POSTED IN religion, Ukraina

Han var nettopp i Norge og ble hyllet av Storting og Konge.

Zelensky vil forby den største kirken i landet.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Zelensky legger opp til å forby landet største religiøse organisasjon, den russisk ortodokse kirken. Han er ingen demokrat men en pengetigger på tiggerferd til USA for å kunne forlenge en krig som for lengst er tapt. Siden han ikke fikk annet enn en kald skulder der stakk han innom Norge på turen hjem.

I stedet for å oppfordre han til fredsforhandlinger taes han imot i et Norske Stortinget med stående ovasjoner som om han skulle være en fremtredende statsleder. Mens besøket hans hadde altså bare en hensikt: Å tigge om penger til en tapt krig.

Hvor dum går det an å være? Norge blir ikke ansett som noe annet enn en pengesekk som kan åpnes ved hjelp av retorikk om demokrati of frihet for mannen som hadde en fredsavtale med Russland, men som valgte krig. Når ikke USA lenger vil kaste gode penger etter dårlige, da gjør Norge det med glede.

De havner i en rekke kjeltring-lommer og til å drifte krigen. Norge kontrollerer heller ikke om de kommer frem og blir brukt til det de skal. Vi har på samme måten brukt mer enn 10 milliarder på Al-Qaida i Syria. Mens en voksende del av vår egen befolkning må stå i matkø før jul.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina er klare til å forby landets største kristne kirke – sier parlamentets talsmann.

Den lovgivende forsamlingen vil forby Den Ukrainske Ortodokse Kirken (UOC) på grunn av påståtte russiske forbindelser. 

Dette kan antakelig bli vedtatt tidlig i 2024.

Et lovforslag kan komme til å forby Den Ukrainske Ortodokse Kirken (UOC). Det kan bli vedtatt allerede tidlig i 2024, har talsmannen i det ukrainske parlamentet,  Ruslan Stefanchuk sagt. Myndighetene i Kiev har lenge beskyldt UOC for å ha forbindelser med Den Russiske Ortodokse Kirken, til tross at den ukrainske kirken har fordømt den russiske militære operasjonen i Ukraina.

De kunngjorde også  sin selvstendighet i forhold til Moskva kort tid etter utbruddet av konflikten i februar 2022. Da Stefanchuk ble spurt om parlamentets holdning på Rada TV på tirsdag, sa han at «komiteen må ta de nødvendige beslutninger, gjennomføre konsultasjoner og godta det som et forslag».«Jeg håper denne saken kan bli avgjort ved begynnelsen av neste år, etter annen gangs behandling», stresset talsmannen.

Dette lovforslaget, som den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky har beordret, ble i første omgang vedtatt i parlamentet, Verkovna Rada, i oktober.  Det ble vedtatt med 267 stemmer av parlamentets 450 representanter.

Lovforslaget vil gi myndighetene lov til å forby UOC dersom en ekspertgruppe kan bekrefte forbindelser til Russland. Ukrainske «banditter» har allerede angrepet kristne klostre, forteller biskopene.

Overhodet i den russisk ortodokse kirken, patriark Kirill.

Kirken, som har millioner av følgere i Ukraina, fordømmer lovgiverne. De sier at dette går mot Ukrainas grunnlov, og at det er brudd på religiøs frihet. Lederen for Den Russiske Ortodokse Kirken, patriark Kirill, har henvendt seg til religiøse ledere og internasjonale organisasjoner for å få stanset «dette massive bruddet på de religiøse  rettighetene til følgerne av UOC».

De ukrainske myndighetene «kan nå sammenlignes med de verste kristendoms-forfølgende  regimer fra fortiden», insisterer han. Administrasjonen til president Zelensky støtter i stedet Den Ortodokse Kirken i Ukraina (OCU), som ble dannet av de ukrainske myndighetene kort tid etter Maidan-kuppet i 2014, kuppet som fikk installert en pro-vestlig regjering. 

Men da OCU dukket opp ble den betraktet som «ikke kanonisk» av Den Russiske Ortodokse Kirken, etter flere år med religiøse spenninger i Ukraina. Etter at konflikten mellom Kiev og Moskva begynte, har ukrainske myndigheter og aktivister prøvd å innta UOCs eiendommer og overlevere dem til den regjeringsstøttede OCU.

Men for eksempel har OCU-munker blitt kastet ut fra landets helligste ortodokse sted, Kiev Pechersk Lavra, (et grottekloster grunnlagt i 1015, og et historisk senter for ortodoks kristendom i Øst-Europa. Overs.)

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebildet er Lexica-generert

https://www.rt.com/russia/588975-ukraine-orthodox-church-ban/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 desember 2023 11:08

  Takk for viktig artikkel og innleiing. NRK nemner ikkje slikt stoff.

  Det er spesielle karar NRK, stortingspresident, storting og regjering ligg på kne for.

  Ruslan Stefanchuk står på særleg god fot med stortingspresident Gharakhami, og var heidersgjest på Løvebakken 17. mai.

  Svar
 • Jeg trodde Zelensky hadde forbudt både russiskortodoksk kirke og russisk kultur for lenge siden ?

  Svar
 • Jeg kommer ikke til å forstå norske politikere ( eller kongehuset for den del) som tar imot Ukrainas president og at de omtrent hiver penger etter han. Han er på lik linje som resten av ‘leder gruppa’ i Ukraina svært korrupt. Nå som usa trekker seg ut av å være støttende til Ukraina med våpen og penger ( mange prenger) havner regninga i eu og EU’s støttespillere . Der er Norge selvskreven bidragsyter .

  Svar
  • Kongehuset er vel en levning fra svunne tider. I dag er kongen en svært kostbar gallionsfigur. Arvingene kan en mene mye om – jeg mener mitt – Men «Jonny» fra Stovner har som kjent gjennomført WEF sin skole for YGL så valgspråket der i gården blir neppe: ALT FOR NORGE.

   På tide å kvitte seg med hele rukla, både kongehus og politikere. Så lenge stortingspartiet (spiller jo ingen rolle hvem som syrer skuta) råder grunnen så blir det aldri noen endring. (eller bedring) alt etter som man ser det…
   Blir uvel når jeg ser hvordan samtlige «folkevalgte» ?? logrer med halen når verdens dyreste skuespiller entreer scenen.

   Et gedigent opprør må komme før det blir bedre. På tide å knuse noen egg og lage lit røre nå … Nordmenn er altfor konforme og autoritetstro.

   Svar
  • Torfinn Slettebø
   16 desember 2023 17:02

   Noreg må no punga ut avdi Støre og likesinna ikkje forstod amerikansk språk. «As long as it takes» betyr no 22 månader. Ordboka må rettast.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Østerriksk lege:

Injeksjonene virker helt motsatt enn tilsiktet.

Forrige innlegg

En av mRNA-teknologiens oppfinnere, Robert Malone:

«Systemet har vært drevet av økonomiske interesser i stedet for forpliktelsen til å redde liv.»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.