Der ikke særlig overraskende at den afghanske presidenten vil ha USA-tropper i landet så lenge som mulig. Det er de som holder han i jobben. Uten dem ville han vært fjernet for lengst og muligens og også blitt avrettet.
Det som er mere overraskende er at, ifølge presidenten, ønsker også Norge at krigen i landet skal fortsette, slik vi tolker meldingen her. Nå regner jeg ikke med at våre ledende medier har kritiske spørsmål til den norske regjeringen om denne saken. Når det gjelder norsk utenrikspolitikk og Nato finnes det ikke rom for slikt. I slike saker funger de store mediene som megafoner for Washington og Pentagon.



Men dette er vel ikke offisiell norsk Afghanistanpolitikk? Bortsett fra at den ikke lenger er formulert. Hva gjør Norge i Afghanistan utover å være hjelpetropper for USAs okkupasjon av landet?
Den siste jeg husker som prøvde å formulere et slags innhold som skulle rettferdiggjøre norsk krigsdeltagelse i Afghanistan var Jonas Gahr Støre. Han mente at vi kunne yte et bidrag til kvinnefrigjøringen av landet.
Men det er lenge siden. Siden er det blitt taust. Det blir ikke mye frigjøring av en krig som bomber livskiten av folk og som øker oppslutningen til den religiøse og konservative bevegelsen Taliban.
Knut Lindtner
Den afghanske presidenten sier at NATO ønsker å bli i Afghanistan, men at de trenger støtte fra USA.
Ghani bønnfaller Biden-administrasjonen å øke presset på Taliban og ikke forhaste seg med tilbaketrekkingen.
Den afghanske presidenten Ashraf Ghani sa på fredag at NATO-medlemmene ønsker å bli i Afghanistan, til tross for en truende deadline for alle utenlandske soldater, at de skal være ute av landet innen mai, i henhold til fredsavtalen mellom USA og Taliban.



Ghani sier han har snakket med lederne fra Canada, Norge og Tyskland, og også med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Han sier at NATO er «svært interesserte» i å bli i Afghanistan, men de trenger USAs støtte til dette.
«Men NATO kan ikke fortsette sitt opdrag uten USAs støtte», sa Ghani ved en online begivenhet hos Aspen Institute.
Ghani sa også at han bønnfaller Bidens administrasjon om å øke presset på Taliban og ikke forhaste tilbaketrekkingen av de gjenstående 2500 USA-soldatene som Trump lot være igjen i landet.
Ghani snakket med den nye utenriksministeren Antony Blinken på torsdag, og sier han ble forsikret om at den nye administrasjonen analyserer fredsavtalen mellom USA og Taliban,
Pentagon kunngjør at de også revurderer den, og de sier at datoen for den siste tilbaketrekkingen nå er usikker.
USA beskylder Taliban for ikke å leve opp til betingelsene i avtalen. Taliban benekter disse beskyldningene , og sier at USA har «bombardert sivile», noe som er brudd på avtalen.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebilde: Tyler Nix
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 191 ganger.
1 kommentar. Leave new
Afghanistan er vel nå verdens største leverandør av opium. Taliban la ned valmue-dyrkingen da de mente det var forkastelig å produsere narkotika. Noen dager etter var vel Usa i full mundur på vei inn i Afghanistan «for å redde folket og gi dem demokrati» etter sigende. Det første de tok kontroll over var – riktig gjettet: Valmue-markene, og snart var opiums-produksjonen oppe i kvanta langt over hva det hadde vært før. Ikke rart at «presidenten» (les Usa-lakeien) er interessert i å holde soldatene der for å redde sitt eget skinn. Usa kriger KUN til fordel for Big Pharma, Big Tech og Internasjonale Bangstere, ALDRI for det påberopte «folke-demokratiet». Amerikanske foreldre som får sine sønner og døtre hjem i en kiste burde kanskje snart kreve erstatninger av Coca-Cola, Apple, Google, Amazon, Big Pharma, Big Tech osv?