POSTED IN Norsk politikk, Olje-Energi

Nei til EU i Drammen:

Grådighet uten grenser.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Innlegget er hentet fra Drammen Nei til EU sitt Nyhetsbrev

Av Jan Christensen

Er det sånn at de som selger oss strøm og de som transporterer denne strømmen til boligen vår, er opptatt av at vi skal bruke mindre strøm?

 
Svaret er trolig nei.

 
For det første virker den norske strømbransjen gjennomsyret av holdninger fjernt fra å tjene oss kunder. Dette med strøm blir stadig vanskeligere å forstå. Selskapene er nærmest blitt en stat i staten. Gjennom sammenslåinger blir de enda mektigere.


For det andre kan sånt ødelegge for bisnissen. Til høyere forbruk, til større omsetning og fortjeneste. Dessuten kan ansvaret skyves over på staten: Det er regjeringa som må treffe tiltak om det blir for ille.

Til vinteren kan spotprisen på strøm bli over en tikroning for kilowattimen. Til sammenligning ligger produksjonsprisen fast, rundt 12 øre. Vårt eget Glitre-konsern – som både lager, transporterer og selger strøm – tjener grovt på høye strømpriser. Dessverre er ikke Glitre fornøyd med alle ekstra milliardene. Fra 1. juli fant de også andre måter å øke overskuddet på: De økte nettleien – for noen til det dobbelte. 

For kraftbransjen er tydeligvis alt lovlig. Det som en gang var Pristilsyn og passet på at prisene ikke løp løpsk, eksisterer ikke lenger. Det ble avskaffet samtidig med at EØS-avtalen trådte i kraft. De fleste prisøkninger er i dag «lovlige», selv om de innebærer en mangedobling.

På det meste bruker min husstand rundt 5 kW samtidig. Av dette forbruket beregnes også nettleien. Klarte jeg å holde meg under, var den faste avgiften i april 130 kroner. I juli hadde den økt til 255 kroner. Om jeg i tre av juli-månedens timer brukte litt over 5 kW, men under i de øvrige 741 timene, fikk jeg regning på et «kapasitetstrinn» høyere. Det vil si 410 kroner og ikke 255. For april kostet dette høyere kapasitets-trinnet 170 kroner.


Det såkalte energileddet, som tar utgangspunkt i husstandens månedlige strømforbruk, gikk også opp. Fra 41,5 øre for kilowatt-timen i april, til 47,3 øre i juli. 14%. Dermed økte den totale strømregningen ytterligere.

Det er verdt å merke at alt som har med nettleie å gjøre, ikke subsidieres med midlertidig statlig strømstøtte. Dette er utgifter som vi forbrukere selv må betale fullt ut. 
Mindre ekstra-utgifter kan noen mene. For meg er sånne påslag umoralske når mange sliter med høye strømregninger og Glitre kan vise til rekordoverskudd.

Å ha ordninger som sørger for at strømnettet ikke overbelastes, er bra. Det kan spare nettselskapene, det vil si oss som er eiere, for store oppgraderings-kostnader.
Men ordningene må tilrettelegges sånn at forbrukere flest skjønner ordningen og blir delaktig i den. 

Ny nettleie fra nyttår: – Vil ikke hjelpe kraftnettet - Tu.no
Mange brukte slike strømmålere tidligere. De fungerte.I «gamle dager» kunne jeg enkelt kontrollere effektforbruk i sanntid, gjennom et analogt wattmeter på kjøkkenet. Gikk den svarte viseren over den røde streken, ble det overforbruk. Til en langt høyere pris. Slo jeg for eksempel av panelovnen før jeg skrudde på komfyren, kunne jeg fortsatt holde meg under og unngå overforbruk. Lett å kontrollere, takket være wattmeteret som viste forbruket mitt akkurat nå.

Den gang økte strømprisen, ikke nettleia, ved stort forbruk. Vi hadde en fastpris for normalt strømforbruk, og en langt høyere pris for overforbruk. Altså et topris-system. Styrt politisk av våre lokale folkevalgte.

Med ny energilov, markedspriser på strøm og påtvungne kostbare AMS-målere («avanserte måle- og styringssystemer») – som mange i dag får helseplager av – ble det også slutt på wattmetrene. 
Nå kan de færreste følge med på hvor mye strøm de til enhver tid bruker. De nye AMS-målerne er ikke beregnet til dette. Deres oppgave er å fortelle nettleieselskapet om ditt forbruk og strømvaner, samt å gjøre det lett å stenge av strømmen om du ikke betaler. 


Om du har råd og kunnskap kan du riktignok, på eget initiativ, laste ned en app på din smart-telefon. Og betale nærmere en tusenlapp for installasjon. Og et fast månedsgebyr på rundt 40 kroner. Da kan du visstnok finne ut ditt strømforbruk i sanntid. Om opplegget fungerer, kjenner jeg ikke til. Glitre nett er i hvert fall ikke opptatt av å tilby husstandene sånne systemer. De verken installerer eller gir bistand, for eksempel i form av finansiering. 

Som offentlig eid selskap, har Glitre et særskilt samfunnsansvar. Ikke gjennom å kaste seg ut i omstridt vindkraftutbygging eller annen «grønn» satsing med uvisst resultat. Men ved å holde strømprisene på et akseptabelt nivå, og ved å fremme ordninger som gjør at vi blir mer bevisst på eget strømbruk. Det er på disse felt kreftene må settes inn. Glitre skal tjene eierne, det vil si oss. Ikke utarme oss. 

