POSTED IN Endring av politikken, Ukraina

Det vil ta lang tid å reparere dette forholdet.

Konflikten mellom Ukraina og Polen har lange og vonde historiske røtter.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Spenningen mellom Polen og Ukraina øker. Tingene vil aldri bli det samme igjen.

Av Richard Hubert Barton.

Hvetebrødsdagene er over og vil aldri komme tilbake, skriver Richard Burton.

Det hele startet med en krangel om korn. Etter at Ukrainas korneksport ble blokkert, spesielt hveten, via Svartehavet, gikk den eneste mulige eksportruten gjennom Polen, Slovakia og Ungarn.

Nå viser det seg at en slik rute ikke er tilgjengelig lenger. De polske myndighetene ble møtt av massive protester fra sine egne bønder, som raskt merket at den ukrainske hveten var av dårligere kvalitet og ikke fylte EUs krav. Hveten ble også solgt til en tredel av de europeiske prisene. Dette ville bety økonomisk katastrofe for de europeiske bøndene.

I Polen skal det være valg den 15. oktober. Det styrende Lov og Orden-partiet (PiS) i Warszawa så fort de sosiale og økonomiske problemene det billige ukrainske kornet kunne føre til. Det kunne føre til at de mistet makten. Stemmene fra landsbygda er vanligvis den viktigste støtten til PiS-partiet.

Billig ukrainsk hvete er en trussel mot polske bønder.

Men det var andre internasjonale politiske utviklinger som kastet lange skygger over forholdet mellom Polen og Ukraina. I forrige uke, i FNs generalforsamling, beskyldte president Zelensky Polen, med den grove ord «å hjelpe Russland».

Polens politiske ledere ble rasende. Den polske presidenten Andrzej Duda nektet å møte Zelensky uoffisielt under FNs generalforsamling i New York. Videre erklærte president Duda offentlig at Zelensky hadde «fornærmet det polske folket igjen», og at dette ikke vil bli tolerert.

I mellomtiden gjorde Polens statsminister Mateusz Morawiecki det klart at Polen ikke lenger vil forsyne Ukraina med nye våpen. Fra nå av ville Polen konsentrere seg om å forbedre sine egne væpnede styrker.

Videre ville den polske regjeringen stanse pengeutbetalinger og sosial støtte til de omtrent en million ukrainske flyktninger i Polen. President Duda og statsminister Morawiecki blir i tillegg  bak scenen manipulert av visestatsminister Jaroslaw Kaczynski, enn  av de største russermotstandere i verden.

 President Duda

Så den siste konfrontasjonen mellom Polen og Ukraina er, mildt sagt, alvorlig.

Noen av de andre medlemmene av Polens styrende elite gjenopplivet også levende minner fra folkemordet på omtrent 100 000 polske sivile som ble drept av ukrainske nazi-medarbeidere i det vestlige Ukraina under og etter andre verdenskrig. Denne stygge historien er fremdeles en torn i siden når det gjelder fredelige og harmoniske forholdet mellom Polen og Ukraina.

I mai 2008 var jeg noen dager i Warszawa. Da fortalte noen meg om et historisk møte i det polske underhuset, der man debatterte forholdet mellom Polen og Ukraina, om eventuelt vennskap og partnerskap. Men der ble det uttrykt skam og fordømmelse over de ukrainske nasjonalistene og den ukrainske geriljahæren som hjalp tyskerne, OUN-UPA.

I løpet av denne eksepsjonelle sesjonen fikk medlemmene mingle med anti-UPA-delegater fra Kiev. Noen av dem insisterte på at det virkelige tallet på nedslaktede sivile var mye høyere, at det inkluderte omtrent en halv million polakker, 300 000 jøder og rundt 85 000 ukrainere som nektet å drepe sine ikke-ukrainske naboer.

Jeg lyttet, helt fjetret til alt dette.

