POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Oberstløytnant:

Kherson, ingen ukrainsk seier.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Den russiske tilbaketrekningen fra Kherson en nødvendig taktisk operasjon.

Av Einar Magnus Ødegård
Oberstløytnant ute av tjeneste 

I strømmen av meldinger om ukrainske avdelinger som har gjenerobret Kherson, er det nødvendig å forsyne leserne med sannferdige opplysninger. De er basert på forfatterens notater ført under Ukrainaoperasjonen og hva som finnes troverdig på TV og Internet.

Samtidshistorie

Ukraina ble selvstendig land i 1991 ved Sovjetunionens oppløsning, hvorvidt Generalsekretær Gorbachov da handlet etter instruks fra USA må stå ubesvart. 

Umiddelbart etter at Ukraina ble selvstendig fosset Vestens mange undergravningsorganisasjoner inn der med hensikt å gjøre landet til en angrepsbase mot Russland. Da den ukrainske regjeringen i 2014 var i ferd med å søke medlemsskap i NATO startet frigjøringskrigene i Oblastene (fylkene) Luhansk og Donetsk støttet av Russland for å hindre medlemsskapet. NATOs regler sier at et land i krig ikke kan bli nytt medlem i organisasjonen. 

Den russiske militære operasjonen 24. februar 2022 ble utløst av at USA i 2021 nektet å gi Russland de nødvendige sikkerhetsgarantier i Ukraina. 

What is Ukraine? | Reconsidering Russia and the Former Soviet Union
Språkkart over Ukraina.

Geografi

Etter en tids russiske operasjoner ble de ukrainske Oblastene Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia og Kherson overført til Russland. De ligger innenfor det tidligere russiskdominerte området av Ukraina kalt Novo Russia (Ny-Russland), og danner et sammenhengende område grensende til Krim og de tidligere landegrensene med Russland.

Sytti prosent av folket i Luhansk og Donetsk har russisk som morsmål, i Zaporizhzhia og Kherson er antallet tretti prosent russiskspråklige. På Krim snakker åtti proset av folket russisk.      

Det opprinnelige Kherson Oblast omfatter land på begge sider av den store floden Dnjepr. Oblastets administrative senter var Kherson by som ligger inntil vestre bredd av Dnjepr.

Politikk

Allerede i begynnelsen av ukrainaoperasjonene ble den delen av Kherson Oblast som er vest for Dnjepr besatt av russiske styrker. 

Det er meget nødvendig å understreke at den russiske militære sjefen som da ledet operasjonene handlet på ordre fra Moskva hvor den overordnede stridsledelse er. 

Det kan se ut som at ideen i Moskva var at en fredsslutning med den ukrainske regjering i Kiev skulle omfatte hele oblastet, som er eneste troverdige forklaring på besettelsen av oblastets vestside av Dnjepr.   

Ukrainas les USAs utholdende uvilje til fredsforhandlinger har endret Moskvas opprinnelige tanker om nye grenser mellom Russland og Ukraina, derfor mener nå Moskva at den for fremtiden skal gå langs Dnjepr der i tidligere Kherson Oblast. Slik er årsaken til at de russiske styrkene forlater Kherson by med omland. 

Uten at noe om Zaporizhzhia Oblast er nevnt om uttrekkingen fra Kherson, kan det tyde på at de samme russiske tanker også gjelder der. Østsiden av Oblastet er besatt av russiske styrker, vestsiden med regionhovedstaden er under ukrainsk kontroll. Det blir logisk at den fremtidige landegrensen også der blir gående langs Dnjepr som i Kherson Oblast.

Russian occupation of Kherson Oblast - Wikipedia

 

Militært

Med tanke på de kamper og tap av personell som ligger bak den russiske erobringen av Kherson vest for Dnjepr, er det selvsagt bittert å få ordre om å trekke ut styrkene derfra. 

Ifølge opplysninger fra Moskva er uttrekkingen av tretti tusen soldater fullført. Likevel kan spesialsoldater ligge igjen der for å gjøre rydding av området problematisk for ukrainerne. 

Fordi den politiske situasjon utviklet seg annerledes enn hva Moskva først antok mistet Kherson by all militær betydning: Det ble absolutt ingen militær fordel ved å kontrollere byen, isolert og alene vest for Dnjepr som den ligger. 

Etterlatt til Ukraina er nå den delen av Kherson som var innredet til forsvar mot angrep fra ukrainske styrker, med fysiske sperringer, minefelt og stillinger for soldater i betongbunkere i et godt forberedt dybdeforsvar. Ryddingen av det tidligere russiske forsvarsområdet vil bli preget av frykten for minefeller og fjernutløste eksplosjoner, hvorfor en rydding av det forberedte forsvarsomtådet vil ta lang tid. 

