LO-kongress uten «marginale grupper»
Av Jan Christensen
Innlegget er hentet fra Drammen Nei til EU sitt nyhetsbrev
LO-kongressen er avsluttet.
Som LO-medlem og EU/EØS-motstander er jeg i hovedsak skuffet. Viktige forslag om norsk kraft ble ikke en gang diskutert. Kongressen etterlyste mer kunnskap før den kunne ta standpunkt. Kunnskapen fantes i rikt monn i kongress-salen. Problemet var at et flertall av delegatene ikke ville høre på den. Dermed ble viktige avgjørelser utsatt – til glede for høyrekreftene og energilobbyen. Gjennom sin passivitet har kongressen åpnet for stadig større EU-styring av norsk kraft.
På det energipolitiske område framstod Kongressens flertall som et haleheng til høyresiden i Arbeiderpartiet. Her synes blant annet å rå en misforstått internasjonalisering med Europa, og en en manglende solidaritet med de fattige landene i Afrika og Asia.
EUs feilslåtte energipolitikk har nå blitt en del av ditt og mitt ansvar. Vi skal betale prisen. Kongressen tror at norsk kraft kan redde Europa, men ønsker ikke å diskutere konsekvensene for norske arbeidsplasser og vanlige folks økonomi.
Det er mange alternative stemmer i energidebatten. Nei til EU er blant de som har utgitt solide kraftanalyser og pekt på hvor viktig det er at vi tar nasjonal og politisk styring over strømmen.
At et flertall av LO-kongressens delegater ikke har fått dette med seg, eller velger ikke å ta hensyn til disse, kan ha mange årsaker. En kan være at fred og fordragelighet er viktigere enn politisk kamp på områder som angår folk flest. En annen kan være at et flertall av kongressens deltakere mangler klare holdninger på dette med strøm som en viktig del av vår infrastruktur.
Rådgiver Jan Steinholt i Nei til EU skrev før kongressen tok til, at den i verste fall kunne ende opp med å stille enda vagere krav enn de som regjeringspartiene har forplikta seg til i Hurdalsplattforma. Han har dessverre fått rett.
Vi EU/EØS-motstandere bør spesielt merke:
- Kongressen krevde ikke at eventuelle nye utenlandskabler skulle driftes av det offentlige (Statnett). De sa heller ikke nei til bygging av nye utenlandskabler.
- Kongressen avviste et forslag om økt politisk kontroll over krafta og at eksport av elektrisk kraft måtte begrenses. De ønsket ingen begrensninger av krafteksport ved lav fyllingsgrad i kraftmagasinene. De hadde ingen mening om privat kraftspekulasjon, og hvordan motvirke varig høye strømpriser.
- Kongressen ville heller ikke ha noe av noe som helst vurdering om Norges forhold til EUs energiunion eller ACER. For Kongressen var det uviktig om norske folkevalgte eller EU-byråkrater styrte krafta vår.
Foruten et delegatflertall, stod også sekretariatet og en enstemmig redaksjonskomite bak «tilres ikke». Fellesforbundets leder Jørn Eggum, syntes avvisningene var «progressiv politikk». For å kunne ta standpunkt ønsket han mer kunnskap om ulike løsninger.
At Klima- og miljøvernminister Barth Eide berømmet kongressens vedtak om strøm og EØS, var ikke uventet. Han trodde vedtakene var veldig bra både for LO og Norge, og mente det var marginale grupper som hadde gjort ganske mye ut av seg.
Takk for den. Så tilhører jeg her en marginal gruppe. For øvrig sammen med tidligere LO-leder Flåthen, Lier-Hansen i Norsk industri, Eivind Reiten, energilovens «far» – og alle de som mener at energipolitikken til tidligere og nåværende regjeringer er en trussel både mot en anstendig levestandard og et trygt arbeidsliv.
Forsidebilde: Mikael Kristenson
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 324 ganger.
6 kommentarer. Leave new
Høye energipriser er jo noe som er et problem for alle LO-medlemmer, så LO må være helt diktatorisk styrt for å forhindre at altrnative synspunkter på energiprisene kommer fram på LO-kongressen. Det er rart hvis LO-medlemmene ikke har noen mulighet til å kaste et styre som så opplagt jobber direkte imot LO-medlemmenes interesser.
Det har vært slik leeenge. Se bare på eøs og triksingen for at LO medlemmene ikke skulle høres.
>Høye energipriser er jo noe som er et problem for alle LO-medlemmer, så LO må være helt diktatorisk styrt for å forhindre at altrnative synspunkter på energiprisene kommer fram på LO-kongressen.
Ja, de liker ikke demokrati disse LO-pampene som tilhører Ap-nettverket (også kalt Ap-mafiaen).
>Det er rart hvis LO-medlemmene ikke har noen mulighet til å kaste et styre som så opplagt jobber direkte imot LO-medlemmenes interesser.
I alle fall udemokratisk så det holder.
