POSTED IN Russland, Ukraina

Vladimir og Volodymyr:

Kanskje de bør skjerpe seg og bære navnet sitt med rette?

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen
Pensjonert advokat

Navnet «Vladimir» (som Vladimir Putin) har slavisk opprinnelse og er sammensatt av to deler: «vlad» som betyr «hersker» eller «mektig», og «mir» som betyr «fred» eller «verden». Dermed kan «Vladimir» tolkes som «den som hersker over fred» eller «mektig i verden». Det er et gammelt slavisk navn som har vært populært i slaviske og russiske kulturer.

Navnet «Volodymyr» (som Volodymyr Zelenskyy [ulike skrivemåter]) er den ukrainske formen av navnet «Vladimir». Det brukes spesielt i ukrainske kulturelle sammenhenger. Betydningen er den samme: «vlad» som betyr «hersker» eller «mektig», og «myr» som betyr «fred» eller «verden». Så «Volodymyr» har også betydningen «den som hersker over fred» eller «mektig i verden».

Selv om navnene «Vladimir» og «Volodymyr» har lignende betydning, er de forskjellige i form og brukes vanligvis i forskjellige språklige og kulturelle kontekster. «Vladimir» er mer vanlig i russiske og slaviske kretser, mens «Volodymyr» er mer utbredt i ukrainske kretser.

Så: Kanskje de bør skjerpe seg og bære navnet sitt med rette?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • wasan Totland
  15 juli 2023 8:06

  Det synes jeg Putin gjør. Om du ikke kjenner til bakteppet for det som skjer i Ukraina er det mye stoff å finne i arkivet hos Derimot.no.

  Svar
  • Voldemort Zelenski er nærliggende og bruke på denne patetiske figuren. Hvis jeg skulle bryte ned navnet så lyder det slik: den som volder død! Vold e mort. Skriver man inn vold e mort i google oversetter på fransk, er den norske oversettelsen dødsflukt.

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   15 juli 2023 9:34

   Einig. Norsk presse er hårreisande urettferdig mot Putin, russarar og Russland.

   Talet på drepne sivile er vanlegvis mykje høgare når Vesten krigar. Russland er ute etter å halda Nato vekke frå den russiske grensa. Det er eit prosjekt som fortener all støtte. Russland har prøvd forhandlingar med Vesten utan å koma nokon veg.

   Men Nato durar vidare i suveren forakt for kva vår gode nabo i aust ynskjer. Nato-dokumentet frå Vilnius fortel om ein forskrudd organisasjon som vil dominera verda. Det kan ikkje gå godt.

   Samstundes prøver Nato å selja seg til vestlege borgarar som ein garantist for fred og tryggleik. Kor mykje fred og tryggleik har ukrainarar fått av alt samrøret med Nato? Vert norske olje- og gassrøyr tryggare når me saboterer Nord Stream?

   Vert ukrainsk mat tryggare når Vesten sender uran-ammunisjon?

   Svar
   • Ja, godt & riktig beskrevet, T.S:

    » Russland har prøvd forhandlingar med Vesten utan å koma nokon veg.
    Men Nato durar vidare i suveren forakt for kva vår gode nabo i aust ynskjer. Nato-dokumentet frå Vilnius fortel om ein forskrudd organisasjon som vil dominera verda. Det kan ikkje gå godt.»

 • Vesten kan være glad Putin er så sindig som han er, til ergrelse for sine mer krigerske medarbeidere.
  Minst 80% støtte i sitt folk, veldig høyt verdsatt blant russere, hvis meningsmålingene er sannferdige, mann nok til å innrømme feil og istand til å besvare journalisters spørsmål og å holde lange taler som er vel verdt å lytte til.
  P.g.a. Zelenskys naturlige stormannsgalskap kombinert med høye doser kokain blir han snart for plagsomt maktsyk og uregjerlig oppesen for eliten som ga komikeren rollen som president. Han fjernes snart. Tror jeg.

  Svar
 • Edv. Mogstad
  15 juli 2023 12:18

  Om namnet: Eg har alltid trudd at opphavet var skandinavisk Valdemar (slik som Helga>Olga, Hrørek>Rurik, Yngve>Ivan osb.), men der tok eg feil. Set inn tolkinga av Gulbrand Alhaug i Store Norske Leksikon:
  «Valdemar er eit mannsnamn som er dansk form av det russiske Vladimir (gammalslavisk Vladimer) som lenger bak kanskje har opphav i gammalhøgtysk Waldo-mar der forleddet tyder ‘velde’ og etterleddet ‘berømt’.»

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvordan er det i Norge?

Bukken og havresekken i legemiddeltilsynet i Storbritannia

Forrige innlegg

Tyveriene av russiske verdier slår nå tilbake.

Stadig flere land flytter gullet hjem igjen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.