POSTED IN Norsk politikk, Virkelighetsforståelse

Noen drømmer om virkeligheten.

Det politiske resultatet blir deretter: Luftslott!

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

«Sanne venner av USA.»

Av Jan Hårstad

Situasjonen med Høyreregjeringen i 8 år var deres arbeide med å ombygge Norge til en forbilledlig EU-stat. Nesten alt som er av svake analyser i Norge hviler på den antagelsen at det er det Norske Storting som bestemmer politikken i Norge.

United States Capitol in Washington, D.C.
De som bestemmer i Norge befinner seg her. Så lenge vi gjør som de vil, lar de oss bestemme deres vilje. Det kalles frihet.

Her er det den statssubsidierte Klassekampen ved redaktør Braanen som går i bresjen for forestillingen om at den rødgrønne regjeringa skal lage «vei i vellinga» mot globaliseringen og dette skal fortrinnsvis skje med voteringer på Stortinget.

En slik gammelmodig sosialdemokratisk oppfatning av politisk kamp er nå den vedtatte normalen på «venstresida».

Det er i en slik sammenheng interessant at det er en gammel fredskjemper som Fredrik S. Heffermehl som i offentligheten skriver sinna artikler om at USA okkuperer Norge militært og forbereder krigen mot Sovjet. Da får vi ikke glemme at Klassekampens bekymring gjennom flere år var om USA ville komme oss til unnsetning når vi ble angrepet av Russland.

Når Klassekampen 9 oktober 2021 velger å gi FSHs artikkel flott oppslag kommer det av at hans tenkemåter er gjennomborgerlige og faktisk bekrefter det sosialdemokratiske verdensbildet som avisa holder seg med. Om en aktivist fra Nei til Nato hadde utgytt raseri om den amerikanske militære okkupasjonen av Rygge, Sola, Evenes og Ramsund, er det ikke sikkert det hadde passet inn.

For som ansatte i avisa selv har fortalt: i Rødt følger vi Enhedslisten. Og det interessante med Enhedslisten er at teorier og praksis om  imperialisme og krig er så godt som utryddet. Ledende kadre har fått seg jobber i Brussels EU-parlament hvor de skal «demokratisere» kapitalisme og imperialisme.

Faktisk befinner FSH seg på akkurat den samme linja. «Vil vi være sanne venner av USA, bør vi nå si noen sannhetsord.» Sannhetsordet går ut på at «landet må samarbeide seg til venner og slutte å bombe seg til fiender.»

Til dette er å si at nok engang støter vi på den moteriktige tenkningen i dagens Norge som har ordene BØR,MÅ,HÅPE og TRO som nøkkelord. Politisk tenkning befinner seg i den totale idealistiske romantiske skole. Det er faktisk som om det aldri har levd noen marxister i denne verden.

blue flag on pole near building
Eller så befinner de som bestemmer i Norge seg her.

USA kan ikke slutte å bombe da hele deres rikdom og makt hviler på stadig utvidelse av deres økonomiske sfærer, for råvarer så vel som markeder. Nå skal både Kina og Russland knekkes for å redde den amerikanske verdenskapitalismen. Åpenbart tror FSH at det i den politiske ledelsen av USA befinner seg åndelige pasifistiske slektninger av han selv som har makt til å avmilitarisere USA hvis sentrale inntekt er krigsprodukter.

Men naivismen stopper ikke her. Han forventer også at de rødgrønne på Stortinget kan stanse USAs baseavtale. «den blir nemlig ikke gyldig uten at Stortinget gir sitt samtykke. Et vedtak kan tidligst fattes sent på våren 2022.»

Finnes det i dag ingen realistiske miljøer i Norge? En må lete rundt i krokene blant smågrupper.

Bloggen revolusjon.no skriver 11 oktober:

«Så gjenstår det å se om SV og Rødt vil stille ultimatum til ei rødgrønn (for ikke å si lilla) regjering om at avtalen må avvises. Det tror vi dessverre ikke et øyeblikk på.» 

Det tror heller ikke jeg på.

Superpasifistisk idealist Heffermehl bør belage seg på nye skuffelser.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  13 oktober 2021 14:43

  Synd at basemotstandar Hårstad er so krass mot basemotstandar Heffermehl. Treng me ikkje alle som arbeider mot nordamerikansk militarisme? Finst det andre det no er viktigare å kritisera?

  Heffermehl har, som mange veit, kjempa tappert i årevis for å få Nobels fredpris inn på eit sunnare spor. Me bør setja pris på at han no i tillegg engasjerer seg sterkt mot dei nemnde militærbasane.

  Svar
  • Jan Hårstad
   13 oktober 2021 18:13

   Det kan du ha helt rett i,Torfinn,men det ble bare slik under skrivningen.
   heffermehls helhetssyn er direkte infantilt,det er ikke til å komme vekk
   fra. Men blomster for basekampen fortjener han selvfølgelig.
   Det er jo bare en håndfull på «venstresida» som gjør det.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ukraina er Russlands store naboland i vest.

Kan Russland la Ukraina seile mot avgrunnen?

Forrige innlegg

Hvor går grensene mellom vennetjenester og korrupsjon?

Er dette korrupsjon på norsk?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.