POSTED IN Krig-fred, Ukraina

Brasils president sier det rett ut:

USA oppmuntrer til krig i Ukraina.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Artikkelen under forteller om den reelle oppfatningen av krigen i Ukraina i verden utenom Nato-området. De fleste statsledere i verden oppfatter ikke krigen i Ukraina som en uprovosert krig fra Russlands side, men som en krig som er fremprovosert delvis fra USA. At USA/Nato motsetter seg fredsforhandlinger og våpenhvile gir heller ikke noe godt inntrykk.

Det er derfor mer enn påfallende at det nesten er et enstemmig Storting som vil fortsette våpenleveringen til Ukraina og ikke foreslå våpenhvile og fredsforhandlinger. Både i India, Brasil og andre store nasjoner er det et sterkt ønske om en slik prosess. I praksis er Norge helt i utakt med verdensopinionen, men vi forstår det ikke fordi uttrykket «verdensopinionen» er brukt så mange ganger om Nato-området (en brøkdel av verden) at mange nå i Norge tror at det er hele verden.

Slikt kalles navlebeskuelse, men løfter en hodet litt ser en at de fleste ledere vurderer det som skjer helt forskjellig fra oss.

Knut Lindtner
Redaktør

Det hvite hus reagerer overfor Brasil etter anklagen om at USA «oppmuntrer» til krig i Ukraina.

av Kyle Anzalone

Det hvite hus har anklaget Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva for å gjenta russisk og kinesisk propaganda. Mens han besøkte Kina, sa Lula at USA burde slutte å «oppmuntre» krigen i Ukraina og søke fred i stedet.

I en samtale med journalister på tirsdag, slo talspersonen for Det hvite hus nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, ut mot Lula. 

«Brasil har substantielt og retorisk nærmet seg dette spørsmålet ved å antyde at USA og Europa på en eller annen måte ikke er interessert i fred eller at vi deler ansvaret for krigen,» sa Kirby. «I dette tilfellet gjentar Brasil russisk og kinesisk propaganda uten i det hele tatt å se på fakta.»

Talsmannen fortsatte med å kalle Lulas uttalelse «rett og slett misforstått» og «dypt problematisk».

Kirbys uttalelse kommer mens den brasilianske presidenten gransket NATOs rolle i Ukraina-krigen og forsøkte å bringe Moskva og Kiev til forhandlingsbordet. 

«USA må slutte å oppmuntre til krig og begynne å snakke om fred,» sa han lørdag. «Den europeiske union må begynne å snakke om fred slik at vi kan overbevise Putin og Zelensky om at fred er i alles interesse.»

Søndag bestred Lula ytterligere den vestlige fortellingen om krigen i Ukraina ved å hevde at både Kiev og Moskva har ansvaret for konflikten. Både Russland og Ukraina «hadde bestemt seg for å gå til krig,» sa han.

Mens han besøkte Kina forrige uke, foreslo Lula å danne en koalisjon for å få slutt på konflikten i Ukraina. «Jeg har en tanke som jeg allerede har lagt frem overfor Macron, Olaf Scholz fra Tyskland og med Biden, og i går diskuterte vi lenge med Xi Jinping.» Han fortsatte: «Det er nødvendig å danne en gruppe land som er villige til å finne en måte å skape fred på,»

Den brasilianske utenriksministeren Mauro Vieira møtte sin russiske kollega, Sergey Lavrov, mandag. Vieira ba om en umiddelbar våpenhvile i Ukraina og kritiserte vestlige sanksjoner for å skade den globale økonomien.

Lavrov forklarte at Kreml var fornøyd med rollen Brasil var villig til å spille for å løse konflikten.

«Når det gjelder prosessen i Ukraina, er vi takknemlige overfor våre brasilianske venner for deres utmerkede forståelse av denne situasjonens opphav.» Han sa: «Vi er takknemlige for deres forsøk på å bidra til å finne måter å løse det på.»

Oversatt og bearbeidet av redaksjonen

https://libertarianinstitute.org/news/white-house-slams-brazil-after-accusing-us-of-encouraging-war-in-ukraine/

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Torfinn Slettebø
  20 april 2023 8:38

  Og NRK oppmuntrar til norsk konfrontasjon og krig mot Russland. Saman med Sverike, Finland og Danmark har kanalen slått på stortromma i ein fersk tv-serie om russisk spionasje i Norden.

  Her flettar dei fikst inn sprengjinga av Nord Stream 2, slik at sjåaren sit att med inntrykket at det må vera russarane som stod bak. Utan at det vert sagt direkte, sjøllvsagt.

  Programmet var bygt opp som ein halvgod detekime, med skummel bakgrunnsmusikk, typiske lyseffektar og kameravinklar og heile pakken.

  Eg ser fram til ein like påkosta serie om amerikansk-norsk spionasje mot Russland.

  Svar
 • Kjell Aasen
  20 april 2023 12:42

  Se den norske filmen fra 2017 «Kings Bay».

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Demokrati og nasjonal frigjøring?

Vi forestiller oss noe som ikke eksisterer for mange.

Forrige innlegg

Ny valuta ment å revolusjonere verdensøkonomien

Det internasjonale pengefondet har nettopp avduket en ny global valuta kjent som «Universal Monetary Unit»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.