Ikke mindre skremmende var informasjonen om tre modige polakker, Zygmunt Rumel, Krzysztof Markiewicz, og Witold Dobrowski, som ble beordret av den polske undergrunnen å ta kontakt med UPA i juli 1943 for å stanse Volhynia-massakren. Det ble ingen samtaler. De ble tatt til fange, torturert og drept ved å bli revet i biter ved hjelp av hester. Restene av dem ble hugget i småbiter. For noen dager siden lyttet jeg til et russisk TV-show der en akademiker påsto at Polen har som mål å okkupere det vestlige Ukraina.

UPA (Den uavhengige ukrainske hæren) stod for noen av de verste massakrene under 2. verdenskrig i Europa. Den ukrainske ledelsen hyller disse folkene i dag.

Og han ga seg ikke med det, han påsto at befolkningen i de vestlige delene av Volhynia og Podolia  likner mye mer på polakker enn på landsmenn lenger øst. Dette kan være sant, men det betyr ikke at de ønsker å bli en del av Polen. Det er ikke noe som heter «polonisering av Ukraina»

Så slå vekk den myten for godt!

Slike feilaktige ideer og meninger kommer ikke bare fra den overnevnte lenestols-akademikeren, men også fra medlemmer av den styrende polske elite, som kun har teoretisk kunnskap om Ukraina, noe som har lite å gjøre med virkeligheten.

Heldigvis foreligger det ikke noen planer om å «frigjøre» tidligere polsk land i øst. Om det noen gang blir forsøkt, vil områdene mest sannsynlig bli lagt inn under den russiske føderasjonen. Selv om fortidens feilgrep utgjør en mektig bakgrunn, kommer man ikke vekk fra at dette betyr noe i dagens Polen/Ukraina-scenario. Stridspunktene må man se på separat. 

De polske lederne, uansett hvor russofobiske de må ha vært, er nå svært ivrige etter å tilfredsstille onkel Sam. Men den lenge varslede ukrainske offensiven ble det ingenting av. 

De er klar over at det vil bli stadig vanskeligere å opprettholde den konstante strømmen av militære forsyninger fra Vesten. Kanskje vil deres analyser om framtiden vise at de vil stå overfor Putins Russland slik dette virkelig er, og ikke bare antakelser i deres paranoia.

Og kanskje det polsk-russiske forholdet ikke er så ille når alt kommer til alt, tross den enorme anti-russiske propagandaen i Vesten. Likevel vil verken Duda eller Morawiecki innrømme noe i øyeblikket, iallfall ikke offentlig. De kan jo ikke risikere å utsette seg for Joe Bidens vrede.

Men etter hvert som det går stadig dårligere i Amerika kan finansieringen til Zelensky bli betraktelig redusert. Da vil de polske lederne kanskje redusere på nivået i samarbeidet mellom Polen og Ukraina.

Zelensky selv blir nå mer og mer desperat. Han har prøvd å komme med en unnskyldning til Duda. Men han måtte ha hjelp fra Biden, som allerede har forlangt at Duda gjør det klart hva det er som foregår mellom Ukraina og Polen etter de verbale sammenstøtene i FN. Sannsynligvis vil Duda svare Biden at Zelensky allerede har fornærmet den tidligere britiske forsvarsministeren Ben Wallace, og han også vil forlange at Zelensky ber om unnskyldning.

Og hva vil så skje? 

Polen er fortsatt under amerikansk press, selv om støtten til Ukraina aldri vil bli slik den en gang var. Hvetebrødsdagene er over, og vil aldri komme tilbake. I tillegg vil en korn-avtale til Ukrainas fordel  ikke kunne gjennomføres, selv om lederen i EU vil presse Polen hardt på dette.

En ny faktor har dukket opp, og vil antakelig bli sterkere. Nemlig en offentlig meningsmåling som viser at 80 prosent av de polske borgerne går mot ytterligere assistanse til Ukraina. I lys av dette er det verdt å huske hva Russlands fremragende ambassadør i Polen, Sergej Andreev (han som fikk kastet rød maling etter seg på minnedagen for andre verdenskrig), med rette noterte seg i mars i år, om at 80 prosent av polakkene er ganske vennlige mot russerne.

