POSTED IN Diverse, Norsk politikk

Hva skal vi med det falleferdige Nationaltheatret?

Bygg en bunker på Tullinløkka.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Nationaltheatret – En Gaza-ruin i hovedstaden

Ellen Horn har en god og sinna artikkel i Aftenposten i dag om ruinbygget Nationaltheatret. (2 des 23).

For et par år siden laget jeg tilsvarende artikkel og sendte den til samme Aftenposten. Da jeg satt i styret på teatret engang på 70-tallet husker jeg at en bekymret seg for at T-bane anlegget under teatret var iferd med å underminere stabiliteten. Og i femti år har man da sendt ut meldinger til Kulturdepartement om at dette går på trynet.

Når Aftenposten ikke ville trykke min insidestory kan det komme av at jeg stilte spørsmål om innstilling og tenkeretning hos daværende kulturminister Trettebergstuen fra AUF og Toten. For i hver eneste uttalelse damen kom med, beviste hun at dette med norsk kulturhistorie, teaterhistorie, hadde hun overhodet ingen følelse for. Enkelt sagt kunne man i alle hennes praktiske løsninger latt NT ramle sammen og sette opp noe provisorisk på Tullinløkka. For – som det ble sagt – NT ble for dyrt å reparere.

Nåvel, hadde man startet repareringen i 1980 ville en faktisk spart milliarder.

I Norge er det slik at du godt kan bli Kulturminister uten å ha det aller minste kunnskap om Kulturens ymse greiner, enn si ha noen affinitet til historien om norsk kulturliv. 

Sønn av den store Bjørnson, Bjørn Bjørnsen, viet halve livet sitt for å drive lobbyvirksomhet for bygging av Nationaltheatret. Leser du teaterkritiker Sigurd Bødtker framgår det at det som skjedde på teateret var som begivenheter i nasjonens åndelige liv. Det var før tv kom naturligvis og Hans Jæger satt og vippet absinth på Grand og Munch for lengst var sendt i eksil. Men Nationaltheatret var en akse i nasjonens kulturliv.

Kulturliv? Hva er det? Vi har da Skal vi danse? og 12 fotballkamper i døgnet, hva skal vi med det? Trettebergstuen var vel ikke stort annerledes enn andre moderne sosialdemokratisk ungdom formet av tv-massekonsums underholdning.

Riv det gamle teateret og bygg en bunker på Tullinløkka.

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Eilev Groven Myhren
  4 desember 2023 8:12

  Eg noterer at NT vart utsett for brann nett i september 1980. NOKO vart vel gjort for å utbetre skadane denne brannen førte med seg. Men eg forstår dette slik at dette var langt frå nok.

  Svar
 • Kultur?
  Hva er kultur?
  Kultur er måten vi lever på i nasjonen.
  Den konstruerte ‘fin’-kulturen bør betale seg sjøl av brukerne. Det være seg teater, opera eller billedkunst. Eller andre hobbyer som f.eks. religiøse eller parti-politiske interesseklubber. Er det nok interessenter går nok dette greit.
  De andre innbyggerne som er opptatt med å bygge sin egen kultur bør få slippe å være med å betale i butikken.

  Svar
 • Hårstad, hør her, det er mye viktigere med parkering under Stortinget til 1,1 milliard. Da blir det kul-tur på jobben for de som jobber for folket i dette landet må vite.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når illusjoner styrer våre beslutninger.

Jens Stoltenberg vil forlenge en tapt krig.

Forrige innlegg

Lekkete dokumenter fra New Zeeland:

Overdødeligheten skyldes vaksinene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.