POSTED IN Ukraina

I dag er de enda sterkere.

Allerede i 2015 var de høyre-ekstreme en maktfaktor i Ukraina.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det hevdes at den høyreorienterte Azov-bevegelsen i Ukraina er et marginalt fenomen og at den spiller liten politisk rolle i dagens Ukraina. Denne artikkelen som er godt dokumentert fra 2015 forteller en helt annen historie. Og det er sikkert at denne bevegelsens innflytelse har øket på disse 7 årene som har passert siden 2015.

Vi publiserte artikkelen for 7 år siden og synes den har fått økende aktualitet i dagens situasjon.

Knut Lindtner
Redaktør

Nazistene i Ukraina

Av Øyvind Andresen

Det har vært storstilt markeringer av at det er 75 år siden det tyske angrepet på Norge. Men hvordan kan Norge, med sine erfaringer med nazismen, i dag støtte regimet i Ukraina der åpenbare nazister spiller en helt avgjørende militær og politisk rolle?

Dette er det tabu å tematisere i Norge i dag – og nettopp derfor vil jeg skrive om det. Politikere og medier holder kjeft eller de bagatelliserer dette slik tidligere utenriksredaktør i Aftenposten Kjell Dragnes gjør i Aftenposten Innsikts siste nummer: «Voldsom og sofistikert russiske propaganda framstiller regjeringen i Kiev som nazister og fascister til tross for at to valg har vist at disse kreftene er marginale».

______________________________________________________
Artikkelen er hentet fra Øyvind Andresens blogg
______________________________________________________

Marginale? La oss se hvor marginale de er. La oss ta for oss person for person: 

Statsministeren siden februar 2015 heter Arsenij Jatsenjuk. Han er leder for partiet Folkefronten som ble nest størst i parlamentsvalget. Han omtalte på Ukrainas offisielle hjemmesider i USA sine russisktalende landsmenn i øst for undermennesker, altså samme betegnelse som de tyske nazistene kalte de slaviske folkene og som rettferdiggjøre utryddelsen av dem. Seinere ble det rettet til u- mennesker.

Jatsenjuk støttet under siste valget i  oktober 2014 kandidaturet til nazisten Andrej Biletskij, leder av Azov-brigaden, som kjemper under SS-runen Wolfsangel og som er beryktet for sine grusomheter og overgrep i kampene mot opprørere i Øst-Ukraina. Biletskij har uttalt følgende: “Det historiske målet for vår nasjon i dette kritiske øyeblikk er å lede verdens hvite raser i et siste korstog for deres overlevelse. Et korstog mot de semittiskledede undermenneskene.” Azov-brigaden er nå inkorporert i den ukrainske nasjonalgarden.

Dmitro Yarosh returns as adviser of Ukrainian Army commander
Dimitry Yarosh

Dimitry Yarosh (noen ganger skrevet Dimitro Jarosj) er leder for det fascistiske partiet Høyresektor som ikke kom inn i parlamentet. Men til gjengjeld er han blitt utnevnt til rådgiver for generalstabsjefen og med kommando over sin egen divisjon. Han er etterlyst av Interpol for terrorisme.

Oleg Ljaskjo (Oleh Lyashko) er leder for Radikale Partiet som fikk 8 % i parlamentsvalget og er et regjeringsparti. Han står ansvarlig for å bortføre, true og torturere politikere og mistenkte separatister, ifølge Amnesty.  Dette sørget han for å få filmet og lagt ut på egen hjemmeside. I stedet for å bli fengslet og dømt ble han altså belønnet med regjeringsdeltakelse.

Andrij Parubiy var i 2014 leder for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina og hadde ansvaret for anti-terrorkampanjen i Øst- Ukraina. Han er stifter av Det sosial-nasjonale partiet, seinere omdøpt til Svoboda, som ikke kom over sperregrensa. Han er i dag med i Folkefronten og er første visepresident for parlamentet i Ukraina. På vegne av statsministeren forhandler han nå med USA om våpenleveranser.

Innenriksministeren Arsen Avakov stod så seint som i 2012 på Interpools liste over ettersøkte kriminelle. Han har oppnevnt visekommandanten  Azov-brigaden , Vadim Troyan, til ny politisjef i Kiev.

Lista kunne vært mye lengre. Disse folkene er livsfarlige, og de er USA nærmeste samarbeidsmenn. De betrakter Minsk2-avtalen som forræderi. De hylles nazisten og jødehateren Stephan Bandera (1909 – 1959).

Nå planlegger USA å ha felles militærøvelse med Ukrainas høyreekstreme nasjonalgarde i april, melder nettavisen Stars and Stripes.

Alle disse opplysningene bygger på åpne kilder som kan kryssjekkes. Da  kan du sjøl dømme om dette er «voldsom og sofistikert russisk propaganda».

En liten kommentar til slutt:

Norske skolebarn drar i store flokker til Auschwitz og får innprentet nazismens ondskap. Vi har et nasjonalt Holocaust-senter med et førtitalls medarbeidere. Vi har et Arbeiderparti som som ble offer for nynazisten Behring Breiviks massakre på Utøya i 2011. Men ingen vil se nazismen i Ukraina. Hva er det som skjer?

