksjeeierne i rustningsindustrien enorme summer.

Det var da «venstresidas tankesmie» ved Magnus Marsdal som var den første i Norge som lanserte Mazzucato-tenkningen  som helt nødvendig for «venstresida» og derved kom alle EU-prosjektene også inn i Klassekampen. Havvind og landvind über alles. Energi for eksport. Røkke ble så begeistret at han ga Manifest en halv million kroner for mer grønnkapitalisme.

Og dette var da også inngangen til Braanen neste fase av utvikling som startet 11. mars 2021 med en helsides artikkel og foto av Mazzucato. Henført tilslutning til trendy EU-elite tenkning, begeistret. Og det er i nøyaktig samme ånd han 29. april 2021 han lager et diktverk om at den gamle sosialdemokratiske samvirketanken kan finne seg en plass i det nye grønne EU-verdensbildet. 

Bettina Röhl direkt: Die grüne Katastrophe
Det tyske grønne partiet er ikke grønt. Det er et parti som støtter imperialismen.

Denne artikkelen kunne i dag ikke vært skrevet andre steder enn i en statsfinansiert avis. Braanen forsøker å innbille naivistene at den moderne kapitalismen kan begynne å gå bakover i historien, grave opp forgangne prosjekter. Vilket dill.

Det dette utsøkte sjarlataneriet skal tjene til er å dekke over at Braanen og Klassekampens ideologer i kvantesprang har gjort seg til EU-ideologer etter modell av Mazzucato. Der har danske Enhedslisten og svenske Vänsterpartiet vært i flere år allerede.

Og den tredje fase i utviklingen vil høyst sannsynligvis bli å følge i sporene til de tyske Grønne som nå er et parti som det tyske borgerskapet applauderer: de er gnistrende tilhengere av opprustning og imperialistisk krig.

Det kommer også i Norge.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • » og lot sin opprørske periode være et ungdomsminne en kan mimre over i selskapslivet.»

  Fra den gang man trodde på noe?
  Mitt inntrykk er det samme. Folk som med dårlig skjult (eletistisk) stolthet sier de tilhører (tilhørte?) den politiske v.sida ser å ut til å ha sluttet å ta stilling til noe som helst. – Men heller tar stilling MOT de som tar stilling til noe.
  Er de slitne, derfor?
  Jeg er redd for at de aldri har tatt stilling til noe, – de har bare lest Klassekampen.

  Men hvorfor «tilhøre» noe, en bevegelse eller parti, v. eller h.side, eller religiøs gruppe. Forkluldrer ikke dette heller samtalen/diskusjonene, istedet for å utdype slik at man kan enes om noe?

  Er det ikke mer fruktbart å diskutere hendelser/SAKER uten noen splittende gruppe-tilknytning?
  For det ER viktig å bry seg i samfunnet vi lever i. Når media lyver om det de har lyst til å lyve om uten å bli stilt til vegg for dette.
  Og når folk flest tror de lever i et demokrati kun fordi får gå til stemmeurnene hver fjerde år og stemme på et parti.

  Svar
 • Mats Albinsson
  30 april 2021 18:29

  Bra at Braanen prater frempå om samvirke. Om høyresiden vinner frem med privatiseringer av offentlig virksomhet, kan samvirke være en bra måte å bøte på konsekvensene. Vi kan organisere alt vi måtte ønske som samvirke, barn/eldre omsorg eller utleie/formidling av arbeidskraft, akkurat som vi havnearbeidere har gjort i mer enn 100 år. Samvirke kan også balansere opp makt fra både private og statlige virksomheter. Motstandere av samvirkemodellen finner vi både til høyre og venstre i politikken.

  Svar
 • Grimelund
  1 mai 2021 11:49

  Venstresida prøver å være politisk korrekt og mister dermed troverdigheten fordi venstresida vil tekkes de man tror det lønner seg å tekkes. SV dronninga Kristin Halvorsen reiste til Pakistan for å takke pakistanerne fordi de hadde bygd Norge. Det var da hun drev valgkamp i Pakistan hun sa det. Norge var bygd før pakistanerne kom. Man hører utallige slike eksempler hver dag.
  Venstresida tror det lønner seg å tekkes innvandrere og globalismen. Men der tar de feil. Alle som har observasjonsevne og litt konsekvens tenkning ser at det er å grave sin egen grav.

  Svar
 • Grimelund
  1 mai 2021 17:50

  Det var i 2005 SV dronninga Kristin Halvorsen reiste til Pakistan for å tekkes pakistanere. Det burde kanskje heller skives at hun ville vise at SV er Pakistans lojale 5.kolonne i Norge.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRK: Når ingen dør i Norge:

Da skremmer vi med døde indere.

Forrige innlegg

Generaler advarer i Frankrike.

Faren for borgerkrig har vært der i lang tid.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.