POSTED IN Latin-Amerika

Mister USA grepet i sin egen bakgård?

Latin-amerikanske land bryter med Israel.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det kan ikke være tvil om at det som nå skjer diplomatisk vil måtte få følger. Meldingen under forteller om en sterk uro over det som nå skjer på Gaza og at en rekke land reagerer på dette. Det er ikke bare reaksjoner overfor Israel som står for krigføringen, men kanskje like viktig er de meldingene som direkte og indirekte sendes til USA som står 100% bak Israel. Uten USAs støtte kunne ikke Israel holde på slik de gjør.

Cuba har fått svi fordi de ikke ville bøye seg for USA.

Nå glipper taket på store deler av verdensopinionen og det vi er vitne til er at USA og Nato isoleres politisk. Norge har forsøkt seg på en mellomposisjon i denne saken, men spørsmålet er hvor lenge dette holder hvis massakrene på Gaza fortsetter. Hvis ikke USA legger om kursen vil det kunne få uoversiktlige konsekvenser for deres forhold til f.eks. Latin-Amerikanske land. Dette er et område som historisk har vært ansett som USAs bakgård, dvs. USA har kunne bestemme og herse med land som ikke bøyde seg (eks. Cuba). Også den tiden er forbi. Verden forandrer seg nå veldig raskt.

Knut Lindtner
Redaktør

Flere land begynner nå å nedgradere sin forbindelse med Israel etter den nådeløse bombingen av Gaza.

Av Kyle Anzalone

Tre Sør-Amerikanske land, sammen med Jordan, har nedgradert sine bånd til Israel etter nedslaktingen i Gaza. Ifølge palestinske kilder har Israels militære operasjoner i Gaza drept nesten 9000 mennesker, halvparten av dem er kvinner og barn.

På torsdag tok Bolivia det mest ekstreme tiltaket og kuttet alle bånd til Israel. Viseutenriksminister Freddy Mamami forklarer at Bolivia «besluttet å bryte det diplomatiske forholdet til den israelske staten som avvisning og fordømmelse av den aggressive og uforholdsmessige israelske militære offensiven som foregår på Gaza-stripen».

Dagen etter svarte Tel Aviv og sa at Sucres trekk var «en kapitulasjon overfor  terrorisme og til ayatollah-regimet i Iran». Columbia og Chile kunngjorde at de vil hjemkalle sine ambassadører til Israel. 

Den columbianske presidenten Gustavo Petro skrev på X: »Jeg har bestemt å kalle hjem vår ambassadør til Israel til konsultasjoner. Dersom Israel ikke stanser massakren av det palestinske folket kan vi ikke være der».

Chile har sendt ut en pressemelding der de sier at Santiago også vil kalle hjem sin ambassadør. «På grunn av det uakseptable bruddet på internasjonale humanitære  lover som Israel begår på Gazastripen har den chilenske regjeringen besluttet å kalle hjem den chilenske ambassadøren til Israel, Jorge Carvajal, for konsultasjoner.».

I pressemeldingen heter det også: «Chile fordømmer dette på det sterkeste og ser med stor bekymring på disse militære operasjonene som vi mener er en utvikling som medfører kollektiv straff på den sivile palestinske befolkningen i Gaza.

Israel respekterer ikke de fundamentale normene i internasjonale lover – slik de har vist overfor mer enn åtte tusen sivile ofre, for det meste kvinner og barn».

Jordans utenrikminister Ayman Safadi

Jordan har sluttet seg til de sør-amerikanske landene og nedgradert sine bånd til Israel. Utenriksministeren kunngjorde at de øyeblikkelig kaller hjem sin ambassadør. «Utenriksminister Ayman Safadi har bestemt øyeblikkelig å kalle hjem Jordans ambassadør til Israel», heter det i kunngjøringen.

Dette reflekterer Ammans fordømmelse av «den israelske krigen som dreper uskyldige mennesker i Gaza». Samtidig som Tel Aviv får nesten ubetinget støtte fra Washington mangler Israel støtte fra det meste av det internasjonale samfunnet. 

På mandag stemte generalforsamlingen i FN med 120 mot 14 stemmer for en våpenhvile på Gaza. Etter Hamas sitt angrep i sørlige Israel den 7. oktober har Tel Aviv gått til militære operasjoner. Bombe-kampanjen og bakkeinvasjonen har drept tusenvis av palestinske sivile, inkludert 3600 barn.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://libertarianinstitute.org/news/countries-begin-downgrading-ties-with-israel-over-relentless-bombing-of-gaza/

Forsidebilde: Ben Ostrower

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er dette en konflikt som USA fyrer opp:

Filippinene vs. Kina?

Forrige innlegg

Fin ‘musikkvideo’:

Palestinas sjel skal ikke dø.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.