POSTED IN Demokrati, Endring av politikken, Norsk politikk

Dette er en del av vestens kommende krise:

Når diskusjoner blir omdefinert til konspirasjonsteorier og en ikke får tilsvarsrett.

6 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Russland og det Stor-Eurasiske Partnerskapet

Av Glenn Diesen -12. juli 20220

Behovet for å sensurere meningsmotstandere med tomme anklager om å spre «konspirasjonsteorier» og «propaganda» antyder at vi ikke engang er forberedt på en diskusjon om konsekvensene av eurasisk integrering, skriver professor Glenn Diesen i denne kommentaren som Dagbladet refuserte.

Dagbladet skrev en artikkel om Diesen for en måned siden, og han har ikke fått tilsvar. Først ble han lovet tilsvar, men deretter begrenset de det til 100 ord. Men så lenge vi har steigan.no er det ikke mulig å hindre det frie ordskiftet helt. Diesen tar opp et av de store globale spørsmålene i dagens verden. Hovedstrømsmediene er tydeligvis ikke modne for denne diskusjonen, men stanse den kan de ikke.

Vi gjengir artikkelen med Glenn Diesens velvillige godkjenning.

Red.


Av Glenn Diesen, professor ved Universitetet i Sørøst Norge.

Glenn Diesen.

Dagbladet fikk NRK til å unnskylde seg for å ha intervjuet meg om krigen i Ukraina. I Dagbladet ble det kritisert at «Diesen får snakke fritt om ting som kan minne om konspiratoriske ideologier. Blant annet Eurasia-ideologien». Dette er ikke første gangen Dagbladet har forsøkt å kansellere meg ved å angripe person istedenfor å presentere et motargument. Dagbladet nektet meg mer enn 100 ord i et tilsvar, som ikke er nok for å svare på slike stygge anklager. Jeg vil derfor takke Steigan for å publisere mitt tilsvar til Dagbladet.

Den økonomiske makten flytter seg i rekordfart fra Vesten til Østen, med Kina i spissen av denne utviklingen. Russland har veddet stort på denne utviklingen med sin geoøkonomiske strategi: «det Stor-Eurasiske Initiativet». Den russiske økonomien skal integreres med Asia for å redusere avhengigheten av Vesten. Dette er en viktig del av historien om hvordan verdensøkonomien omorganiseres.

Jeg har publisert flere bøker om Russlands geoøkonomiske strategi for Stor-Eurasia, og jeg jobbet i Moskva for rådgiveren til Putin ved et universitetsinstitutt som forsker nesten eksklusivt på det Stor-Eurasiske Partnerskapet. Jeg har blitt invitert av mange ambassadører, politiske partier, universiteter og en sentralbank for å snakke om min forskning om dette russiske prosjektet. Men i Dagbladet er det ikke nødvendig å presentere ett eneste argument for å anklage meg for å spre en konspiratorisk Eurasia-ideologi.

Hva nøyaktig er konspiratorisk? Våre sanksjoner skulle i løpet av et par dager knuse den russiske valutaen, finanssystemet og økonomien, men istedenfor er den russiske valutaen sterkere enn den var før krigen, finanssystemet er stabilt, og økonomien forventes å vokse igjen etter en omorganisering forsyningskjeder. Det finnes knapt noen land utenfor NATO som er villig til å bli med på sanksjonene mot Russland – altså den store majoriteten av verdens befolkning. Istedenfor ser vi nå at Europeiske økonomier går mot full krise.

Hvordan skjedde dette? Moskvas pro-vestlige Stor-Europa prosjekt dominerte i 30 år, som var basert på Gorbatsjovs konsept om et «felles europeisk hjem». Drømmen å erstatte blokkpolitikken med et inklusivt Europe begynte å forfalle da Vesten avbrøt avtalene om en pan-europeiske sikkerhetsarkitektur og istedenfor begynte å skape et Europa uten Russland ved å ekspandere NATO. I februar 2014 måtte selv de største tilhengerne til Stor-Europa prosjektet erkjenne at de europeiske delelinjene fra den kalde krigen vil ikke bli opphevet, og at et felles Europa var en utopisk drøm. Alternativet var ikke isolasjon. For første gang på flere århundrer er det en ikke-vestlig makt, Kina, som blir den ledende makten. Stor-Europa ble derfor byttet ut med Stor-Eurasia.

I rekordfart har Russland kuttet sin avhengighet av vestlige industrier, teknologier, transportkorridorer, banker, valutaer og betalingssystemer. Rubelen er linket opp til gull og naturressurser, og Russland nekter å akseptere dollar og euro for sin gass – en praksis som snart vil bli overført til andre industrier.

Russlands Stor-Eurasiske Partnerskap koordineres med Kinas silkeveiprosjekt der hundrevis av milliarder blir satset. Russlands digitale kjemper samarbeider nå i hovedsak med kinesiske firmaer, maritime transportkorridorer gjennom Arktis blir integrert i Kinas konsept av en Polarsilkevei, og den felles utviklingen av nye finansielle instrumenter skal immunisere mot vestlige sanksjoner.

