POSTED IN Endring av politikken, Norsk politikk, Virkelighetsforståelse

For en dum leder.

Ungarns statsminister prioriterer Ungarns interesser ikke EUs eller USAs.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

En sentraleuropeisk de Gaulle

Skrevet av Bjørn Ditlef Nistad

– De gangene det var konflikt mellom Øst og Vest, var vi i Sentral-Europa alltid de som tapte. De lange årene med kald krig innebar mye lidelser for Ungarn. Derfor er vi i Sentral- og Øst-Europa opptatt av å redusere spenningene mellom Øst og Vest og å gjøre hva vi kan for å unngå kald krig og spenninger. Vi trenger samtaler og forhandlinger, og jeg ser positivt på samtaler mellom Russland og våre vestlige allierte.

Ordene tilhører Ungarns statsminister Viktor Orbán, som 1. februar møtte Putin i Moskva. Møtet mellom den russiske presidenten og den ungarske statsministeren førte ikke til noen løsning av konfliktene mellom Russland og Vesten og det betente Ukraina-spørsmålet. Alt Orbán hadde å tilby i forhold til dette problemkomplekset, var hva han kalte den ungarske modellen, nemlig at et land kunne være medlem av Nato og EU og samtidig ha et godt forhold til Russland.

_______________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
_______________________________________________________________

At statsministeren i Ungarn, et middels stort land med 9,7 millioner innbyggere, skulle løse konfliktene mellom Russland og Vesten var det ingen som hadde forventet. Det oppsiktsvekkende var at den ungarske statsministeren drog til Moskva og på egen hånd hadde samtaler med Putin i en situasjon der Washington og Brussel krever at medlemmene av Nato og EU opptrer som en blokk.

Den ungarske statsministeren tillot seg dessuten å være kritisk mot de vestlige økonomiske sanksjonene mot Russland og sanksjonskrigen de har utløst:

– Til tross for sanksjonene har russisk økonomi klart seg bra. Ser du på tallene, oppdager du at russisk økonomi er mye sterkere enn Vesten liker å tro. [- – -] Sanksjonene har faktisk skadet Ungarn mer enn Russland. Russland har klart å finne erstatninger på områder der vi tidligere solgte våre varer, så vi tapte dette markedet. [- – -] Sanksjoner er et virkemiddel som er dømt til å mislykkes. Jeg tror ikke sanksjoner er akseptabelt, det være seg overfor Russland eller andre land.

Se pressekonferansen etter møtet mellom Putin og Orbán, dubbet til engelsk, her.

Hva kan forklare den ungarske statsministerens vilje til å trosse Washington og Brussel og å dra til Moskva for å møte Putin?

En del av svaret er opplagt at Orbán ønsker å fremme ungarske økonomiske interesser, ikke minst i form av tilgang til russisk gass på gunstige vilkår. I Ungarn er man dessuten oppbrakt over ukrainifiseringspolitikken til dagens ukrainske regime, som rammer den ungarske minoriteten i Ukraina. Og den ungarske statsministeren, som selv har et anstrengt forhold til EU og trues av sanksjoner, ønsker utvilsomt å vise Brussel at Ungarn har venner utenfor EU landet om nødvendig kan knytte seg nærmere til.

Ungarn og Russland samarbeider i dag rimelig godt. Til tross for de økonomiske sanksjonene mellom EU og Russland økte handelen mellom Ungarn og Russland i 2021 med 30 prosent, og kom opp i 5,3 milliarder dollar. Gjensidige investeringer utgjorde nesten 1 milliard dollar. Over 80 prosent av Ungarns gassforbruk dekkes ved import fra Russland, og 55 prosent av oljeforbruket. En kontrakt inngått i 2021 sikrer Ungarn tilgang på russisk gass til under markedspris frem til 2037. Russland forsyner ungarske kjernekraftverk med brensel. Ungarn var det første land som anerkjente den russiske korona-vaksinen Sputnik V, og landet har kjøpt 2,5 millioner doser av vaksinen. En fabrikk for å produsere Sputnik V skal bygges i Ungarn.

Orbán og Putin trives åpenbart i hverandres selskap. Den ungarske statsministerens besøk i Moskva var 12. gang de to statslederne møttes.

