POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Ingen vil lenger kjempe ved fronten.

Ukrainere velger heller å risikere drukningsdøden fremfor militærtjeneste.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldingen under som jeg regner som beskrivende for den aktuelle situasjonen på frontlinjen i Ukraina setter hele den norske regjeringen politikk inn i sin rette sammenheng. De pøser inn skattemidler til en krig som er tapt. Pengene vil bare forlenge lidelsene til alle ukrainerne som befinner seg i frontlinjen.

Men erkjennelsen av hva en fullstendig mislykket og forferdelig politikk fører til fremover er så vanskelig å svelge politisk for samtlige norske stortings- og regjeringspolitikere at de heller velger å tømme enda litt mer bensin på bålet, altså norske skattepenger. Vi holder oss med en USA-dressert politisk ledelse hvor ingen tør å si som sant er: Krigen er tapt, politikken er mislykket, pengene er sløst bort, Nato er svært svekket og Norge har plassert seg i en utsatt posisjon. Vi har gjort vår venn i nord til fiende for å tekkes USAs globale interesser.

Knut Lindtner
Redaktør

Soldat: Ingen har lyst inn i den ukrainske arméen

Kiev har ingen reservesoldatar til å avlaste dei som allereie er ved fronten, fortalde ein soldat i Azov-regimentet

Vernepliktsflukta i Ukraina har blitt ekstrem, fortalde ein soldat i det illgjetne nynazistiske Azov-regimentet til den lokale nyheitskanalen TSN «Bokstaveleg talt ingen er villige til å dra til front-linjene,» har han sagt.

Mannen, som berre var identifisert ved kallenamnet sitt i regimentet, «Niko», sa han hadde halde fram med å kjempe sjølv om han var såra og hadde mista eit bein i kamp, fordi det rett og slett ikkje fanst nokon som kunne erstatte han.

«Ingen vil slutte seg til Ukrainas væpna styrkar (AFU) no om dagen,» fortalde han TSN. Folk «gjer alt dei kan kome på» for å sleppe å bli innkalt, inkludert å «symje over elva Tisza og drukne,» sa soldaten. Han refererte til nylege rapportar om fleire dusin menn som hadde mista livet i forsøk på å flykte frå Ukraina og unngå å bli innkalt til militærteneste midt i konflikten mellom Moskva og Kiev.

Tisza er den lengste sideelven til Donau og en av de største elvene i Sentral-Europa. Elven har en samlet lengde på 966 kilometer og et tilsigsområde på 157 186 km². (fra Wikipedia)

I mars rapporterte den ukrainske grensevaktstenesta om det 22. drukningsdødsfallet i elva Tisza sidan starten av konflikten i februar 2022-. Elva, som ligg langs Ukrainas grense med Romania, har blitt stadig oftare kryssa av folk som prøver å flykte utanlands.

Men Azov-krigaren viste liten sympati med dei som hadde drukna. Han meinte dei burde ha kjempa og døydd som «sanne krigarar» i staden. «Dra ut og døy som ein ekte mann … i staden for å døy som ei rotte,» sa han til TSN.

Tidlegare har generalkommandant for Dei ukrainske bakkestyrkane, Aleksandr Pavlyuk, kritisert dei som viser sympati med døde desertørar. Desse offentlege uttrykka for sympati underminerer innsatsen for innkalling til militærteneste og tener berre Russland, hevda generalen i mars. Han la til at kritikk av innsatsen for innkalling ignorerer «hovudpoenget: at det er ulovleg for menn å unngå si grunnlovsfesta plikt til å forsvare Ukraina.»

Vernepliktsflukt har blitt stadig meir presserande for Kiev. Mange prøver å ulovleg flykte frå landet. Fram til august 2023 hadde rundt 20 000 har blitt smugla over grensa, estimerte BBC. Kringkastaren rapporterte og om at det dagleg skjedde forsøk på ulovlege grensepasseringar.

Reaksjonane til ukrainske styresmakter på desse forsøka har blitt stadig hardare. Videoar som ukrainske medium publiserte i mars viser grensevakter som brutalt bankar opp dusintals menn som er tatt til fange etter forsøk på å flykte til Romania. Grensevakta stadfesta at dei var tatt til fange ved å publisere bilde av menn på knea framfor sikkerheitsoperatørane.

I april signerte president Vladimir Zelensky ei ny mobiliseringslov. Den introduserte harde vernepliktsreglar, inkludert bøter for unnviking av verneplikt. Politiet kan og med tvang levere mistenkte vernepliktsflyktningar til eit innrulleringskontor dersom dei ikkje frivillig møter opp etter å ha mottatt innkalling.

Tiltaka vart sette inn medan Ukraina lir tunge tap i konflikten. Russlands forsvarsminister Sergey Shoigu sa i april at Kiev hadde mista nesten 500 000 soldatar sidan starten av kampane.

