Varsler massiv industridød: – 400.000 jobber i fare
Av red. PSt
Norsk industri går katastrofale tider i møte dersom det ikke raskt kommer tiltak som motvirker høye strømpriser – en rekke hjørnesteinsbedrifter kommer i spill og mange lokalsamfunn står i fare for å bli helt utradert.
Dette er det dystre varselet i rapporten «Strømpriskrisen – Årsaker og effektive mottiltak», som ble publisert 20. mai 2022. Rapporten som er utarbeidet av Isak Lekve og Idar Helle i De Facto, er lagd på bestilling fra flere fagforeninger og aksjonsgrupper, blant andre Industriaksjonen og Nei til EU.
Strømpriskrisas årsaker
Funnene i De Facto-rapporten er krystallklare: Det er økningen av den norske eksportkapasiteten til europeiske energimarkeder med høye energipriser som utgjør hovedårsaken til den norske strømpriskrisen. Norge eksporterte ikke mer kraft til utlandet i 2021 enn i 2020, da prisene var uvanlig lave også i norsk sammenheng. Forskjellen er at vi eksporterte vesentlig mer kraft til land med høyere energipriser, nemlig Tyskland og framfor alt Storbritannia, enn til land med energipriser nærmere vårt eget normale nivå, som Danmark og Sverige.
Hva står på spill?
I dag eksporterer den kraftforedlende industrien for 200 milliarder. Dette er over halvparten av den totale norske eksporten av det vi kan kalle tradisjonelle industriprodukter, og industrien er dermed svært viktig for norske statsfinanser og dermed mer indirekte, finansieringen av velferdsstaten.
For mange lokalsamfunn er den kraftforedlende industrien et være eller ikke være.
Denne industrien sysselsetter i dag om lag 17.000, og om en tar med at hver direkte arbeidsplass genererer minst 1,5 arbeidsplasser i lokalsamfunnet, representerer den kraftforedlende industrien rundt 40 000 arbeidsplasser – i all hovedsak lokalisert på mindre industristeder som Finnsnes, Sørfold, Glomfjord, Mo i Rana, Mosjøen, Skogn, Orkanger, Bremanger, Sunndal, Årdal, Høyanger,
Sauda, Odda, Bjølvefossen, Husnes, Karmøy, Lista og Herøya – i tillegg til større steder som Kristiansand og Sarpsborg.

Betydninga av denne industrien er altså betydelig i form av sysselsetning – men enda større når en reflekterer over hvor viktig den er for disse stedene, heter det i rapporten:
I Sunndal sysselsetter eksempelvis Hydro 700 av en total befolkning på 4000. Det sier seg selv at Sunndal og lignende steder går en tung tid i møte uten den kraftforedlende industrien samfunnet er bygget opp rundt.
For Norge som helhet sier rapporten at lav strømpris er utslagsgivende for totalt 400.000 arbeidsplasser utfra en standard vurdering av ringvirkninger. (side 18)
LO-ledelsen på kollisjonskurs
LO-ledelsen mener strømprisene kan normaliseres gjennom å øke norsk kraftproduksjon. Det er faretruende enøyd, skriver avisa Nationen på lederplass:
Ifølge Klassekampen tar LO-ledelsens forslag til næringspolitisk uttalelse til orde for økt utbygging av vindkraft til lands og til havs, pluss opprusting av vannkraft, for å få «en balanse mellom forbruk og produksjon av kraft, som fører oss tilbake til normale norske kraftpriser.»
LO-ledelsens syn på strømpriskrisa, framstår som faretruende enøyd. For å sette det litt på spissen: Det hjelper lite å fylle vann i badekaret, dersom proppen er dratt ut. Så lenge Norge har eksportkabler, som kablene til Tyskland og Storbritannia, vil vi importere høyere strømpriser.
Hovedpoenget er ikke engang hvor mye kraft vi eksporterer, men at vi eksporterer. Eksporten fører til «at dei norske kundane vert tvungne til å betale det same som ein potensiell britisk kunde ville betalt», som utreder Isak Lekve i De Facto sier det til Klassekampen.
