POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Fullstendig blindet av krigspropaganda?

Når våre medier sine reportasjer er svart/hvitt overser en ukrainske krigsforbrytelser.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Kiev-hæren bruker systematisk sivile som skjold i sin krigføring. 

Antispiegel/ Thomas Röper, 24/1-2023: 

Britiske Sky-TV rapporterer fra kriserammete Artemovsk (Bakhmut) som nok en gang viser hvordan Kiev-hæren planter tunge våpen like ved hus der det ennå bor sivile.

Det er krystallklare bevis på at Kiev-hæren bruker sivile som skjold fra starten av russernes intervensjon i Ukraina. Først til en aktuell nyhet, så gir vi eksempler på hvordan Kiev-hæren regelmessig begår krigsforbrytelser mot egne innbyggere ved å bruke dem som menneskelige skjold.

Sky-TV: 23/1-23 publiserer den britiske kanalen fra kampene om Bakhmut (Artemowsk). På nettet finer vi både en 2-minutters video og tekst-gjengivelse. Her kan vi se hvordan stridsvogner søker dekning ved siden av fler-etasjers bygninger. Det kommenteres slik: «Rekker av strids-vogner fra sovjettiden og pansrete kjøretøy skjules mellom bygningene». 

Rapporten viser da at byen ikke er folketom. Det bor sivile der. Men det nevnes ikke at Kiev-hæren bruker husene – og de sivile – som skjold mot russisk ild, for det er en krigsforbrytelse etter internasjonal krigs-lov. Kiev-hæren utnytter fortsatt at den russiske hæren prøver å unngå sivile tap når det er mulig. Det er grunnen til at ukrainske tanks er relativt sikre mot russisk beskytning ved siden av sivile mål som boligbygg.

Når stridsvogner plasseres inntil boligblokker kan de vanskelig angripes uten å risikere sivile tap.

Menneskelige skjold

Kiev-hæren bruker det fra starten. Det rapporteres fra Mariupol i mars 2022, når Kiev-hæren forbyr sivile å forlate byen. Sivile drives inn i kjellerne mens Azov-folk tar stilling i leilighetene ovenfor, så pro-russerne (eks. Folkemilitsen fra Donbass, red.) kan ikke bombardere Azov-stillingene fordi det vil begrave og drepe sivile i kjellerne. Av samme grunn kollapser knapt noen bygninger i Mariupol. De «bare» brenner ut, for de må frigjøres hus for hus i blodige gatekamper.

Nato-medier kjenner til denne form for krigføring fra Kiev-hæren, men holder det hemmelig. At de vet om krigsforbrytelsene, kan leses mellom linjene, som vi ser i dette eksemplet. Det samme skjer ved Azovstal i Mariupol, der nazi-styrkenes motstand er mulig med sivile som skjold i stålverkets kjellere, som bevitnes av ofrene for forbrytelsene i internasjonale medier. Det er så åpenbart at Reuters må forfalske en rapport, fordi sannheten ikke skal fram i Vesten. Der Spiegel viderefører Reuters-versjonen av videoen, men forfalskningen er så klønete at den slettes av Der Spiegel-redaksjonen uten å fortelle leserne sannheten.

I august 2022 melder en Die Welt-korrespondent direkte på TV fra Kramatorsk om noe som ville blitt kuttet om det ikke var på direkten: «Det er også sant i denne krigen, at Ukraina – vi ser og hører det gjentatt – deres haubitser, mortere og granatkastere, også plasseres i bolig-områder, ofte i nærheten av sivile anlegg, sykehus osv.».

Våre medier forteller ikke om ukrainske krigsforbrytelser. Da vil svart-hvit-fortellingen ødelegges og tvilen får anledning å snike seg inn.

Men vestlige medier melder aldri om krigsforbrytelser begått av Kiev-hæren, selv om deres journalister noen ganger rapporterer om dem. I stedet kalles det «russisk propaganda». At det er krigsforbrytelser, er ikke vår påstand. Tidlig i august 2022 melder Amnesty International om Kiev-hærens kriminelle framferd. De kaller det «krigsforbrytelser». I stedet for omsider å nevne saken, setter Nato-mediene inn en brun kampanje mot Amnesty International, og gjør dem ansvarlig for i det hele å nevne krigsforbrytelser begått av den ukrainske hæren.

Det er systematisk: Det er slett ikke «feil» fra soldater eller befal på bakken, men det er selve systemet, beordret av Kiev-hærens ledelse. I november 2022 innrømmer Zelensky at han går mot evakuering av sivile fra byer i krig. Dermed bekrefter han russernes anklager om at Kiev-hæren hindrer evakuering fra Mariupol. Rapport: «Zelensky sier han mottar et forslag om «stor evakuering». «Hvem skal forsvare da? Skal kun folk med maskingevær og uten koner og barn, gjøre det? De har også foreldre og familier. Og hva motiverer dem på slagmarken?» Slik forsvarer Zelensky sin holdning i et TV-program».

Men vestlige medier har ingenting å utsette på Ukrainas umenneskelige praksis, som bryter med folkerett og ellers kun brukes av terrororganisasjoner som IS eller Al Qaida. Det samme skjer nå i det omstridte Artemowsk (Bakhmut).

Antispiegel/ Thomas Röper, 24/1-2023: Kiev-hæren bruker igjen sivile som menneskelige skjold. Oversettelse, 2. februar 2023, Per Lothar Lindtner. 

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • På aller laveste nivå er dette en krig eller borgerkrig internt i Ukraina mellom Nazi-militser (feks Azov-brigaden) og russiskvennlige separatister i Øst-Ukraina som kjemper en kamp for å overleve. (På neste nivå er dette en krig mellom Russland og Ukraina….. og på aller høyeste nivå en kamp/krig mellom USA og Kina). Alle disse ulike nivåene bør man ha med seg i analysen av krigen i Ukraina.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det er egentlig ikke noe nytt.

Er immunologer immune mot ny kunnskap?

Forrige innlegg

SCOTT RITTER:

Nato-våpen til Ukraina eskalerer konflikten voldsomt. Militært er bidraget ubetydelig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.