Russia, Ukraine to fight 'heaviest of battles' in Kherson – EURACTIV.com
Minerydding er en risikabel affære og vil måtte ta lang tid.

Som eksempel på trusselen mot ryddestyrkene viser TV-bilder 13. november et lagergulv med omlag femti etterlatte 152 mm artillerigranater og 120mm bombekastergranater, som må forutsettes å være utstyrt med flere uavhengige og djevelske innretninger for å utløse en eksplosjon av hele stasen.

President Zelensky sier iflg. France TV24 at all viktig infrastruktur i Kherson by er ødelagt av russerne.

Et usikkerhetsmoment er hvorvidt russerne har forberedt sprenging av en demning i ett av sideløpene til Dnjepr. Ødelegges demningen vil de lavestliggende delene av Kherson by bli oversvømt. 

De store russiske styrkene som er trukket ut fra vestsiden av Dnjepr kan nå disponeres slik stridsledelsen bestemmer, og innebærer en betydelig forsterkning av kampkraften øst for Dnjepr.

Ukrainas forberdelser til angrepet mot Kherson by er etter russernes uttrekking uten mening. Styrkene vil nå antakelig få oppdrag om innsetting mot russerne andre steder, som innebærer lange forflytninger av materiell og personell. 

Da frontene ligger øst for Dnjepr må styrkene passere floden for å komme frem dit, mot de herskende russiske trusler som eksisterer.

Konklusjon

Å holde 30 000 russiske tropper vest for Dnjepr i Kherson by og omland ga ingen mening slik den politiske situasjon er blitt. Derfor er det en klok beslutning bak uttrekkingen, for innsetting av de russiske styrkene langs den lange frontlinjen. 

At USAs propagandatjenester kaller uttrekkingen av russiske styrker en ‘seier’ er direkte latterlig, enhver kan gå inn i et uforsvart område slik TV-bilder viser.

Toppen av det amerikanske PR-idiotiet kom iflg. Singapores TV-kanal Channel News Asia fra White House lørdag. 12. november: ‘Ved erobringen av Kherson har Ukraina vunnet en ekstraordinær stor seier!’    

Etter uttrekkingen av styrkene fra Kherson by har russerne gjort et fornuftig skritt mot vinteren som kommer, ved å forberede den lange fronten på en utmattelseskrig som er i ferd med å starte.

 Med sterke mobile reserver for å knuse forsøk på gjennombrudd av fronten, kan Russland holde en utmattelseskrig gående uendelig lenge uten nevneverdig belastning på samfunnet.

Det er et spørsmål om tid, måneder og år før USA og stormaktens europeiske vasaller i Europa blir krigstrette og vil søke en fred i Ukraina.

Forsidebilde v/Salvador Dali

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  14 november 2022 8:18

  Godt at det finst miliære fagfolk som kan nyansera propagandaen frå alle krigsprofessorane og palleystebøane våre.

  Hjarteleg takk!

  Kiev-styret kan få ein stri jobb med språkleg einsretting på Krim når 80% av folket der skal tvingast til å slutta å bruka morsmålet sitt, russisk. Prøv forbod mot bokmål i Bergen.

  Svar
  • Nei, vedta heller at Landsmål ska vara det einaste rådande språket i Bærum og i resten av Akershus.

   Svar
 • God analyse. Russerne er utstyrt for vinteroperasjoner. I det Norske nabolaget på Kola trener russerne rutinemessig på vinterkrig akkurat som vi. Om amerikanerne klarer rekruttere soldater som veier under 130 kg vil de som ikke klarer skvise seg ned en stridsvognluke måtte vagge som Michelin-menn mot de russiske linjer. Ifgl. oberst McGregor behøver Ukraina minst 800.000 mann for å overhode sette seg i bevegelse mot Russland. Alle forstår at det er umulig. Da finnes to valg. En ynkelig, ydmykende fredsavtale eller atomkrig.

  Svar
 • Om kort tid forsvinner ferskvannsforsyningen til Krim.Ukrainerne har krysset Dnipro og står ved Oleshky og Herois´ke.

  Svar
 • Veldig enig at det er herlig å høre en militær gi oss det ekte bildet av det som skjer, og ikke kjedelig propaganda. Takk for det!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

NRK og de store mediene gir oss bare Nato-versjonen.

Så mange spørsmål som aldri blir stilt.

Forrige innlegg

Valget bekrefter at Kongressen blir et klovnehus.

Den eneste funksjonelle institusjonen i USA er det militære.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.