POSTED IN Helse, Norsk politikk

Korona:

Sprekker enigheten?

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hittil har det vært nærmest monolittisk enighet om behovet for omfattende økonomiske og sosiale nedstenginger på grunn av påstanden om den store dødeligheten av viruset korona. De eneste som har fått gjennomslag er de bedriftene som lever av å importere lavtlønte utenlandske arbeidere. Ellers har motforestillingene vært ubetydelige. Men i går blei det litt endring. De som driver butikkene har reist motstand mot regjeringas tiltak, og dermed mot sine egne bransjeforeninger. Politisk redaktør i Dagens Næringsliv Frithjof Jacobsen har omtalt statsministerens unntak for de utenlandske arbeiderne som et «feilskjær [som] har mutert».

Hentet fra politikus.no

Det blei et positivt varsel da stortingsflertallet bestemte at restaurantene kunne åpne for alkoholservering. Da slo regjeringa knallhardt tilbake, og stengte ned store deler av Østlandet. 

Butikkdrivere mot regjeringa
Til E24 hevder administrerende direktør i Jernia, Espen Karlsen, at «Regjeringens tiltak er rare». Jernia taper over én million kroner om dagen, 41 butikker er stengt og over 200 ansatte er permitterte. Administrerende direktør Annette Lund i firmaet som drifter Steen & Strøm i Oslo sentrum skriver i en epost til E24 at «Det er vanskelig å forstå begrunnelsen for nedstengningen.» 

Lund fremholder at «smittetrykket er meget lavt i sentrum, og det var det også gjennom hele julehandelen og frem til nedstengningen».
– Vi følger alle offentlige retningslinjer på Steen & Strøm, og det er store arealer og god plass mellom kundene. Da virker det mildt sagt merkelig at vi må stenge, mens selv små dagligvarebutikker på hjørnet med under én meter mellom reolene holder åpent, skriver hun.

Også interiørkjeden Kremmerhusets administrerende direktør, Vebjørn Torsetnes, protesterer. Alle deres 13 butikker som ligger i kjøpesentre er stengt, 70 er permitterte og de taper 20-25 prosent av omsetningen. «Tiltaka er ulogiske», sier han. «Med adgangskontroll, god avstand, munnbind og sprit mener han kjøpesentrene og Kremmerhusbutikkene er gode til å opprettholde smittevernet.»

Tross disse innvendingene, verken sammenslutninga av kjøpesentrene i Norge eller NHO støtter Jernia og kremmerhuset. Kjøpesenterforeningas administrerende direktør Lars Ove Løseth avviser i den nevnte E24-artikkelen sine butikkdrivere. Han forsvarer regjeringa, omtalt som «de»:

– Jeg har full tillit til at beslutningene de tar og at grunnlaget de tar beslutningene på er gjort med god kvalitet. Det forsøker vi å forholde oss til på beste måte på våre kjøpesentre.

NHO Service og Handel ved sin administrerende direktør Anne-Cecilie Kaltenborn opplyser at nær 20 000 ansatte i 60 kjøpesentre har fått sine arbeidsplasser stengt. Bortsett fra å hevde at det er «dramatisk for de det gjelder» avviser også NHO å protestere på regjeringas politikk slik byggebransjen har gjort med å nøye seg med kravet «Det er derfor svært viktig at vi får redusert arbeidsgivers periode med lønnsplikt».

Økonomiprofessor: 
Ser bare de døde på sjukeheimer, ikke de andre langvarige helseskadene med tidligere død

Nettavisen utgir en podkast «Stavrum & Eikeland». I den fra 30. januar samtaler de med økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe. I infoen om podkasten blir Ulltveit-Moe sitert på at «Jeg lurer på om regjeringen er mest opptatt av å holde corona-dødsfallene så lave som mulig og glemmer følgene av smitterverntiltakene de har satt i gang » Hun viser til at de aller fleste som har dødd så langt i Norge, har dødd på sjukeheimer:

– På sykehjem dør det mennesker hver dag, hver uke, hele året. Vi hadde mindre død i fjor, enn året før. Har vi da blitt for opptatt å styre på antall døde? spør professoren.

– Det som ikke synes er de som ender opp med fysisk og psykisk dårlig helse og som dermed får færre leveår. Men de ser vi jo ikke enda, sier Ulltveit-Moe.

