POSTED IN Diplomati, USA

Opprør i USAs utenriksdepartement:

Støtten til Israels politikk skader USAs interesser over hele verden.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dette er egentlig en gledelig melding som forteller at det finnes folk i USA som forstår at det som nå skjer i Midt-Østen ikke er til USAs fordel – og egentlig ikke til Israels heller. Israel skaper hat og sinne over hele verden, men særlig i arabiske og muslimske land. USAs støtte til det som utfolder seg på Gaza, egentlig et massemord av barn og uskyldige, vil føre til at landet svekker seg og sin autoritet globalt. Det ser vi f.eks. i Latinamerika i dag.

Spørsmålet om hvilke krefter som presser frem denne politikken i USA har egentlig vært besvart i lang tid. Den jødiske lobbyen som har vært helt avgjørende for alle som vil velges til president i landet er en hoveddrivkraft. Derfor er det spesielt gledelig at mange yngre jøder i USA nå reager på det som skjer.

Knut Lindtner
Redaktør

Utenriksdepartementets tjenestemenn slår ned Bidens Israel-politikk i dissensnotat

Notatet sier at USA bør støtte en våpenhvile

av Dave DeCamp


Utenriksdepartementets ansatte har kritisert president Bidens fulle støtte til Israels bombardement av Gaza i et dissensnotat. Notatet ble innhentet av POLITICO, som rapporterte at den voldsomme kritikken av Bidens håndtering av krigen gjenspeiler følelsene til mange amerikanske diplomater, spesielt på mellom- og lavere nivå. HuffPost rapporterte tidligere at et «mytteri» var under oppsikt i utenriksdepartementet.

En forespørsel i notatet er at USA skal støtte en våpenhvile i Gaza. Biden-administrasjonen har sagt at den støtter en «humanitær pause», men har nektet å bruke begrepet våpenhvile. Notatet oppfordrer også tjenestemenn i Biden-administrasjonen til offentlig å kritisere Israels militære taktikk og behandling av palestinere. Notatet sier at mangelen på offentlige kommentarer som kritiserer Israel «bidrar til regionale offentlige oppfatninger om at USA er en partisk og uærlig aktør, som i beste fall ikke fremmer, og i verste fall skader, amerikanske interesser over hele verden.»

«Vi må offentlig kritisere Israels brudd på internasjonale normer, slik som unnlatelse av å begrense offensive operasjoner til legitime militære mål,» heter det i notatet. «Når Israel støtter bosettevold og ulovlige landbeslagleggelser eller bruker overdreven maktbruk mot palestinere, må vi kommunisere offentlig at dette strider mot våre amerikanske verdier, slik at Israel ikke handler ustraffet.»

Notatet kritiserer USA for å akseptere den høye sivile tapsraten i Israels bombardement, og sier at å gjøre det «skaper tvil i den regelbaserte internasjonale ordenen som vi lenge har forfektet.»

I følge POLITICO er det uklart hvor mange personer som signerte notatet eller om det ble sendt til utenriksdepartementets dissentkanal, som ble opprettet under Vietnamkrigen for å gi diplomater en måte å kritisere politikk. Rapporten sa at notatets krav er «usannsynlig å komme langt med Biden eller hans topphjelpere, i hvert fall ikke særlig snart.»

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • «Derfor er det spesielt gledelig at mange yngre jøder i USA nå reager på det som skjer.»

  Og forhåpentlig begynner å stille spørsmål til hele narrativet/historien om ( seg selv som ) ‘ jøder’.

  Hva er en jøde?
  Hva skiller eventuelt ‘ jøder’ fra andre?
  Hva er religion?
  Hva er zionisme?
  Hva skiller zionismen fra andre politiske bevegelser?
  Hva blir jøder beskyldt for?

  Svar
 • SÅ godt.
  At Israel/zionistene ikke har full kontroll over Ap.
  Overraskende godt/flott uttalt av Støre. KUDOS.
  Og forunderlig objektiv informasjon av Nrk. :

  ‘Støre er forferda over bileta som kjem frå Gaza som viser kva lidingar og øydeleggingar bombinga har ført med seg.
  – Det er enorme øydeleggingar med tapte menneskeliv og mange såra. Det betyr at lidingane vil halde fram framover. I tillegg gjer blokaden at dei ikkje får tilgang på medisinar, mat og vatn. Vi meiner dette er brot på krigens folkerett.
  – Har palestinarane rett til å forsvare seg?
  – Ja, heilt openbert. Palestinarane har motsett okkupasjon gjennom mange år. Det er 30 år sidan Oslo-avtalen fekk tankane over frå valdeleg kamp over på samarbeid som skulle gi ei tostatsløysing. På palestinsk side er det frustrasjon og resignasjon over det ser ut til å bli mindre og mindre mogeleg.’
  nrk.no/norge/jonas-gahr-store-trur-lidingane-i-gaza-vil-halde-fram-i-lang-tid-1.16631388

  Det er nesten så jeg ikke tror det. Hva har skjedd i Ap? Hva har skjedd i Nrk.?

  Svar
  • deafdumbblind
   9 november 2023 22:03

   Kritikk mot systemet kan være positivt medvirkende, vaksinekritikken foreksempel+ mye annet.

   Svar
 • ‘ Inne på Vestbredden og Øst-Jerusalem i dag, så er det oppimot 700.000 israelske nybyggere. De aller fleste av dem har stemmerett, og det gjør at de er en voldsom maktfaktor i israelsk politikk. Hvis det skal bli to stater, så må mange av disse bosetterne flyttes mot sin vilje. Det er ikke mulig, slår Mood fast .’
  nrk.no/urix/mener-norge-har-lagt-til-rette-for-et-styrket-hamas-og-flere-bosettinger-1.16626225

  Nybyggere/okkupanter skal/kan ikke flyttes . (?)
  Men over 2 millioner palestinere skal altså flyttes? ;-)

  Svar
 • wasan Totland
  9 november 2023 22:14

  Ordet dissens minner meg om Siw Jensen og hennes utsagn foran den dissende vomma til Fjerna.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Leger uten Grenser

Del av et omfattende traffickingsystem.

Forrige innlegg

Kimen til konflikter ligger i den manglende fredsviljen:

«Israel» opptrer som «gal hund» i Gaza i dag (Moshe Dayan)

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.