Charles de Gaulle (1890-1970). Fransk statsleder som drømte om et Europa fra Atlanterhavet til Ural, som trodde på nasjonalstaten og skaffet seg sine egne atomvåpen, og som tok Frankrike ut av det militære samarbeidet i Nato.

Ungarn vil ikke bryte med Nato og EU. For Ungarn betyr handel og annet økonomisk samarbeid med Tyskland og andre vestlige land langt mer enn samarbeidet med Russland. Historisk sett har forholdet mellom Ungarn og Russland ikke vært særlig godt. I 1849 hjalp tsar Nikolaj I den østerrikske keiseren med å slå ned et nasjonalt opprør i Ungarn. Ungarn og Russland var motstandere i to verdenskriger. I 1956 slo sovjetiske stridsvogner ned et opprør i Ungarn.

Viktor Orbán er imidlertid en pragmatisk politiker som, til tross for at han definitivt er nasjonalist, ikke vil la sin handlefrihet begrenses av historie eller ideologi, som setter egne nasjonale interesser først, og som insisterer på det enkelte lands rett til selv å bestemme sine samarbeidspartnere.

Denne viljen til å forsvare egne interesser og til om nødvendig å bevege seg utenfor opptrukne blokkgrenser gjør at Viktor Orbán må kunne karakteriseres som en sentraleuropeisk Charles de Gaulle.

Forsidebilde: Alexander Mils

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Hva som skjer nå med Ukraina konflikten er at Ukraina benytter anledning til å angripe sine Russiske regioner. Flere brudd på våpenhvilen det siste. UK tropper skal ha vært sett i nærheten også.
  Dette er klare provokasjoner og ser nærmest ut som forespørsler til Russland om å intervenere. For er det dette hjelpen til Ukraina skal bety? At deres nazi tropper skal knuse de Russiske regioner i ly av den plutselige økte oppmerksomhet fra Nato stater?

  Youtube i ny fascistisk rus har fjernet media kanalene til Lugansk,
  https://lug-info.com/en/news/you-tube-zachishaet-informacionnoe-pole-ot-istochnikov-pravdy-o-situacii-v-donbasse-miroshnik-16439657015108
  samt Donetsk news agency
  https://dan-news.info/en/
  Dette skjedde torsdag og kan bety en koordinering mellom youtube og Natos intel.

  Videre er Russland aktivt engasjert i Syria. Israel forsøker å bombe en Russisk militærbase I Syria, men har ikke fått det helt til. De klager på at Russerne bruker EW (electronic warfare) systemer, som jammer navigasjons systemet deres, og de vil derfor at Russerne skal slå dem av.

  Svar
 • Men propagandaen mot Russland/Putin, og andre land som IKKE vil ha krig, fortsetter i Norge.
  Hva med litt selvransakelse i Norge?:
  Det skremmende er hvis Stoltenberg ikke sitter å ser på samme video.
  Hvem drepte ikke bare et annet lands statsleder, men 30 000 ungdommer i Libya, porten til Middelhavet med derav mange døde, og ødela Afrikas best fungerende stat ? Etter ordre fra bakmennene i USA som fryktet å miste kontrollen over valutaen i Afrika.
  Putin eller Stoltenberg? Hvem BØR (forhåpentligvis) være redd for å bli fratatt livet nå?
  Hvem bør ha stolthet? Hva er ære? Betyr ikke ære noe i Norge lengre, kun dobbeltmoral?
  Dette gjelder også for norske innbyggere, vår kultur, og politikere som heller belønner enn å straffe en krigsforbryter.

  ‘Også i 2011 skal Putin ha blitt sittende og stirre på en YouTube-video, skal vi tro den russiske historikeren Yuri Felshtinsky, som vel å merke er alt annet enn positiv til Putin.
  Det handler om den grusomme YouTube-videoen der Libyas leder Muammar al-Gaddafi blir drept av en rasende folkemengde.’
  https://forskning.no/krig-og-fred-statsvitenskap/putin-og-vesten-har-ulik-moral-er-det-arsaken-til-konflikten/1975719

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

11. september-fortellingen i mediene:

Hadde ingenting med journalistikk å gjøre.

Forrige innlegg

Canada:

Det er ikke over.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.