Noen vil si at denne framstillingen er ensidig. Det finnes nazister og høyreekstreme som kjemper blant separatistene også. Putin er ingen helt for meg, men demoniseringa av ham er en del av en ny kald-krig retorikk.  Logikken er at om du er kritisk til EU/USA/NATO og deres støttespillere, så er du «nyttig idiot» for regimet i Kreml. I en slik atmosfære blir alle nyanser borte, og scenen er åpen for krigspropagandaen.

Relaterte artikler:

Ukraina og NATO

Noen slår på krigstrommene

Mini-kronikk i Fædrelandsvennen 21/4

Kilder:

http://www.stripes.com/us-forces-to-hold-exercises-in-ukraine-1.337639

http://en.wikipedia.org/wiki/Azov_Battalion

http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfsangel

http://en.wikipedia.org/wiki/Andriy_Biletsky_%28politician%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Dmytro_Yarosh

http://en.wikipedia.org/wiki/Andriy_Parubiy

http://en.wikipedia.org/wiki/Oleh_Lyashko

http://no.wikipedia.org/wiki/Stepan_Bandera

http://www.minervanett.no/ein-svart-bataljon/

http://radikalportal.no/2015/02/22/kupp-kaos-og-krig-ukraina-fra-oppror-til-opplosning/

http://radikalportal.no/2015/03/20/ukraina-der-oligarkiet-seiret-og-revolusjonen-uteble/

John Pilger: Krigshissernes løgner Ny Tid –  25 mars 2015

Tidligere publisert på derimot.no

Artikkelen har også stått på trykk i Fædrelandsvennen

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Hei

  Som artikkelforfatter vil jeg påpeke at jeg står inne for teksten jeg skreiv for 7 år siden. Men jeg vil markere at jeg fra første dag har tatt kraftig avstand fra Russlands brutale invasjon av Ukraina.
  Se
  https://andresensblogg.no/om-a-ta-standpunkt-mot-en-okkupant/

  Svar
  • Men dette er det viktigste Ø. A. :
   «I en slik atmosfære blir alle nyanser borte, og scenen er åpen for krigspropagandaen.»

   Et Norge, og vesten/ » de gode» som har bombet fra full høyde nasjon etter nasjon( og deres sivile innbyggere) som ikke har vært til trussel for noen andre nasjoner har INGEN RETT til å å feie for andres dør før vi har feiet for vår egen.
   INGEN RETT.
   Alt vi hører fra norske politikere og deres media nå er kun krigspropaganda for å skjule egne overgrep.
   En kvalmende forestilling.
   Bør Putin straffes? Ja, men ikke før vi har straffet våre egne overgripere.
   Bør Ukraina bygges opp igjen av Russland? Ja, men ikke før ødeleggerne av Irak, Syria og Libya har bygget opp for sine ødeleggelser.
   Dobbeltmoral ER ikke dobbelt så god som god moral.
   Når/hvis en slik tenkning har blitt vår kultur, da har vi ikke lengre en kultur.

   Svar
 • Det er ingen feil i artikkelen. Men den bør leses uavhengig fra den historiske konteksten vi lever i nå. Artikkelen er over seks år gammel. Jeg har fra første dag tatt avstand fra Russlands brytle okkupasjon av Ukraina.
  SE
  https://andresensblogg.no/om-a-ta-standpunkt-mot-en-okkupant/

  https://andresensblogg.no/om-a-ta-standpunkt-mot-en-okkupant/

  Svar
 • Her er umenneskene som mener de er bedre enn undermennesker listet fint opp.
  Norske politikere burde være oppmerksomme på dette, og om de er det og ignorerer det eller skjønner lite og vet lite, det er jeg usikker på; de følger Agenda 2030s synkroniserte ordrer.
  Angrep mot slavere, sigøynere og jøder av ukrainere som tydeligvis ser seg som ariere og dermed bedre, godt representert både i politikk og militær, det gjør plutselig ingenting for «den frie verden». Åpenbar rasisme, nazisme, antisemittisme, homofobi, etc., i Ukraina?, «neida, helt feil, bare russisk propaganda». Og i bakgrunnen er det fullt av hakekors og faner. Komiske Ali. «For det meste fredelige demonstrasjoner». USAs sannhetsministerium er grunnlagt. Jeg rister vantro på hodet. Det er så dumt en skulle tro det var apilspøk, sier Ron De Santis. Endelig ett fornuftig menneske.

  Svar
 • For USA og CIA bryr seg ikke om hverken politisk side eller religions tilhørighet.
  I Vietnamkrigen sloss dem mot de fæle kommunistene, mens i Cambodia støttet de Pol Pots kommunisme og folkemord. Og nå ser vi at de har samarbeidet med Nazister til tross for vi i Vesten har vært utsatt for en så kraftig propaganda kur at man skulle tro at ingen kunne ta idem igjen, men pytt – USA tenker kun på hvor effektivt og mektig ett krigsverktøy kan være. Så pålitelig og troverdig er USA. Så høyverdig er deres moral.
  Og de kaller Putin upålitelig.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Er D-vitaminet mindre farlig enn det apotekene forteller?

En stor engangsdose er en effektivt hjelper mot luftveisvirus, sier canadisk professor.

Forrige innlegg

Dette er tomme trusler:

Kroatia truer med å blokkere et evt. Nato-medlemskap for Sverige og Finnland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.