Et kommunestyre
 med kunnskap og ryggrad, ville tatt tilbake styringa over Glitre. 
De ville gått i mot sammenslåing med Agder energi. 
Byttet ut «profesjonelle» styrer med folkevalgte styrer. 
Fratatt ledelsen urimelige millionlønninger og bonuser. 
Brukt overskuddet til oppgraderinger av kraftverk og strømnett. 
Satset på energisparetiltak som for eksempel støtte til installering av varmepumper. 
Gitt kommunal strøm-subsidiering til vanskeligstilte husstander og bedrifter. 
Installert enkle strømmålere i likhet med de gamle wattmetre, uten ekstra kostnad for brukerne. 

Andre kommuner får til sånt. 
Hvorfor ikke også Drammen? 
Stemmer vi feil folk inn i kommunens styre og stell? 
Om ett år er det valg.

Forsidebilde: Documerica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Hva har vi sentrale politikere til, som BURDE samkjøre hele nasjonens resurser til glede/nytte for innbyggerne. (? )

  ‘Kvinlaug er også leder for Agderkommunenes Arbeidsutvalg for Agder Energi. Brevet er sendt på vegne av alle de 25 eierkommunene, som eier over halvparten av kraftselskapet.
  Regjeringspartiet Ap har ordførerne i 12 av kommunene, og Senterpartiet i tre av dem.
  – DERSOM REGJERINGEN MENER AT LØSNINGEN på krisen ligger hos eierkommunene, SÅ KOM TIL OSS MED EN KLAR BESTILLING.
  Han sier at kommunene ville få frem at mye av pengestrømmene fra Agder Energi tilfaller staten allerede gjennom eierskapet i Statkraft og grunnrenteskatten.
  – De store pengestrømmene går til staten, og da er det staten som må hjelpe. De har verktøyene.’

  e24.no/olje-og-energi/i/AL41bj/kraftkommuner-frustrert-av-stoere-utspill-regjeringen-som-har-ansvaret

  Og:
  «Det er verdt å merke at alt som har med nettleie å gjøre, ikke subsidieres med midlertidig statlig strømstøtte. Dette er utgifter som vi forbrukere selv må betale fullt ut. »

  Også den ‘gratis’ nye strømmåleren som ble tredd, med makt og trusler, nedover hodene til folk.
  Kostnaden ( 4000,- pr. husstand) må selvfølgelig betales over nettleien.
  De eneste som har nytte av denne kostnaden er politikere/statsadministrasjonen, som legger avgift på alle kostnader for innbyggerne.

  Svar
 • «Klima» krise, strømkrise, matkrise, alt skapt av og med politikere.
  Jeg ser en ny «krise» som er i ferd med å oppstå, og som ruller og fosser frem som en snøball på veg nedover fjellsiden. Nemlig «Nå er det nok» krisen for hele befolkningen mot hele «eliten». Denne «krisen» kan bli meget fatal for «eliten», ja muligens dødelig for de fleste av dem.
  Det murrer i folket, og murringen blir høyere og høyere, vil den snart bryte ut i fullt opprør?
  Vil også den norske befolkning bli omdannet til en mobb med rasende blodtørstige «Anti-Statlige» individer?
  DET vil bli fatalt, hverken politi eller militære har nubbetjangs til å stagge det, tvert imot, de av dem som vil forsøke på det kunststykket vil bli mobbens fiender, og få samme «behandling» som «elitene».
  Skal Norge bygges fra grunnen av, av og med folket, hvor det ikke vil være plass til politikere og byråkrater? Personlig ser jeg dette scenarioet for sannsynlig i januar/februar/mars neste år.
  Når folket har sultet og fryst lenge nok vil de gjøre hva som helst mot lygefantene som er skyldige i miseren.

  Svar
 • Per J har rett og jeg kan fortelle noe jeg har hört fra de frie skogene.Norden,s Konge har blitt påfört tvangströye,riktignok usynlig,det sies nå at Sverige er under beleiring,kongens kaklende lakeier har ikke lenger beskyttelse og fyker rådville rundt,noen synger rent og noen synger falskt.
  Det skal holdes valg i Sverige på den dagen som de fleste amerikanere oppfatter som sörgedag,9/11.
  Loven sier at ett land som er under beleiring ikke kan holde valg.
  Nordens Konge har visst blandet seg inn i amerikanske anliggender,det er nok ikke så bra.
  Når det dere oppfatter som vanvittige poltikere som poserer,skravler og gjör helt idiotiske ting,de er tvunget.
  Vi får se,jeg skulle gjerne forklart bedre men har fått besök av noe rart som heter helvetesild som ikke opptrer som helvetesild men som ettt massivt helsekorps hevder at det er,de ville ikke ta pröver,de bare sa at det vet jo alle,de vil gi meg antibiotika mot virus og jeg sa virus ikke bryr seg om antibiotika,den ene sa det var virusantibiotika og til slutt ble de alle enige om at det stoppet ikke viruset men,om det skulle skje noe annet,da ville kanskje medisinen rydde opp.
  Så hvorfor ikke begynne med en gang,ja faen de er jo igang,forhåndsmedisinere befolkningen mot sjukdom de ikke har.
  Det er mer til denne historien,men blir veldig fort sliten,så om noen vil höre mer……?.da fyller jeg på.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Blir Liz Truss UKs nye statsminister etter Johnson?

Hun vil bruke atomvåpen.

Forrige innlegg

Har mannen mistet kontakt med virkeligheten?

Zelenskij vil sloss til Krim er tatt.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.