POSTED IN Ukraina

Om årskull og om lengde.

Ukraina mister snart hele årskull i krigen.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Ein mann sørfra kjørte nordover på ferie på syttitallet. Det tok si tid, med dei vegane som då fanst. Omsider hadde han kome fram til Tana Bru, og medan han fylte bensin kommenterte han at vegane her nord ikkje akkurat var av det breidaste slaget.
Mannen på bensinstasjonen smilte, og spurte tilbake:

Men ka dokker synes om lengda»?

Innlegget er hentet fra Trønderrød og skrevet av Hans Olav Brendberg

Lengde er ein viktig eigenskap, og det er ikkje alltid ein kan få oversikt frå kvart enkelt punkt på vegen. Ikkje om vegen er veldig lang.

Russland og Ukraina har i utgangspunktet ei ganske lik demografisk historie, med botnmål rett før år 2000. Då var årskulla for gutar nede i under 100 000 i Ukraina, og kring 700 000 i Russland. I åra etter byrja tilveksten å ta seg noko opp.

Tanks og pansra køyretøy sprengt av miner og granatar på den ukrainske slagmarka

Kor mange årskull ungdom skal ofrast?

Krigen i Ukraina har no vara i 16 månader. Vi kjenner ikkje tapstala korkje på russisk eller ukrainsk side, men det er neppe tvil om at det dreier seg om titusenvis av drepne soldatar. For kvar veke krigen dreg ut i tid vil hundrevis, kanskje fleire tusen bli drepne. Demografisk er det likevel nokre skilnader. Tala for soldatar Ukraina har tilgang til er mindre enn det ser ut som: Delar av årskullet på knapt 100 000 er gutar fødd i Donbass eller på Krim som no blir mobilisert på russisk side av fronten. I tillegg kjem sjølvsagt dei millionane som har flykta – anten til Polen, Ungarn eller andre land i vest. Eller til Russland.

Så etter kvart som krigen dreg i langdrag, er nok det tilgjengelege, ukrainske årskullet nærmare 50 000 enn 100 000. Med like tapstal på 1000 pr. veke for både Ukraina og Russland, vil Ukraina ofra heile årskullet sitt for kvart år krigen varar. Medan Russland med like, numeriske tap vil ofra under 10 % av årskullet for kvart år krigen varar.

Det er ingen som søkjer noko diplomatisk løysing no, tvert imot. Det tyder at den leiande stormakta – USA – ser seg tent med å halda krigen gåande fram til neste presidentval. I november 2024.
Det er 16 månader til med krig – og med tapstal på td. 1000 mann i veka, vil så langvarig krig føra til at Ukraina må ofra minst eitt årskull til. Om tapstala overstig 1000 mann pr. veke, må det fleire årskull til.

Vil dette tvinga Russland i kne? Eg ser ingen teikn til dette.

Kven skal ta det politiske tapet?

Afghanistankjennarar som Barth Eide og andre meinte vel krigen i Afghanistan var tapt i 2007-2008. Deretter handla det om å unngå å få det politiske ansvaret for nederlag i ein krig som militært var tapt. Det brukte ein tolv år, og enorme ressursar på.

Den lenge varsla vår/sommaroffensiven til Ukraina tyder ikkje på at NATO har noko vinnaroppskrift på slagmarka. Det ein får til, er å halda krigen gåande. Men den politiske prestisjen som er investert overstig sjølvsagt det som skjedde i Afghanistan, med god margin.

Difor er demografien viktig, for det er berre i beste fall ein kan tenkja seg steg i retning av forhandlingar om 16 månader.

Den ukrainske gangaren må med andre ord piskast til travfart i 16 månader til, trass i eit blodtap som inneber at nasjonen truleg mistar over eit årskull for kvart år krigen dreg ut i tid. Dette er den klokaste politikken vestlege leiarar for tida er i stand til å samla seg om.

Så det er også svaret på spørsmålet om korleis krigen utviklar seg – i ein situasjon er frontane flyttar seg med sneglefart, om i det heile.

«Men ka dokker synes om lengda»?

Forsidebilde: Joshua Earle

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • En varsler FRA OSSE (Organisasjonen For Sikkerhet og Samarbeid i Europa) har nylig gått offentlig ut og beskriver adrenokromlaboratorier funnet i bygninger i Ukraina der barn blir holdt i kjellere og organene deres høstes.

  Vera Vayiman, som er MEDLEM AV OSSE og jobbet I Ukraina som en del av et internasjonalt overvåkingsoppdrag, kom med de grufulle avsløringene i et videointervju som bekrefter tidligere rapporter fra det russiske militæret og til og med fra det ukrainske militæret selv, som åpent har skrytt av at de høster organer av barn og kroppsdeler mot betaling.

  https://rumble.com/v2uc4w6-whistleblower-ukraine-is-harvesting-children-in-adrenochrome-labs-for-vip-e.html

  Svar
  • Dette er x-file nr.1-ingen tør og se på dette jævlige scenarioet. Trump er den eneste statsmann som offentlig har erklært avskaffelse av menneskehandel. Som er mer lukurativ enn narkotika.
   Putin har og iflg. talene hans annonsert mye av det samme. Det er helt ufattelig at norges ledere støtter et naziregime, ledet av en skuespiller innsatt av oligarken-les mafiabossen Kolomoysky.
   Og ikke glem at verdenslederen Greta Tunberg har reist på besøk til Zelensky og forsøkt å rettlede han. Han bør gå over til elektriske tanks, fly og biler.

   Svar
 • Forferdelig at Norge og andre vestlige Land sender våpen til en tapt
  krig som NATOs proxykrig mot Russland nå viser seg å være.Titusenvis av unge ukrainske
  menn må bøte med livet for denne dumskapen igangsatt
  av NATO sjef Jens Stoltenberg, som fikk et ekstra år til å ofre enda flere flere liv
  I det forsvarsløse Ukraina.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå smeller det i Ukraina:

Russland øker angrepene mot ledelses- og beslutnings-sentra.

Forrige innlegg

Rare prioriteringer:

Macron hygger seg på Elton John-konsert mens voldelige opptøyer herjer over hele Frankrike

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.