Nylig har den polske utenriksministeren, Zbigniew Rau kommet med en uttalelse, mens han var i New York, der han sier man kan ta opp igjen hjelpen til Ukraina fra Polen. Men han insisterer på at den polske regjeringen ikke lenger kan overse det anti-hjelpe-synet til 80 prosent av polakkene. Til tross for feilinformasjon i vestlige medier, viser Russland stor tålmodighet overfor Polen. Og i det lange løp kan det komme til å bli bedring i forholdet mellom de to landene.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Monika Simeonova

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • En million ukrainere i Polen fratatt pengeutbetalinger og sosial støtte kan bli farlige.

  Svar
  • Leszek Krymski
   30 september 2023 10:47

   Det blir ikke kritisk for alle ukrainere i Polen hvis de mister pengestøtte. Mange av dem hever sosial støtte både i Polen og Tyskland. Den tyske er mye større.

   Svar
   • Skjønner. Takk for info! AfD vil få høyere oppslutning.

   • Ironisk også beskrivelsen av AfD som nærmest fascistisk, mens deres slagord er «frie borgere, ingen undersåtter», og «slank stat for frie borgere», en torn i øye på globalistene selvfølgelig, en klamp om foten.
    Helt i strid med hva Yuwal Noah Harari har forespeilet seg for Europas Folk, når de unyttige spiserne er avlivet på aldershjemmene og resten er hackable animals uten sjel og ånd, fordummet, men bra nok til enkle oppgaver, da er han kommet i mål med sin misjon, ingen hemmelighet, noe alle burde vite.

   • Det gjelder vel de som kommer hit fra Polen også? Hvis de får pengestøtte fra både Polen og Norge forklarer det mye.

 • Nå likner vel dette, og bombingen av Donesk og Luhan i Ukraina /Russland , veldig på trakkaseringen av tyske innbyggere i tidligere tyske områder i Polen.

  Hvis dette er sant, da er det jo forståelig at Hitler slo til for å redde sine landsmenn i landområder som ble fratatt Tyskland etter 1. verdenskrig.
  Og dette skulle altså være en grunn til å starte 2. verdenskrig? ;-)
  Og hadde disse bakmennene tenkt å bruke samme taktikk med Ukraina og russiske innbyggere i Donesk og Luhan?
  – Men dette ble vanskeligere enn de hadde beregnet med både Russland og Kina på lag – som de ikke greier å splitte.
  – Som de dengang greide å setteTyskland og Sovjetunionen opp mot hverandre i 1940-årene? ( for å svekke og siden ta.):

  ‘– Nærmere tre millioner tyskere ble bestialsk myrdet. Kvinnene ble voldtatt til døde foran øynene på barna sine. Vi mistet alt vi eide, og flyktet hundrevis av kilometer med hest og kjerre til Detmold. ‘
  pluss.vg.no/spesial/2017/det-hvite-raseriet/page/holocaust-fornekteren

  Vil starterne av 1 . og 2. verdenskrig bruke samme taktikk for å starte en tredje?
  ( Med den økonomiske penge-krisen i vesten, og andre konstruerte ‘kriser’ i 2020 som en del av dette scenarioet., for å lamme; – akkurat som penge/rente- galskapen og lammelsen på 1930-tallet. Nå også ved å igangsette en ‘pandemi.’)

  Det er noen som ønsker å beholde kontrollen, over ‘verdensvalutaen’ og verdenshandelen. Nå som dengang. Og er desperate i sin hybris.
  Men blir penge- truet av land som står sterkere industrielt.
  Dengang Tyskland. Nå Russland og Kina.

