POSTED IN Diverse

Pris til besvær.

Midtblinks innertier for Alfred Nobel og undertegnede.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Nok en gang har vårt stortings fem fredsprisnobelkomitémedlemmer valgt en vinner – den iranske kvinnen Narges Mohammadi.

Og nok en gang kaster kritikere seg over valget og mener at det ikke er i samsvar med Nobels instruksjoner. Se blant annet derimot.no sin artikkel «Nobelkomiteen ignorerer testamentets instruks», og steigan.no sin «Den norske forvaltningen av Nobels fredsvisjon er et totalhavari».

Det finnes flere teorier om hvorfor Nobel ga fredsprisvinneroppdraget til Norge. En av hovedårsakene var trolig knyttet til den politiske situasjonen på den tiden. På slutten av 1800-tallet var Norge i union med Sverige, men det var økende spenninger mellom de to landene. Nobel var kjent for å være opptatt av fred og ønsket sannsynligvis å unngå at prisen ble politisert eller påvirket av svensk-norske konflikter.

Jeg har imidlertid lenge hatt en annen mening. Fra et Facebook-innlegg 13.12.2022 hitsetter jeg:

(sitat)

FINURLIG AV ALFRED NOBEL
Ingen vet med sikkerhet hvorfor Norge fikk oppdraget. Tidligere komitésekretær og pensjonert direktør ved Det Norske Nobelinstitutt, Geir Lundestad, kommer med noen kvalifiserte gjetninger i artikkelen «Hvorfor Norge?»

Lundestads hypoteser bygger, etter hva jeg forstår, på Alfreds angivelige positive syn på og oppfatning av Norge.

Jeg har selv på Facebook og i andre fora noe spøkefullt og uten å kunne underbygge det empirisk, men alene bygget på et livslangt og muligens medfødt skråblikk på vårt broderland og -folk, antydet at Alfred ga prisutdelingsfullmakten til Norge av stikk motsatt grunn, nemlig at han var irritert og forbannet på Norges stahet i den såkalte «Unionsstriden». Alfred var en meget klok mann – han hadde jo «funnet opp kruttet» – og jeg har ment, og mener fortsatt, at det kan være grunn til å mistenke ham for å ha ønsket å gi nisselue-, turgåer-, ryggsekk- og langrennsvinnerfolket der vest for Kjølen en finurlig uttenkt og varig kilevink, fordi han forsto og forutså at det årlige valget av fredsprisvinner kom til å bli sterkt omdiskutert og kritisert og lage kvalme. Og igjen – og uten å ha empirisk belegg for det her jeg sitter som en tidlig morgenfugl ved Middelhavets strender med en kald …… (nåja) – mener jeg at Alfred traff innertier; hver eneste fredsprisvinner og Norges valg av vedkommende er blitt kritisert av én eller mange. Alfred har for eksempel trolig av lutter glede virvlet som en karusell rundt i sin grav hver eneste dag etter at kineseren Liu Xiaobo i 2010 fikk prisen når han, Alfred altså, der nede under jorden tenker på hvor mange millioner/milliarder kroner Norge har tapt i handelsinntekter fra det landet som har verdens nest største og snart den største økonomien i verden!

(sitat slutt)

Om Alfred har tenkt som jeg, kan det tyde på at det ligger en sannhet i ordtaket om at «Genier tenker likt!»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • «mest eller best för folkens förbrödrande», «inte fästes ved någon nationaltillhørighet»,
  «Det är min uttryckliga vilja», Nobels vilje som nobelkomiteen gir blaffen i;
  hvis han snur seg i graven over misbruken og politiseringen av hans arv er det forståelig.
  Hvilke skjulte intensjoner han kan ha hatt kan vi jo spekulere i og leke synsk og komme fram til noe mystisk.

  Svar
 • Det mest forunderlige er , at Norge/norske politikere fortsatt får dele ut en Fredspris.
  – Når de ( og altså sittende regjeringsparti) avslo ønsket om fredsdrøftinger med Libya, og gikk til angrep på et land som knapt nok hadde eget militært forsvar. ( ihvertfall ikke et militære som hadde kapasitet til å gå til angrep på andre land.)
  Ved å bombe udefinerte mål fra 10 000 fot med våre ‘forsvars’- fly.
  – Og altså drepe 30 000 ikke-stridende i dette landet. Og bombe landets regjeringsbygninger.
  Og et stort vanningsanlegg som skulle hjelpe til å gjøre nord-Afrika grønt , og skape enda mer velstand i bl.a. Libya.
  – Og bli ansvarlig for at porten til Middelhavet og den usikre hav-overgangen for emmigranter fra Afrika til Europa, ble arena for voldtekter og drukningsulykker.
  – Og dermed det meste av volden og voldtektene i Europa i år etter.
  (Dvs. den STORE militære volden var det altså vestens politikere, fredspris-utdelerne (!), som utførte.
  – Uten å bli dømt! )

  Det, nest mest, forunderlige er at våre politikere og Nobelkommiteen ikke rødmer når de deler ut freds-prisen.
  Og/eller at hele sirkuset ikke drukner i latterliggjøring fra hele komedie-Norge.