Innlegget er hentet fra Steigan.no
Forsidebilde: Adrien Aletti
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 273 ganger.
4 kommentarer. Leave new
Jeg mener at også mengden av eksportert strøm fra Sør-Norge har betydning for strømprisene i Sør-Norge, og ikke bare det at Norge har blitt koplet opp mot de dyre prisområdene Tyskland og England.
Effekten heter innestengt strøm i Sør-Norge (som er en slags overproduksjon av strøm). Lavere strømeksport (feks ved å stoppe all eksport på kabelen til Tyskland) vil føre til økt mengde av innestengt strøm i Sør-Norge. Dette vil senke strømprisen i Sør-Norge. Lavere strømpriser kan igjen føre til økt strømeksport via de andre kablene, men denne økte eksport via disse andre kabler ikke vil føre til at strømprisen når gamle nivåer.
Vedlagt link viser strømprisen i Sør-Norge og Nord-Norge over tid, og hvordan disse priser har begynt å sprier etter at kabelen til Tyskland og England kom på plass. Men det ser også ut som mengden av strøm via disse to nye kabler også har betydning for økte prisforskjeller mellom sør og nord i Norge.
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/lognene-om-kraftkablene/o/5-95-373467?
Det kan være mye lettere å få igjennom en endring som feks reduserer eksportkapasiteten på samtlige utenlandskabler istedenfor å kun stoppe all eksport på de to kablene til Tyskland og England.
NB:korrigert tekst!!!:
Jeg mener at også mengden av eksportert strøm fra Sør-Norge har betydning for strømprisene i Sør-Norge, og ikke bare det at Sør-Norge har blitt koplet opp mot de dyre prisområdene Tyskland og England.
Effekten heter innestengt strøm i Sør-Norge (som er en slags overproduksjon av strøm). Lavere strømeksport (feks ved å stoppe all eksport på kabelen til Tyskland) vil føre til økt mengde av innestengt strøm i Sør-Norge. Dette vil senke strømprisen i Sør-Norge. Lavere strømpriser kan igjen føre til økt strømeksport via de andre kablene, men denne økte eksport via disse andre kablene vil ikke føre til at strømprisen når gamle høyder (dagens nivåer).
Vedlagt link viser strømprisen i Sør-Norge og Nord-Norge over tid, og hvordan disse priser har begynt å sprike etter at kabelen til Tyskland og England kom på plass. Men det ser også ut som mengden av strøm via disse to nye kabler også har hett betydning for økte prisforskjeller mellom sør og nord i Norge.
https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/lognene-om-kraftkablene/o/5-95-373467?
Det kan være mye lettere å få igjennom en endring som feks reduserer eksportkapasiteten på samtlige utenlandskabler (i en viss periode) istedenfor å skulle stoppe all eksport på kun de to kablene til Tyskland og England.
«Eksporten fører til «at dei norske kundane vert tvungne til å betale det same som ein potensiell britisk kunde ville betalt»
Tvungne av hvem?
Hvem tvinger ? Hvem tillates at det tvinges?
Hvor blir det av disse pengene?
Hvor blir det av de ekstra, prosentvise, avgiftene som politikerne legger på strømprisene i Norge?
Det koster 10 øre å produsere hver kWh med strøm i våre vannkraftverk. Vannkraftverk som er betalt over skatteseddelen og tilhører norske innbyggere. Ikke politikerne hverken innenfor eller utenfor nasjonens grenser.
Og vi har nok vannkraft i Norge både i våte og tørre år; til innbyggernes behov og til nødvendig eksisterende industri i vinterlandet Norge
Hvorvidt det betyr noe særlig for «våre» politikere angående «være eller ikke være» for lokalsamfunn eller nordmenn i det hele tatt er så vidt jeg kan se satt til side for utsiktene til en enda bedre plass blant de mektige. Bare se hvor flott Erna har albuet og kjøpt seg fram, steget stolt i gradene, gitt milliarder til Gates-alliansen på vår regning, involvert seg i GAVI og CEPI, nå er hun styremedlem i Global Citizen. Er det slike jenter gamle Norge vil ha? Kjerkols tale til WHO sier alt om hvem hun er.