Kina, India, Pakistan, Iran, Kasakhstan, Sør-Korea og andre nasjoner i på det store kontinentet har alle sine egne konsepter for eurasisk integrasjon. Russland utvikler nye økonomiske korridorer fra øst til vest, men også fra nord til sør gjennom Iran og India.

Hva skjer med Europa? Den billige russiske gassen, oljen og andre naturressurser som var helt nødvendig for at europeisk industrier skulle være konkurransedyktige går nå til Asia, og det store russiske markedet går til Asia. Den politiske konsekvensen er at alt Vesten hadde av økonomisk innflytelse over Russland forsvinner i et utrolig tempo. Dette byr på store problemer for Europa og vi er ikke forberedt. Behovet for å sensurere meningsmotstandere med tomme anklager om å spre «konspirasjonsteorier» og «propaganda» antyder at vi ikke engang er forberedt på en diskusjon om konsekvensene av eurasisk integrering.

Innlegget er henter fra Steigan.no

Forsidebilde: David Knox

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • Freeeedooom
  12 juli 2022 9:02

  Det er to muligheter når det kommer til vestlige elite og beslutningstakere, inkludert politikere her hjemme:

  1. De har stukket hodet i sanden og nekter å ta over seg realitetene. Med andre ord: de er ubrukelige.
  2. De kjører med vilje Europa sine økonomier i dass.

  Jeg vet ikke hva som er verst: en ubrukelige leder eller en rett og slett ondskapsfull leder.

  Svar
  • Ett tredje punkt:
   Det største problemet som dagens politikere har, uansett politisk ståsted, er at dagens overvåkingssamfunn gjør det mulig for CIA å overvåke ALLE politikere 24/7. Med sine algoritmer er det mulig å samle opp opplysninger som politikeren ikke vil være tjent med at kommer ut i samfunnet, hverken moralsk eller økonomisk. På denne måten blir de samme personene, når de kommer i regjeringsposisjon, minnet på det de holder skjult, og kan derfor trues til å samarbeide MED CIA og MOT Norges beste.

   De personene som kan sørge for å få Norge på rett kjøl, er de som ikke har noe å være redd for skal komme ut som lekkasjer. De er det veldig få av. Klarer vi ikke å finne disse politikerne med integritet, så blir det ingen forskjell på hvem som sitter i statsministerstolen. DE ER FORRÆDERE ALLE SAMMEN!

   Svar
 • Sanksjonene mot Russland fungerer ikke. Sanksjonene og russiske tap i Ukraina førte ikke til økonomisk og politisk kollaps i Russland slik som USA (og EU) regnet med ville skje ganske raskt.
  Derimot fører sanksjonene isteden til økonomisk kollaps og krise i Europa. Dette vil bli veldig dramatisk for alle land i Europa (strømpriser på 10 kr pr KWh i Norge til vinteren?). Dette er tydeligvis noe man ikke er forberedt på hverken i EU og Norge. Det ser ikke ut som man vet hva man skal gjøre. Man klarer ikke en gang å snakke åpent om dette i Norge.

  Mulig at SV prøver å kalle inn til ekstraordinært krisemøte i Stortinget i løpet av sommeren. Vi får se hva som kommer ut av et slikt mulig møte.
  EU har i lovs form for pålagt alle land i EU å ha en fyllingsgrad i sine gasslagre på 80% i høst.
  I Norge er det ikke en gang klart hva regjeringen og Stortinget ønsker at norsk fyllingsgrad skal ligge på i høst (om det feks er 50%, 60% eller 70%).

  Svar
  • (strømpriser på 10 kr pr KWh i Norge til vinteren?)

   Ja, ikke utenkelig.
   Og 5 kroner/halvparten er jo og 5000% (! )påslag. På – innbyggerne sin egenprodusert kraft!
   Men vi får jo ‘støtte’ av godseierne/staten 😉

   Svar
 • Polarsilkevei fra Kina til hvilket marked ? Sør-Amerika ? Nå vil det ikke være behov for en Polarsilkevei. Og Kina vil jo overkjøre Russland i handel. Og man må huske at det var det liberale Kina og Russland som skapte vekst. Med et mer autoritært styre og en mer underdanig befolkning så bør det ikke overraske noen at innovasjon og tiltakslyst går ned, og med det også økonomisk tilbakegang.

  Svar
 • Nå har jeg ikke lys i deler av leiligheten fordi Osram har flyttet lysrør fabrikken til Russland. Tysk og europeisk industri stopper mer og mer opp. Russland overtar Europas kornkammer i øst Ukraina. Europa har ingen god framtid. De gode tidene ligger bak oss.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ideologi: Marxistisk virkelighetsforståelse.

Del 2. Er en kommunistisk stat mulig?

Forrige innlegg

G-20 møtet i Indonesia:

Vesten taper propagandakampen mot Russland.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.