Dersom dagens regime i Oslo er den samme som i dag, og prisen på store kraftmengder om 10 år ligger høyere enn 20 øre/kWh (med dagens pengeverdi), vil all kraftkrevende industri bli avviklet. Så enkelt er det. Det vil være mer lønnsomt for kraftprodusentene å eksportere den og selge den i kraftmarkedet. Får LO-pampene som de vil, vil det heller ikke da være noen regler for hvor kraftprodusentene, og kraftspekulantene, selger kraften. Kan det da bli noen færre LO-medlemmer mon tro.
«Høye energipriser er jo noe som er et problem for alle LO-medlemmer »
Og selvfølgelig ikke bare for LO-medlemmer.
Og/men, jeg har undret meg litt over denne saken, og de politikere vi har:
Hvis Norge hadde blitt angrepet av et annet land og satt under administrasjon av disse. Som vi jo frykter , det er vel derfor vi har et militært forsvar?
Eller f.eks. brukt våre forsvarskrefter til å angripe andre nasjoner. – Eller tvunget oss til å bruke munnbind og ikke forsamles i større grupper, og truet med bøter og militære styrker hvis vi dro på hytta. ( Blendingsgardiner ville jo vært pianøtter i forhold.)
– En makt som solgte vannkraften vår ut av landet før innbyggernes behov var dekket i vinterlandet Norge, og avgiftsbelagt vårt forbruk så folk hadde ligget våken om natta av frykt for ikke å greie seg….
Da hadde det antagelig blitt opprettet motstandsbevegelser og protester i mange former.
Dette hadde ikke bare vært ‘politikk’, det hadde vært overgrep. Vi var ikke lengre et fritt land.
Så har vi vår EGEN regjering/ ‘ politikere’, som også underlegger seg over-nasjonale makter, som behandler oss/innbyggerne på denne måten!
Hva skjer’a, Bagera?
Hva skjer. Hvorfor oppretter vi ikke motstandsbevegelser og kaster disse trojanske hestene ut av landet. Fysisk.
2 verdenskrig varte i 5 år. ( Det er vel/jo få okkupasjoner/kriger som varer lengre. Så om vi blir okkupert av en fremmed makt burde det ikke være nødvendig å ofre livet militært for å få de ut?)
Det er 4 år til neste » valg». Bør vi bare være tolmodig?
Men er vi FOR tålmodige?
– Fordi fienden er trojanske hester blir vi hjelpeløse og forvirret.
Skal si det med en guvernør i USA som ble «litt» feiltolket ang. en utsettelse av en dødsdom på en fange i sitt telegram:
«Heng ham ikke. Vent til jeg kommer». ble til «heng ham. Ikke vent til jeg kommer».
Slik vil også jeg si det: «Heng dem. Ikke vent til noen andre kommer og gjør det».
De vet så inderlig godt hva de gjør disse internasjonale sosialister/kommunister/marxister/fascister/nazister/globalister, sak samma hva de «kaller» seg, de er samme ulla alle sammen.
Dansen rundt gullkalven går for fullt, i rasende tempo, de svake forsvinner ut til venstre for aldri mer å bli sett. De sterke og mektige danser til de til sist ramler av og forsvinner i ildsjøen til evig tid, men nye står klar til å overta deres plass i dansen hele tiden.
Noen ganger lurer jeg på om menneskeheten i det hele tatt har noen fremtid?
«Fellesforbundets leder Jørn Eggum, syntes avvisningene var «progressiv politikk». For å kunne ta standpunkt ønsket han mer kunnskap om ulike løsninger. »
Man trenger ikke «ulike løsninger», og mer politisk byråkrati.
Vannkraften er innbyggerne sin, betalt av innbyggerne over skatteseddelen de siste 50 år.
Og vi har nok vannkraft til innbyggerne i vinterlandet Norge sitt behov. Til oppvarming/kjøling og viktig industri. I våte som i tørre år.
Mer byråkrati? Når det enkleste er det beste.
Hvorfor ikke sette forbud om eksport av strøm før innenlands forbruk er dekket, og sette tak på maksimal profitt på produksjonsprisen. ( som for mange andre varer.) Og ikke sette politiske avgifter, i prosent, i tillegg. ( Og holde havvind unna regnskapet for innbyggernes nedbetalte vannkraft.)
Da hadde strømprisen til norske inbyggere vært 15 øre pr. kWt, forutsigbart gjennom tiår etter tiår..
( Dette INKLUDERT 50% fortjeneste/leie til kraftkommunene for båndlegging av areal..)
Men dette hadde altså flyttet makta fra administrasjon/politikere tilbake til innbyggerne.
Huff & huff. 😉
‘ Det skal vurderes en egen ordning med et statlig strømselskap, som skal kjøpe inn store mengder strøm fra kraftprodusentene og selge den til næringsliv og husholdninger.’
https://e24.no/boers-og-finans/i/Ea8K6o/skal-utrede-statlig-stroemselskap-vi-vil-sikre-stroem-for-en-rimelig-penge