POSTED IN Endring av politikken, Norsk politikk

Kritikken om klasebomber kommer fra Bidens egne rekker og Nato-allierte.

Norges utenriksminister tør ikke kritisere beslutningen.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Selv ikke når kritikken kommer fra allierte og internt fra president Bidens egne representanter  klarer ikke den norske regjeringen fordømme leveringen av klasebomber til Ukraina fra USA. Det sier i grunnen alt om den vasall-statusen landet vårt har inntatt i forhold til USA. Vi har ingen egen utenrikspolitisk mening og ingen diskusjon om slike tema på Stortinget. Den ble avsluttet for over 20 år siden da Stortinget stilltiende overlot til regjeringen å drive utenrikspolitikk.

I praksis betyr det at regjeringen og UD følger de signaler de får fra den andre siden av Atlanterhavet.

Siden før år 2000 har dermed Norge opptrådt som en lydig delstat i USA. Selv ikke når USA trer over noe som alle oppfattet som en grense som ikke skulle passeres klarer den norske utenriksministeren å komme med kritikk.

Det er mer enn pinlig. Det er en stor skam som vil hefte ved Norge for all fremtid.

Knut Lindtner
Redaktør

Kongressdemokrater, amerikanske allierte bryter med Biden om klasebomber til Ukraina

Storbritannia, Spania og Canada har advart mot å sende klasebomber

av Dave DeCamp

President Bidens beslutning om å bevæpne Ukraina med klasebomber har utløst sjelden demokratisk kritikk av hans stedfortrederkrig med Russland, og noen av USAs fremste NATO-allierte har også uttalt seg mot dette.

«Beslutningen fra Biden-administrasjonen om å overføre klaseammunisjon til Ukraina er unødvendig og en forferdelig feil,» sa Rep. Betty McCollum (D-MN), den øverste demokraten i Husets bevilgningsunderkomité for forsvar, ifølge Politico.

«Arven etter klasebomber er elendighet, død og dyre oppryddingsoperasjoner i generasjoner etter deres bruk … Disse våpnene bør elimineres fra våre lagre, ikke dumpes i Ukraina,» la hun til.

Nitten delegater fra representantenes Hus ga en felles uttalelse som fordømte flyttingen. «Klaseammunisjon har blitt forbudt av nesten 125 land under FNs konvensjon om klaseammunisjon på grunn av den vilkårlige skaden de forårsaker, inkludert sivile masseskader og død,» heter det i uttalelsen.

Rep. Barbara Lee (D-CA) skrev under på uttalelsen og kritiserte president Bidens avgjørelse i en opptreden på CNN. «Klasebomber bør aldri brukes. Det er å krysse en grense», sa Lee.

NATO-allierte Spania, Storbritannia og Canada, alle parter i konvensjonen om klaseammunisjon, har advart mot å gi Ukraina klaseammunisjon. «Spania, basert på den faste forpliktelsen det har med Ukraina, har også en fast forpliktelse om at visse våpen og bomber ikke kan leveres under noen omstendigheter,» sa den spanske forsvarsministeren Margarita Robles.

Den britiske statsministeren Rishi Sunak sa at Storbritannia vil opprettholde sin forpliktelse som «underskriver av en konvensjon som forbyr produksjon eller bruk av klaseammunisjon og fraråder bruken av dem.»

Den kanadiske regjeringen sa i en uttalelse at «vi støtter ikke bruken av klaseammunisjon og er forpliktet til å sette en stopper for effektene klaseammunisjon har på sivile – spesielt barn.»

Forsidebilde: Mike Kilcoyne

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Nå var det , for noen år siden, en politisk kampanje i Norge om å slutte med /forby klasebomber.
  En kostbar kampanje med stort engasjement. Blandt hjelpeorganisasjoner, politikere og i media.
  Så mye var den verdt.
  Dette illustrerer godt hvordan norske politikere ( Ap spesielt ?) er til salgs.
  Trist.
  – Og selvfølgelig farlig.
  Norge produserer ikke klasebomber. Det har vel ikke vært nok å tjene på det.
  Foreløpig.

  ‘ ..Da Roger Ingebrigtsen (AP) var statssekretær i Forsvarsdepartementet, sa han at norsk våpenindustri styrker troen på at Norge kan overleve også etter at oljen er slutt. ‘
  dagbladet.no/kultur/krigsindustrien-er-den-nye-olja/70295356

  Svar
 • Ja, sannelig, Lindtner; det er flaut. En skam. Et sånt land deler ut fredspriser.
  Krigsnasjonen Norges ledere, NATOsjefen og NRK var i høy stemning i går i sammenheng med Sveriges medlemskap i angrepspakten NATO, for snart å få inn Ukraina, som forlanger et medlemskap uten surrogatløsninger. Erna hyllet Jens og roste Kristoffersson, som også så gledestrålende ut, og Huitfeldt var glad, og NRK ga Jens en fjær i hatten. Klasebomber, no problem. «as long as it takes». En gledens dag for disse; de smilte fra øre til øre. NRKs Ingvild Bryn strålte, full av entusiasme.
  Det er ganske ille.

  Svar
  • Eller kanskje det egentlig var STØRE erna HYLLET for et eller annet?: Anyway; en gledens dag, var den gjengen enig om.

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   11 juli 2023 19:52

   I dag presterte Ingvild Bryn årets forsnakking. Ho forveksla NRK med Nato. Det hovudet er fullt av …

   Svar
 • Tror ikke jeg hadde likt å være russer bosatt i Norge for tiden, en fiendtlig, russofobisk nasjon som ikke fordømmer klasebomber.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  11 juli 2023 20:10

  Anki Gerhardsen hissar seg opp over at Hålogaland Teater set opp «Måsen» av russaren Anton Tsjekhov. Tsjekhov døydde i 1904, i god tid før både Sovjetsamveldet eller Den russiske føderasjonen var oppfunne.

  Gerhardsen viser eit russarhat som ikkje godtek noko mindre enn full Vernichtung. Alt russisk skal fjernast frå jordas overflate.

  Anki Gerhardsen var med i Ytringsfridomskommisjonen. I Kokoland kan alt gå an.

  Svar
 • Ser at noen sier at klasebombene bare vil bli brukt mot russiske stillinger ved fronten i Ukraina.
  Mulig at denne frontlinje fremover vil måtte bli en fremtidig demilitarisert sone mellom Ukraina og Russland, et grenseområde som ingen bør begi seg inn i (noe lignende det man har mellom Nord-Korea og Sør-Korea).
  Ordet Ukraina betyr vel forresten grenseland.

  Man kan eventuelt betrakte krigen mellom Ukraina og Russland som også å være en slags proxy-krig mellom Kina og USA (selv om Kina pr dags data ikke sender våpen og ammunisjon til Russland). Kina må være veldig fornøyd med at NATO-landene bruker opp store mengder med våpen, raketter og ammunisjon i Ukraina istedenfor at disse våpen etc brukes i en krig med Kina. Går det veldig dårlig for Russland kan Kina evt sende våpen og ammunisjon til Russland for å forhindre at Russland kollapser. I og med at krigen i Ukraina trekker ut i tid så gir det Kina også mer tid til å forberede seg på en fremtidig krig med USA. I en eventuell krig mellom USA og Kina kan Kina også sende våpen og ammunisjon til Russland og evt Iran for å få til en krig på flere fronter mellom USA og Kina.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Advokater går ut mot Pandemiavtalen.

WHO er et ikke-valgt mafia-lignende organ og kan ikke styre helsepolitikken i verdens land.

Forrige innlegg

Australias x-statsminister:

Jens Stoltenberg opptrer som en agent for USA.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.