  ‘ – Hele poenget med det europeiske prosjektet er å bygge opp egen industri. De ser på det som negativt hvis Kina tar andeler av europeisk industri.’
  e24.no/naeringsliv/eu/gigantfusjon-skaper-hodebry-i-eu-uro-for-kinesisk-konkurranse/24540922

  ‘ Vi gir ikke denne krigen bare økonomisk støtte som hele krigsproduksjonen er basert på, vi gir ikke bare vår fulle propagandamakt som utgjør den moralske energi som får denne krigen til å fortsette. Garanti for seier er basert på en svekkelse av de fiendtlige styrkene, å ødelegge dem i sine egne land, innen motstanden. Og vi er den Trojanske hest innenfor fiendens forlegninger.
  …og bringe det tyske folk til fornuft gjennom å ødelegge deres eksporthandel, en eksporthandel som er deres eksistensgrunnlag.”
  – Samuel Untermeyer i en radiosending på WABC i New York, 6 august 1933. Gjengitt i New York Times, 7 august 1933.
  Sammen med Samuel Untermeyer i agitasjonen for krig mot Tyskland, talte Bernard Baruch samtidig for forberedelser for denne krigen. ”Jeg understreket at et nederlag for Tyskland og Japan og deres påfølgende utestengelse fra verdenshandelen ville gi Storbritannia en fantastisk mulighet til å øke sin utenlandshandel BÅDE i volum og profitt.” ‘

  ‘ Etter røveriet og plyndringskampanjen under Jeltsin, ble de russiske oligarkene tøylet. Putin gjorde det klart for dem at han ikke ville overlate landet til dem for ytterligere plyndring og forarmelse av folket. Hvis det var opp til Vesten, kunne den russiske befolkningen godt ha råtnet bort, det hadde ikke brydd de vestlige elitene. Det faktum at Putin stoppet den vestlige røveri-kampanjen gjorde ham til en fiende av det transatlantiske elite-komplottet.
  Det vil de ikke tilgi ham.’
  midtifleisen.wordpress.com/2019/03/30/skygge-makten/

  Svar
  • ‘ Det er vanskeleg å få god informasjon om det som skjer der. Nesten ingen uavhengige medium eller forskarar får reisa inn dit.
   Blant anna har Amnesty International har dokumentert fleire avrettingar i område som russarane har okkupert. ‘
   https://www.nrk.no/urix/eitt-ar-sidan-russland-erklaerte-fire-ukrainske-omrade-som-russiske_-slik-gar-det-no-1.16545050

   Så har altså ærlige folk fra derimot.no vært der. UTEN at media har vært interessert.
   Og Ukraina har bombet området i 9 år UTEN at Amnesty International har vært interessert eller har reagert.
   Som vesten heller ikke var interessert i overgrepene mot tyskere i tidligere tyske områder av Polen før 1939.
   – Bortsett fra å nekte enhver fredsløsning dengang også, – og å bruke dette til å starte en verdenskrig for å knuse en handelskonkurrent.
   Og for at folk ikke skulle skjønne at frie nasjoner med frie penger kunne bygge velstand.
   At arbeid og stolthet , ikke penger, var det viktige. ( Altså at Arbeid macht frei’. )
   Ikke noe nytt under solen.

   ‘Man viker altså ikke tilbake for en krig for å forsvare sitt internasjonale pengemarked og sine økonomiske maktposisjoner. Dette forteller oss at vi gjør klokt i å være forberedt på det meste og det verste. Da krigen var vunnet for de allierte, var det første man gjorde å løse den tyske sentralbanken fra demokratisk kontroll og gjeninnføre gjeldspengesystemet. Dernest innførte man uinnskrenket asylrett i Grunnloven. Tyskerne skulle ikke lenger få lov til å være en homogen nasjon. ‘
   vegtam.info/Kortsider/Detendeligefarvel.html

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hovedstrømsmedier og konflikter:

Større norske medier fremmer ensidig propaganda og informasjon – stol ikke på dem.

Forrige innlegg

Norge pøser ut penger til meningsløse prosjekter.

Hvem gir marsjordren?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.