POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Hvis den nye hjelpepakken på nesten $40 milliarder vedtas.

USA militærhjelp til Ukraina vil være nesten dobbelt så stor som det russiske forsvarsbudsjettet.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Noen ganger kan det være nyttig å se på de direkte tallene for å forstå hvor meningsløst mye penger USA bruker på det militære årlig. At USA i 2022 vil kunne bruke 100 milliarder dollars i militærhjelp til Ukraina gjør Ukraina til verdens tredje største forbruker av penger til krig. Men det er befolkningen i USA som egentlig betaler for dette til krigsindustrien i USA. Disse bevilgningene fører til at gutter og jenter i Ukraina og Russland blir drept.

File:Global Military Spending.webp
Dette er de anslåtte tallene for 2022 (Wikipedia)

Krigen ville vært over etter få uker om ikke USA (m/Nato-allierte) hadde pøst inn våpen og penger. Ukraina ville kunne fått en avtale som lå på bordet allerede i april 2022 hvor store deler av landet ville vært beholdt slik Minsk-avtalene 7-8 år tidligere åpnet for.

Men USAs «deep state» sitt primære mål er ikke å hjelpe Ukraina, men å hjelpe seg selv ved å fjerne Russland som en global utfordrer (RAND-dokumentene viser dette). Ukraina er bare et middel til dette.

For å få dette til er de villig til å bruke enorme summer slik det fremgår av ekstrabevilgninger og nye foreslåtte. Dette er penger de ikke har og inflasjonen de nå opplever skyldes delvis at pengene som bevilges blir trykket og er ikke et resultat av verdiskapning i reell vareproduksjon.

Noen vil måtte betale for dette før eller siden. Det blir ikke USAs superrike.

Knut Lindtner
Redaktør

USA vil komme til å brukte100 milliarder dollar på Ukraina i år

Av Eric Zuesse

Den 15. november ba USAs president Joe Biden kongressen om å bevilge ytterligere 37,7 milliarder dollar til Ukraina, og den demokratiske lederen av House Foreign Affairs Committee, den nykonservative Gregory Meeks fra New York, sa at det haster med å sørge for at vi får gitt dem dem alt, slik at de har våpnene til å fortsette fremdriften (i krigen) gjennom vinteren, mot russerne. 

I følge APs rapport, «U.S. bistand til Ukraina omfatter allerede titusenvis av missiler og raketter for luftforsvar og antipansersystemer, og mer enn 84 millioner runder med ammunisjon, så vel som droner, stridsvogner, lastebiler, radarer, kroppsrustninger og annet utstyr.»

Beregninger publisert 11. oktober av Kiel Institute for World Economy’s «Ukraine Support Tracker» anslo at bidraget var totalt 52 milliarder dollar fra USA til Ukraina i år.  Til nå har rundt 60 milliarder dollar blitt tildelt, slik at hvis gjeldende forespørsel om 37,7 milliarder dollar blir innvilget – noe som virker nesten sikkert (siden den amerikanske kongressen nå er praktisk talt 100 % nykonservativ og aldri avslår en mulighet til å bruke mer penger på våpen og krigføring) – vil USA ha brukt dette året til krigshjelp til Ukraina noe i nærheten av 100 milliarder dollar.

Russland planlegger også å intensivere sin militære operasjon i Ukraina. En russisk nyhetsrapport som er sensurert i Vesten, men tilgjengelig i Russland, er datert 15. november og har overskriftene «EW-spesialister fortsetter å utføre oppgaver innenfor spesiell militær operasjon» sier at Russlands elektroniske krigføringsenheter i Ukraina har «allerede nøytralisert rundt 50 AFU [Væpnede styrker i Ukraina] droner.» 

Den 15. november, CEPA, skriver det neokonservative senteret for europeisk politikkanalyse i Washington DC under overskriften «Dømt til å mislykkes – Russlands anstrengelser for å gjenopprette sine militære muskler»:

«Mye avsløres ved å undersøke Russlands forsvarsbudsjett. Det planlagte nasjonale forsvarsbudsjettet for 2022 var på 3,51 billioner rubler (57,4 milliarder dollar), som steg til 3,85 billioner rubler etter at den omfattende invasjonen begynte.» 

Deretter: 

«Russlands totale militærutgifter nå, som inkluderer både personell (tropper) og våpen, kan være mindre enn det USA bruker på våpen for Ukraina pluss trening av Ukrainas tropper. Ikke desto mindre sier CEPA at i Russland, «erklærer tjenestemenn og forsvarssektorledere at forsvarsindustrien er klar til å dekke inn alle tap når regjeringen øker budsjettet for våpenanskaffelse.» Rapporten sier at dette vil være praktisk talt umulig å oppnå, ikke bare fordi Russland ikke har råd til ubegrensede militære utgifter som er rutine i Amerika, men fordi, på grunn av USAs anti-russiske sanksjoner. Som et resultat er tapene til Russlands militære under invasjonen av Ukraina irreversible.»

Mens Russland normalt ville brukt rundt 60 milliarder dollar per år på militæret sitt, har USA brukt over 1200 milliarder dollar per år. Så: i et normalt år bruker USA omtrent 20 ganger hva Russland bruker på forsvaret sitt.

Russlands store fordel er den enorme mengden ren korrupsjon som ligger i USAs årlige militærutgifter på $1200 milliarder. Ingen nasjon kan konkurrere med Amerika i kategorien korrupsjon av militærutgifter. 

Men siden Russland bruker bare omtrent 5 % per år så mye som USA gjør på militæret, er det amerikanske regimets plan om å erobre Russland kanskje ikke urealistisk, tross alt. Uansett hva som kommer i denne krigen vil den inneholde noen store overraskelser, og en tredje verdenskrig som utsletter alt liv slik vi kjenner det kan være en av disse.

Maskinoversatt, bearbeidet og forkortet av redaksjonen.

Forsidebilde: Kazuhiko Nakamura

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Russlands forsvarsbudsjett er mindre enn Storbritannias og mindre enn 10% av USA’s mlitærbudsjett.
    Kan noen forklare meg hvorfor Nato og Norge må ruste opp for å møte «trusselen» fra øst? Hvilken trussel?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forholdet mellom USA og Tyrkia:

Iskaldt.

Forrige innlegg

Vil ikke folkehelseinstituttet at vi skal se tallene?

FHI stenger nettside om Covid-døde i Norge.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.