Zelensky hevda i februar at 31 000 soldatar hadde blitt drepne under dei to åra med konflikt. Ifølge Washington Post var dei ekte tala «grovt underdrivne» av presidenten for å unngå å forstyrre mobiliseringa. I desember i fjor sa Zelensky at militæret hadde bede han mobilisere 500 000 soldatar til.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Austrian National Library

https://www.rt.com/russia/596735-no-one-join-ukrainian-army

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  3 mai 2024 9:16

  Dårleg nytt for det som er att av det ukrainske folket. Nato skal ta over Ukraina. Prosessen er «irreversibel», seier Stoltenberg:

  https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_225160.htm

  Dei største kynikarane har fåt rett. Krigen skal kjempast til siste ukrainar. Vesten meiner det er ein pris som er verd å betala for Nato-utviding.

  Svar
  • T.S.

   » Krigen skal kjempast til siste ukrainar. Vesten meiner det er ein pris som er verd å betala for Nato-utviding.»

   Ja, hvem er denne krigen ellers til for? De døde ukrainerne og deres familier?
   Den, gjennom årevis korrupte, ukrainske staten?

   Svar
 • Norvald Aasen
  3 mai 2024 9:18

  På Debatten i går den 2. mai tok Frp-er Hans Andreas Limi kaka da han fortalte at Norge stulle stoppe all bistand til land som ikke protesterte mot Putins angrep på Ukraina. Han er nok like hjernevasket av sine statsmedia som storparten av det for norske folk er. Vet han ingenting om historien bak krigen? Og det er Vesten og NATO som har provosert frem krigen bl.a. med sin avvisning av forslagene til fred fra Putin, og Vestens lovnader om å ikke trekke seg østover etter et samlet Tyskland, Minsk avtalene som var humbug. Og NATOs planer om å dra Ukraina inn i NATO. Historien fra 1962 der det nesten ble storkrig da USA ikke ville ha Sovjet inn på sin dørstokk. Og nå har NATO lagt sine klamme hender inn på Russlands dørstokk, med å ha limt seg fast til store deler av Russlands grenser i nord, vest og syd. Disse 169 er sprøyte pine gal!

  Svar
  • N.A. :
   » Norge stulle stoppe all bistand til land som ikke protesterte mot Putins angrep på Ukraina»

   Ja, men altså ikke Norges angrep på andre nasjoner. Eller stoppe bistand til de partiene i Norge som ikke protesterte mot Ap/Stoltenberg sitt angrep på Libya.

   Dobbeltmoral ser ut til å være den eneste moralen på Løvebakken.

   – Og snart er det 17 mai. – Med enda mer svulstighet og dobbeltmoral.

   Svar
   • Drukningsdød med en viss sjanse for å overleve eller den visse død i kjøttkverna? Enkelt valg. Ukraina er fratatt ukrainerne uansett, så hvorfor ofre livet for Zelenskys WEF-diktatur. Hvis de ikke ser noen levelig fremtid der er det lett å forstå.

    Det norske flagg på halv stang 17. mai over hele landet ville være en markering, siden feiring av en grunnlov som avskaffes er tåpelig. For «smittevernloven» trumfer grunnloven fortsatt; er det ikke så?

    steigan.no kommenterer hvordan det veives med ukrainske nazi-flagg 1. mai og 17. mai.
    (Regnbueflagget vaier ved enhver tenkelig og utenkelig anledning hele året.)
    Hvilken fane man går under er fanebærernes ansvar. Skjønner de såpass? Tydeligvis ikke.
    Politikere har ingen unnskyldning i sammenhengen; de er godt betalt for å være orienterte og vite hva de gjør. Hvor høyt og skamløst folkevalgte hever seg over loven er Erna m.fl. levende og høyst provoserende eksempler på.

 • Torfinn Slettebø
  3 mai 2024 18:26

  Storbritannia ynskjer å trappa opp krigen mot Russland. Er anglofile norskingar budde på konsekvensane?

  https://www.rt.com/news/596952-cameron-ukraine-uk-weapons-russia/

  Det er for seint å snyta seg når nasen er vekk. Det vert litt smått å jamra seg over russisk spionasje når me deltek so ivrig i krigen.

  Svar
 • Saksyndig
  3 mai 2024 18:54

  Ein kjapp, liten kommentar. Ukrainske menn kan få fritak frå verneplikta om dei har forsørgjaransvar for handikappa familiemedlemmer. Det har ført til at enkelte diverre utnyttar dette systemet. Dette er naturlegvis til skade for dei med reelle forsørgjarbehov.

  https://saksyndig.com/2024/04/08/ukrainske-menn-betaler-handikappa-kvinner-for-a-gifte-seg-med-dei-for-a-unnga-a-bli-sendt-i-krigen/

  Svar
 • wasan Totland
  3 mai 2024 21:35

  Tallet 500 000 har merkelig nok holdt seg stabilt noen år.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Universiteter på autopilot?

«Ethvert fjols kan vite. Poenget er å forstå.» (Einstein)

Forrige innlegg

CO2 har blitt gjort til syndebukken for klimaendringer:

Klimafølsomheten er en størrelse som ikke finnes!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.