POSTED IN Krig-fred, Ukraina

En falsk ukrainsk offensiv.

Ble gjennomført av propagandahensyn med store tap av menneskeliv.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Vi henter denne artikkelen fra John Helmers nettsted «Dances with Bears». Helmer sitter i Moskva og kommenterer derfra. Han er en australsk journalist som har vært korrespondent i Moskva siden 1989.

Det John Helmer her skriver er fullstendig det motsatte av det som refereres i våre medier. Hva som er korrekt får bli opp til våre lesere å vurdere. Men det kan ikke vare særlig lenge før dette vil fremgå av selve krigsutviklingen, tenker jeg.

Knut Lindtner
Redaktør

IMITASJONSOFFENSIVEN

Av John Helmer, Moskva

Det er usannsynlig at Vladimir Zelensky har lest Oscar Wildes velkjente maksime: «Imitasjon er den oppriktige formen for smiger som middelmådighet kan gi til genialitet.»

Men for ideen om at ukrainske tjenestemenn kan hente mer profitt, og miste færre av sine landsmenn på slagmarken, ved å gjøre en mengde taktiske manøvrer i flere retninger og etterligne en strategisk og en vellykket offensiv – det er et opplegg som er verken stor eller middelmådig. Det er heller ikke smiger.

Det er et forsøk fra amerikanske tjenestemenn som gir Zelensky sine løpende ordre – utenriksminister Antony Blinken, statssekretær Victoria Nuland, nasjonal sikkerhetsrådgiver Jacob Sullivan og Joseph Biden, erklært kandidat for gjenvalg som president – for å skape inntrykk av det de sa til New York Times er «deres beste håp … å oppnå betydelige gevinster … som kan gi [Ukraina] mer innflytelse i alle forhandlinger.»

Den 12. mai, på den første dagen av planen deres, ble 1725 ukrainske menn drept på Donbass-fronten. Dette er den verste dagens militære tapsrate siden det amerikanske kuppet i Kiev startet krigen i februar 2014.

Ifølge Financial Times skjedde ikke denne drepingen. I stedet lyder overskriften: 

«Ukrainsk motoffensiv tar form med de første gevinstene rundt Bakhmut.» 

Washington Post kunngjorde på samme måte: 

«Hvordan ukrainske styrker nektet Russland seier i Bakhmut på «Seiersdagen» (9.mai. red.)«. 

New York Times gjentok: 

«Ukrainas fremskritt nær Bakhmut avslører sprekker i russiske styrker». 

I følge denne propagandaen var disse suksessene uten tap på ukrainsk side. En veteran fra NATO-styrker observerer: 

«Et helt regiment har blitt ødelagt. Dette er kynisk handel i kjøtt.

Det som faktisk skjedde på slagmarken var dusinvis av ukrainske troppebevegelser i forskjellige retninger langs en front på mer enn nitti kilometer.

I følge NATO-veteranen, «er dette mer en propagandaoffensiv enn en ekte offensiv. De skrapte sammen nok utstyr, ammunisjon og mannskap til å lage et knapt hørbart taktisk smell. Det er et slag uten noe bak seg. De gutta er allerede døde. Dette er ikke engang ønsketenkning. Det er kynisk handel i kjøtt.»

Det er en høy pris å betale i menneskeliv for en slik kortvarig propaganda-seier

Mer presist er det dette som skjedde ifølge det russiske forsvarsdepartementet. De fleste lesere i landene på ukrainsk side kan ikke vite det, fordi det russiske departementets nettsted er fastklemt elektronisk etter nasjonal ordre fra myndighetene og redaksjonelt forbudt i deres media.*

Klikk for kilde: https://function.mil.ru/

Helmers gjengir i artikkelen deretter en rekke detaljer fra det som skjedde langs denne lange fronten som vi ikke referer her. Poenget hans er dette: Det ble iverksatt en rekke operasjoner fra ukrainsk siden som skulle gi inntrykk av en militær offensiv, men som ikke var det. Dette ble gjort etter henstilling fra Nato-sponsorene som trengte dette til propaganda.

Prisen var den frykteligste så langt i denne krigen. En ofret nesten to tusen mennesker og mye utstyr av hensyn til dette.

Oversatt, forkortet og kommentarer fra redaksjonen. For de som ønske å lese hele historien som omfatter russiske detaljer fra de ulike frontavsnittene finner en det nederst i denne artikkelen samt flere linker.

Artikkelen kan leses i sin helhet her: https://johnhelmer.net/the-imitation-offensive/#more-87986

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  16 mai 2023 21:27

  Stortinget skriv under avtale med den vest-ukrainske nasjonalforsamlinga. Sensur og forbod mot mange parti er ikkje noko hinder for den norske stortingspresidenten Masud Gharakhani:

  − Samtidig ønsker Stortinget å lære av Verkhovna Rada, ikke minst om hvordan man driver en nasjonalforsamling i krisetid, legger han til. (Nettavisen 16.05.2023)

  Saftig oppvarming til 17. mai. Til lukke med dagen!

  Svar
 • Olav Sæther
  17 mai 2023 15:57

  Jeg tror ikke Zelenskyj bryr seg om hvor mange Ukrainere eller Russere som blir drept. I alle fall, noen jøder ser på Ukraina som deres lovede land.

  Svar
 • Tor Larsen
  19 mai 2023 0:02

  Det rent absurde er at hadde NATO gitt Russland sikkerhetsgarantien i ikke å love Ukraina medlemskap og ikke ruste opp Ukraina til å drive krig mot Russland for seg, så hadde det aldri blitt krig og Russland hadde ikke behøvd å jages ut av Ukraina. Det enda mer absurde er at de i Vesten som er imot woke ideologien og Kritisk Teori som har omdannet Vesten til ugjenkjennelighet, hetser for at NATO skal seire i Ukraina og spre Kritisk Teori østover. En ytterligere absurditet er at ukrainerne eier stadig mindre av det Ukraina som NATO strever så fælt med å frigjøre. Det er svært vanskelig å finne sikre tall, men det kan nå se ut som om vestlige investeringsselskaper eier opp mot 30% av Ukraina, særlig da landbruksmark som når krigen trekker i langdrag går på permanent billigsalg. Investerere som Bill Gates har innsett at i usikre økonomiske tider så er landbruksjord bedre å ha enn gull.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

17. mai-feiringa tilslører Norge som EUs og USAs lydrike

Støre og Solberg:
EUs stattholdere

Forrige innlegg

Verdensomspennende pilotmangel:

Tusenvis av vaksinerte piloter har mistet livet siden 2021 og ingen har lov til å spørre hvorfor

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.