POSTED IN Atomvåpen, Norsk politikk

Etterspørsel av Jod-tabletter.

Tromsø blir russisk atombombemål.

0
Print Friendly, PDF & Email

Enhver med litt vett og forstand forstår at når en omgjør en fredelig by til en base for USAs atomdrevne og atombombe-utstyrte ubåter så vil motpartens atomvåpen bli rettet mot den byen og basen. Og det er det russerne nå sier: «Beklager, men dette tvinger oss til å sikte våre atomraketter mot Tromsø.»

Tromsø omgjøres altså nå til russisk atombombemål som følge av den norske regjeringens ettergivenhet overfor USAs opprustnings- og konfrontasjonspolitikk. For at USA skal beskytte oss må vi slippe inn deres atombombeubåter og atombombefly (seinere sannsynligvis fast stasjonert på Evenes).

Fil:USS New Mexico (SSN-779).jpg – Wikipedia
USS New Mexico, ubåten som nå befinner seg i Tromsø

Samtidig er vårt eget land- og sjøforsvar bygget helt ned slik at vi aleine ikke er i stand til å forsvare oss sjøl. I praksis er vi nå underlagt USA og deres militære strategier og kan ikke ikke motsette oss USAs militære og politiske ønsker. Vi er en intergrert del av Nato/USA og har ikke lenger noe nasjonalt selvstendig forsvar.

Formelt er vi fortsatt en selvstendig stat, men dette uthules også som følge av den linjen landet har fulgt. Vi styres militært i dag av USA, økonomisk i stor grad av EU og snakket om selvstendighet er bare for festlige anledninger og for å varme nasjonale hjerter som ikke lenger følger med.

At etterspørselen av jod-tabeletter skyldes usikkerheten og trusselen om atom-lekkasje fra USAs ubåter er selvsagt. I tilfelle krig vil etterspørselen forsvinne for da finnes ikke Tromsø lenger.

At det er myndighetene som skaper etterspørselen forteller at de snakker med to tunger. Regjeringen sier at det ikke er farlig mens de kommunale sier at det er farlig og at folk må forberede seg på mulige uhell.

Knut Lindtner

Nordmenn lagrer jord-tabletter etter at USAs atomubåt lå i havn nær Tromsø.

Av Igor Kuznetsov.

Det har vært skyhøy etterspørsel etter jod-tabletter i byen, noe som har ført til mangel på tabletter etter offisielle anbefalinger- Dette  på grunn av frykt for atomlekkasje fra USAs atomubåt har ligget til havn ved byen Tromsø.

Det har ført til kødannelser og ventelister.

HBO's Chernobyl Doubles the Sales of Iodine Tablets in Norway - The Nordic  Page
I Chernobyl trengtes Jod. Fra Vitus apotek: Ved en atomulykke kan store mengder radioaktivt jod slippes ut og videre spres i luften vi puster inn og til mat og drikke vi inntar. Radioaktivt jod tas opp i skjoldbruskkjertelen og kan her gi skadelige seneffekter, slik som blant annet kreft. Tilskudd av jod i tablettform vil blokkere opptaket av det radioaktive jodet i skjoldbruskkjertelen, og dermed begrense skadene som radioaktivt jod kan medføre.

Apotekene i den arktiske byen Tromsø er nå helt tomme for jod-tabletter etter at den første atomubåten lå ved havn ved byen tidligere denne uken.

Ifølge den nasjonale kringkasteren NRK var det bare én pakke jodtabletter igjen til salgs i hele byen i dagene som fulgte.

«Jeg tror ikke du kan få tak i jodtabletter i Tromsø i dag. Vi var ikke forberedt på slik etterspørsel», sier daglig leder for apotekene Hans Petter Leer til NRK.

«Jeg er overrasket over reaksjonen hos publikum. Nå er det venteliste for å få tabletter»,

Etterspørselen eksploderte etter at Tromsø kommune sendte ut informasjon til foreldre med barn i barnehage og skole om at man burde ha jod-tabletter hjemme.

Videre bør alle skoler og barnehager ha et lager med jodtabletter  tilfelle en ulykke.

Jodtabletter er også anbefalt til barn under 18 år, gravide og ammende mødre, men også for personer opp til 40-års-alderen.

Tromsø kommune innrømmer at de har hatt problemer med å ha en tilstrekkelig plan for dette før informasjonen ble sendt ut, noe som inkluderte slike tabletter. 

«Vi har vært klare i  samarbeidsmøtene vi har hatt, men vi har ikke hatt tid til å dele ut jod-tabletter, sier beredskapsrådgiver Leikny Bakke Lie. «Men da spørsmålet kom litt brått hadde vi dårlig tid».

Lederen for foreldreutvalget ved Tromsdalen skole, Guro Lægreid, mener utdeling av slike tabletter burde ha skjedd for flere år siden.

«Et uhell kunne ha skjedd for lenge siden, og det har ingen ting å gjøre med denne atomubåten. Det kunne ha kommet fra andre steder. Alt burde ha vært på plass tidligere», sa hun. 

Kommuneoverlegen i Tromsø kommune, Trond Brattland, sier at utdeling av slike tabletter har blitt forsinket på grunn av Covid-19-pandemien.

Tidligere denne uken la atomubåten USS New Mexico til havn i Tromsø – første gang en atomubåt besøkte byen på flere tiår.

RADIOACTIVE POLLUTION – Our Polluted Earth
Sjansen for radioaktiv lekkasje er minimal, men hvor stor er sjansen for atomangrep?

Det førte til protester fra noen lokale og fra opposisjons-politikere, som mener at denne praksisen drar Norge lenger inn i kampen mellom supermaktene, og at det øker risikoen for at Tromsø kan bli et «bombemål».

Fra tidligere i år viser en omfattende 80 siders analyse fra Armed Forces at de tidligere hadde regnet en atomulykke som et svært usannsynlig scenario.

Men konsekvensene, om det allikevel skulle skje, ble beskrevet som «dødsfall, skade på folkehelsen over tid, radioaktiv skade på naturen og omgivelsene».

Tromsøs sivile havn var utpekt til å ønske velkommen NATOs atomubåter til tross for bred folkelig motstand og risiko for omgivelsene. 

Dette blir sett på som nok et tegn på eskaleringen i nord, der avlytting med fly og militære øvelser har blitt stadig med vanlige.

Oversatt Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Nazreen Banu

https://sputniknews.com/europe/202105131082875310-norwegians-hoarding-iodine-tablets-after-port-call-by-us-nuclear-sub/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Stor tvil i EU-området når det gjelder vaksinene.

Mer enn 25% nøler.

Forrige innlegg

Det åpnes nå opp:

Klemming er tillat, men bjørneklemmer er over streken.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.