  Svar
  • Det er kanskje derfor vi så si aldri har delt ut en pris til noen som har gjort noe for nedrustning eller å skape fred? Ofte har det vært til krigshissere eller noen som ikke har noe med fred å gjøre i det hele tatt. (Obama, Kissinger med fler)

   Svar
 • Torfinn Slettebø
  8 oktober 2023 16:14

  På tide å få Nobelkomiteen ut av Oslo? Rekrutteringa i dag er for snever. Eit innlegg på Spartakus føreslår eitt medlem frå kvar verdsdel. Heller det enn frå 2-3 bydelar i Oslo.

  Prisane går til vestlege leiarar og austlege opposisjonelle.

  Stortinget, som i 2024 vil auka angrepsbudsjettet med 20% i tillegg til våpengåvene til Kiev, er sjølvsagt ute av stand til å velja ein komite som skal dela ut ein freds- og nedrustingspris.
  .
  Stortingspresidenten drøymer om å få attende ein vest-venleg keisar i Iran?

  Svar
  • T.S.:
   » Stortinget, som i 2024 vil auka angrepsbudsjettet med 20% i tillegg til våpengåvene til Kiev,»

   Ja, for det er jo ANGREP vårt ‘ forsvar’ brukes til; i regi av Nato eller ikke.
   Når Trump gikk ut å mente at resten av Natolandene må være med på å betale Nato sine utgifter ellers går USA ut av Nato, så er jo dette en underlighet.
   Nato og/eller USA har vel ikke forsvart NOE , – kun angrepet de siste 50 år.

   Så får vi håpe at Trump blir president igjen, og er med på å legge ned denne angreps-organisasjonen. For verden trenger ikke en stormakt, militært eller økonomisk , som angriper og destabiliserer land etter land.
   ( Og verden trenger heller ikke hverken Huitfeldt, Støre eller Stoltenberg. Eller den norske utdelingen av ‘Fredsprisen ‘. )

   Verden trenger (flere) statsledere, fra store eller små makter, som sier :

   ‘ Vil du ha frihet, vær stolt av landet ditt. Hvis du vil ha demokrati, hold fast ved suvereniteten din. Vil du ha fred, elsk landet ditt, sier Trump. Fremtiden tilhører patrioter, ikke globalister. Fremtiden tilhører suverene, uavhengige nasjoner med ledere som beskytter deres borgeres interesser og respekterer sine naboer. ‘

   Og ikke diletanter ( eller dille-tanter) i Norge som sier:

   ‘– Det vil være stort for Russland om Trump blir gjenvalgt, da vil også hele Natos eksistens komme i spill. At han vinner er noe man må ta høyde for og planlegge for at kan skje. Fra et strategisk synspunkt, hvis Trump vinner, må vi bære mye mer av byrdene selv, også i Nato. Det vil i tilfelle bli en veldig turbulent tid fremover DER VI EUROPEERE MÅ LEDE SEG SELV’ ,
   nettavisen.no/nyheter/ekspertene-med-oppsiktsvekkende-analyse-trump-blir-nokkelfaktor/s/5-95-1201550

   Ja, tenk det. Et Europa , eller nasjoner, som ‘må lede seg selv’. ;-)

   Da får vi håpe at det ikke blir i ledelse av krigspartiet Ap med Støre og Stoltenberg. Hverken for verden, Europa eller Norge.:

   ‘Trump og hans utfordrere går til valg på Ukraina-brems. Statsminister Jonas Gahr Støre minner om at USAs bidrag er helt nødvendig.’
   dagbladet.no/nyheter/advarer-helt-avgjorende/80245817

   Svar
 • Bra innlegg Frikar.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er ikke mye tid igjen for livet på jorden

Vi er i en CO2-tørke, nivået er lavt!

Forrige innlegg

Gikk under radaren i norske medier.

Var fellingen av Kevin McCarthy strået som knakk kamelens rygg?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.