POSTED IN Krig-fred, Russland, Ukraina

Antikrigskonferansen

Egne norske veier til fred?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

 

Alle norske partier har lik felles holdning til Russlands invasjon i Ukraina: Ingen fred før Russland er drivi tilbake til sine grenser og er helt ute av Krim. Til siste ukrainer stuper. Disse militære krava overfor Russland kommer ikke til å bli oppfylt før USA går inn med tropper og atomvåpen. Og kanskje ikke da heller. Og så skal vi i Norge diskutere veier til fred?
Det inviterer lørdagens antikrigskonferanse til, om «veier til fred». Det høres lite relevant ut for dem som militært og politisk bestemmer, og heller ikke for en norsk eller europeisk opinion. 

I og med at Rødts teoretiske tidsskrift er medarrangør sammen med det partiuavhengige tidsskriftet Vardøger, har konferansen, også med sin akademiske tilnærming, smak av å være en trøst til Rødts mindretall som var imot våpenhjelpa til Ukraina. 

Av Ove Bengt Berg
Redaktør Politikus

Likevel er det nyttig om flere av oss får litt grundigere innsikt i alle forholda som kan bidra til fred. I og med at Ukraina verken aleine eller med hele Europa og USA bak seg, kan oppnå det som er de norske partienes kompromissløse mål, kan en bit av realisme i Norge muligens bidra til at færre dør i den krigen som ikke kan vinnes av Ukraina. Hvis våpenhvile blir gjennomført nå. En våpenhvile er åpenbart til fordel for Russland, på kort sikt, men også for de millionene som ikke blir kanonføde. De fattigste som ikke kan betale seg ut av militærtjeneste.

Sjøl har jeg mest forventninger til hva en av innlederne, Wolfgang Streeck, har å si. Streeck ble brakt inn i norsk offentlighet av Vardøger, dets nummer 38 fra januar 2020. Med artikkelen «De fortrengtes tilbakekomst som begynnelsen på slutten til den nyliberale kapitalismen.» Som Vardøger skriver om han, «en av Tysklands mest markante samfunnsforskere». Han er i tillegg en god samfunnsanalytiker med inngående kunnskap til økonomiske forhold og internasjonal politikk. Dessverre blir bøkene hans ikke oversatt av noe norsk forlag, men flere av artiklene hans er oversatt og lagt ut her på Politikus. På konferansen skal Streeck i følge programmet innlede om The Irresponsibility of BystandersDet kan også bli om tre forslag til forutsetninger for fred i verden, i Eurasia og i Midtøsten. 

Politikus vil komme med et referat fra konferansen i morgen.

Framheva bilde: Foto: Pexels from Pixabay

Oppdatert 04.11.2023 kl 08.47.
Det stod at Rødts leder ikke slapp til orde.
Det er rett, men Rødts medlem i forsvarskommisjonen
skal få være med i en avsluttende panelsamtale mellom tre.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Historieløse politikere-så vidt jeg husker var det valg på Krim. Leste at det var en norsk valgkontrollør der, som understreket at det foregikk helt i lovlige former. Resultatet ble at 98% (?)ønsket å være under Russland. Så folket har blitt spurt og de har svart. I Norge spør ikke politikerne folket! De foråder det norske folk, for å tekkes Scwab og Gates-gir milliarder sogar til Gates(som har tyvedoblet sin formue, fordi han viste om Covid lenge før noen og kjøpte aksjer i Store Stygge Pharma.
  Politikerne har «glemt» kuppet i Ukraina i 2014. De har glemt åtte år med terrorbombing mot etniske russere. ??? Det er ikke til å tro! Dere, hvorfor får vi så udugelige politikere?

  Svar
  • Johannes Åtta Førtifira
   4 november 2023 21:28

   Var det ikke ca 95%? Det betød ikke at 5% ville Ukraina. Tararene stemte nok mot. De ville nok helst sett Krim som en uavhengig stat, eller som en del av Tyrkia, der de har sine røtter.

   Hvor mange av de teite, kunnskapsløse, hjernevaskede Ola & Kari Donk vet forresten at Krim var en del av Russland helt til mars 1954? At i 1953, etter den sovjetiske diktatoren Stalins død, bestemte etterfølgeren Krutchev – født i Ukraina – at han ville betikke kommunistene i Ukraina-sovjetet med Krim; Han lovet dem at Ukraina skulle få Krim dersom de stemte på hans kandidatur til generalsekretætstillingen som skulle velges som Stalins død. Tilbudet ble akseptert, og Krutchev ble den nye diktatoren.
   Hvorfor skulle en slik hestehandel, gjort totalt over hodene på Krim-befolkningen, ses på som den er hugget i stein???

   Svar
 • Reidar Kaarbø
  3 november 2023 20:06

  Man blir stadig forbløffet over den norske mangelen på evne og vilje til å se helheten i denne konflikten (og andre konflikter). Vi har glemt Nobel-foredraget i litteratur av Harold Pinter i 2005, her er et lite utsnitt (som ble sensurert av FB da jeg la det ut på engelsk) og lenke til å se hele foredraget.

  «USAs forbrytelser har vært systematiske, konstante, ondskapsfulle, uten anger, men veldig få mennesker har faktisk snakket om dem. Det må du gi Amerika: landet har utøvd en ganske klinisk manipulering av makt over hele verden mens det har utgitt seg for å styrke det universelt beste. Det er en strålende, til og med vittig, meget vellykket hypnose.»
  https://www.nobelprize.org/mediaplayer/?id=620

  Vi deltar aktivt med å promotere USAs løgner og kriger og undertrykker de røster som mener noe annet. Norge har ingen vei til fred, bare til krig og eskalering inntil hele verden tar fyr. Hvorfor? Fordi dette landet ledes av idioter.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  3 november 2023 21:41

  I 2022 var norske politikarar entusiastiske når det var tale om å påføra Russland eit strategisk nederlag.

  Me ser mindre og mindre av den entusiasmen. Har dei innsett at den vestlege planen går skeis? Kva er plan B?

  Svar
 • Johannes Åtta Førtifira
  4 november 2023 21:07

  Hvis du forstår litt uartikulert australsk vil du ha stort utbytte av følgende video.
  Mengder av sannheter du ALDRI vil komme til å se eller høre komme fra den zioniststyrte løgnsentralen NRK
  der de gjør alt de kan for å skjule zionist-jødenes folkemord og massakrer på palestinerne i Palestina og i Gaza:

  Max Igan Oct 31, 2023_The True Face of Israel
  thetruthseeker.co.uk/?p=275245

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Covid-vaksiner forårsaker alvorlige nevrologiske skader

Piggproteiner akkumuleres i hjernen og forårsaker blant annet infarkter

Forrige innlegg

Russlands FN-ambassadør:

Israel som okkupasjonsmakt har ingen rett til selvforsvar.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.