POSTED IN Asia, Korea

Kims besøk i Russland innvarsler noe stort:

Er det Russlands svar på Finlands Nato-medlemskap?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kim Jong-uns besøk til Russland – vil det styrke samarbeidet mellom Russland og Nord-Korea.

Av Karsten Riise.

Dette er STORT!

Kim Jong-Uns besøk i Russland er langt langt mer enn et ordinært statsbesøk. De to lederne Putin og Kim tilbrakte en dag sammen, inkludert flere timer der delegasjonene kun besto av de to, og hadde et militært tilsnitt.

Kim besøkte Russlands Easterne Cosmodrome. Det kan antyde et kommende russisk samarbeid med Nord-Korea når det gjelder ballistisk rakett-teknologi og «satellitter». Kim vil også besøke Russlands Stillehavsflåte. Han vil fly rundt i Russland og besøkte fabrikker, også militære fabrikker. Og Kim vil besøke et russisk universitet. De vil også diskutere landbruk, felles logistikk (et sikkert tegn på kommende massivt samarbeid) og turisme.

Dette vil åpne et nytt nivå når det høyere utdanning, og en massiv økning i Nord-Koreas inntekter.

Les også: USA har et betydelig ansvar for konflikten på Korea-halvøyen

Nord-Korea vil oppnå et helt nytt nivå.  Matsikkerhet. Nye jobber. Energi. Til og med større militærmakt.  Ballistiske raketter som kan nå USAs kontinent (CONUS). Modernisert flåte og undervannsbåter. Bedre utdanning. Og en bedre levestandard og sosial tilfredsstillelse for regjeringen.

Det russiske nyhetsbyrået TASS kommer til og med med en åpen referanse til at USA nettopp har inngått en militær allianse med Japan og Sør-Korea på Camp David. Dette indikerer tydelig at Putins møte med Kim skal bli noe liknende. En militær allianse, om ennå ikke formelt.

President Putin antyder også at Moskva og Pyongyang har gode utsikter til å utvikle et militært og teknisk samarbeid.

Dette er noe langt mer enn et vanlig statsbesøk.

Det vestlige sirkuset – «Den urealistiske boblen».

Dette besøket vil bli en strategisk endring i spillet med globale konsekvenser. Alt det USA frykter når det gjelder Nord-Korea kan nå bli virkelighet. Og USA har bare seg selv å takke for dette.

President Biden og hans neokonservative har ofte skrytt av at Russland «tapte» sin innflytelse over Finland til NATO. Vel, aksen Russland – Nord-Korea oppveier dette dobbelt så mye. Finland har jo ikke atomvåpen – men det har Nord-Korea.

USAs spill foregår rundt Japan, Sør-Korea – og ikke minst Taiwan. Men nå har de blitt truffet av en diger atom-torpedo. Potensialet for et samarbeid mellom Russland og Nord-Korea er enormt. Og de to lederne har helt klart store strategiske planer. Men de to landene holder detaljer om planene tett inntil brystet.

Les også: Historien forteller: USA har blokkert ethvert forsøk på avspenning

Forholdet mellom Russland og Nord-Korea har egentlig vart helt siden 1945, og bygger på felles interesser. Russland (og Kina) trenger Nord-Korea som et bolverk mot USA i Østen. Og Nord-Korea, på sin side, trenger tilgang til mat, energi, mineral-ressurser, teknologi og militær kunnskap – noe Russland har mer enn nok av.

I tillegg til det vil Russland behøve velutdannede og tilgjengelige nordkoreanske arbeidere – både til industriproduksjonen og til oppbygging i de nye russiske regionene. De to landene har mer enn nok menneskelige og materielle ressurser til å kunne utveksle med hverandre hva den ene har og ikke den andre.

Nord-Korea har ca. 26 millioner innbyggere og er 120 000 km2

Nord-Korea har en industriell historie. Industrialiseringen av Korea startet før 1945. Den startet i nord, der gruvedrift, vannkraft osv. fantes. Nord-Korea har også en velutdannet befolkning og et stabilt samfunn.  De vil være med og legge et enormt press på USA. De kan bli et lavkostnads fabrikk og konstruksjons kraftsenter for Russland, som mangler arbeidskraft, men som har nok av energi, teknologi og avanserte våpen å tilby til gjengjeld.

Og all logistikk sammen med Nord-Korea vil kunne gå over land uten noen land mellom. Det  vil forhindre innblanding fra USA. Det tidligere gunstige forholdet mellom disse to landene blir nå oppgradert, selv om det ikke er åpent erklært. 

Da den første kalde krigen tok slutt i 1989, tonet Russland ned sin støtte til Nord-Korea. Det var i håp om å oppnå fordeler i forhold til Vesten, og for å unngå sanksjoner.  Dette ble aldri satt pris på av USA. Og det er over nå. 

Russland har ikke lenger noen grunn til å holde tilbake sitt forhold til Nord—Korea. Samarbeidet med dem vil nå hoppe opp til et nytt nivå. Kina, med sin økende spenning i forhold til USA, er interessert når de ser dette skjer. Det vil styrke Kina som en strategisk partner til Russland, og presse USA militært etter hvert som spenningen øker rundt Taiwan – og USA kan ikke en gang skylde på Kina!.

Et sikkert tegn på at USA ikke har mage til å tåle denne utviklingen mellom Russland og Nord-Korea er den falske nyhetsmeldinger, diktet opp av mediene i USA, om at Nord-Korea skal ha «hacket» russisk IT. Den USA-historien kan ikke sees på som noe annet enn en psy-op fra USA (psykologisk operasjon) for å helle malurt i begeret.

Men den historien har ingen troverdighet. Det vill bare være dumt (og unødvendig) av Nord-Koreas å «hacke» noe som helst i Russland.

Nei, se heller fram til en nytt STORT Nord-Korea. 

Redaksjonen har lagt til video og bilde m/tekst

Forsidebilde: Micha Brändli

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  18 september 2023 14:19

  Nord-Korea er smartare enn Noreg. Landet vil samarbeida heller enn å kriga.

  Jens Stoltenberg påstår at det ikkje finst noko slikt som «interesses-sfærer». Her er han på kollisjonskurs med krigs-professor Tormod Heier. Heier seier: -det er i norsk interesse å hindre en russiskledet innflytelsessfære i Øst-Europa. (BT 18.9.23)

  Heier vil altso ha Noreg til å hindra noko som ikkje finst, om me skal ta Jens Napoleon Stoltenberg på alvor. Men det er det jo ingen gunn til.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ikke alle liker EU-forslaget om grønn omstilling av boligene.

Tysklands finansminister advarer mot forslaget.

Forrige innlegg

Flommen i høst var ingen klimahendelse.

Det var en værhendelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.