Ulltveit-Moe tar også opp om det er mulig å reversere de ekstremt voksende ulikhetene som oppstår under korona.

Butikkenes organisasjoner kjemper for regjeringas vedtak mot interessene til sine egne medlemmer. Dette er som i artikkelen, korporative politiske trekk. Staten styrer gjennom interessenorganisasjoner. Idealet for den tyske og italienske staten på 1930-tallet. Det er å håpe at diskusjonen og motforestillingene om koronatiltakene kan slippes løs. Sjefene for Jernia og Kremmerhuset forsvarer ikke bare sine egne økonomiske interesser, men også arbeidsplassene — mot sine egne organisasjoner og deres underkastelse av regjeringa.

Kan den nærmest monolittiske enheten brytes og vi kan få en friere politisk debatt? Tør de som rammes reise seg mot sine organisasjoner og regjeringas/Stortingets politikk? 

Ove Bengt Berg

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Det kommer nå en del krass kritikk mot regjeringen, og dette kommer fra folk (på innsiden) som frykter dette viruset. Tenk om den britiske varianten av viruset hadde vært mye mer dødelig, da kunne det ha blitt riktig ille her i landet med bla mange dødsfall og et helsevesen som kunne bryte sammen.
  Kritikken går bla på følgende:
  – Fiktiv og dårlig grensekontroll som fører til at mange av de som reiser inn i landet ikke blir testet, dessuten at det mangler registrering, kontroll og oppfølging av personer som har fått pålegg om karantene. Dette er kritikk som framføres spesielt fra Frp og AP
  – Kutt i bevilgningene til FHI i 2017-2019, dette førte til at FHI ikke lenger klarer å ha skikkelig oversikt over smitte-situasjonen i landet. Bla diskusjon om dette i politisk kvarter i dag mellom SV og Høyre (SV: ønsket om skattelette til de rikeste har ført til generelle budsjettkutt som bla har svekket FHI).
  – Regjeringen har ikke gjort nok for å rydde opp i den useriøse delen av bygningsbransjen hvor det er mafialignende tilstander. Dette har vært en skikkelig smittebombe og har ført til nedstengning bla av Oslo-området.
  – NATO-øvelsen ble avlyst under veis. Politisk ledelse begynner nå kanskje å forstå at forsvarets oppgave er å beskytte liv og helse i Norge.

  Svar
 • Hvis Norge skal komme seg ut av denne skapte plandemien som alle nedstengninger og lockdowns forårsaker, samt den permanente arbeidsledighet og konkurser som skapes, må det norske folk reise seg og kaste denne regjeringen (gjerne helt til IsisRaEl hvor deres herrer sitter). Hvis disse skal sitte i enda 10 mnd (frem til neste valg) kan det bli for sent, og ubotelig skade vil kunne være gjort. Opp, Opp du staute nordmann og vikingekvinne, kjemp for det du har kjært, og sørg for at vi ikke forgår i stillhet. TIL VALHALL!!!

  Svar
 • «Administrerende direktør Annette Lund i firmaet som drifter Steen & Strøm i Oslo sentrum skriver i en epost til E24 at «Det er vanskelig å forstå begrunnelsen for nedstengningen.»

  Det var bare vanskelig, men til slutt forsto hun det hele. Flott for henne. Hvorfor klager hun da?

  Forøvrig er det ikke bare å sloss, skal man komme noen vei på demokratisk vis må man organisere seg. Hvor mange politiske mikropartier har du støttet eller blitt medlem av?

  Svar
  • Ja, selvfølgelig blir det ikke noen endring før det finnes en organisatorisk kjerne. Men det er jo faktisk en uenighet mellom de som driver butikkene, og de organisasjonene som butikkene er medlem i og betaler for. Det er en interessant begynnelse. Og den splittelsen er kanskje viktigere enn en den mer folkelige som viser seg på gata. At motstanden derfor kan komme fra flere hold.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Den afghanske presidenten:

Norge ønsker at Nato forlenger krigsdeltagelsen i landet.

Forrige innlegg

Vaksinesaken:

Hvorfor hemmeligholdet? Hvorfor blir aldri kritiske spørsmål stilt?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.