POSTED IN Atomvåpen

Viktig erklæring ved inngangen til 2022.

Verdens 5 første atomvåpenmakter sier at atomvåpnene ikke kan brukes.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Selv om dette er en uforpliktende erklæring er den viktig fordi den gir uttrykk for en forståelse som er helt fundamental i spørsmålet om krig eller fred. En atomkrig kan ikke vinnes. Alle blir tapere.

I og med at Nato ikke har forpliktet seg til ikke å ta slike våpen i bruk som første part i en krig vil denne uttalelsen gjøre det lettere for norske politikere å slutte seg til FN-forbudet mot atomvåpen. Både Arbeiderpartiet og Høyre (også andre) begrunner Norges manglende tilslutning til dette FN-initiativet med at det strider mot Natos atomvåpen-strategi.

En annen ting er om det vil eller tør, eller om begrunnelsen (at de skjuler seg bak Nato-strategien) er uttrykk for at de egentlig mener det er på sin plass å være den første som tar slike våpen i bruk.

Uansett er denne uttalelsen et lite skritt i en riktig retning og så gjenstår det å se om den følges opp av praktisk politisk handling.

Knut Lindtner
Redaktør

black and white number 9

Verdens fem mest mektigste land forplikter seg til å unngå krig

En atomkrig kan ikke bli vunnet og må aldri bli utkjempet, er globale atommakter enige om

Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia, og USA har kommet med en felles uttalelse som bekrefter deres motstand mot å bruke sine atomvåpen-arsenaler til offensive formål. De lovet også å samarbeide om nedrustning.

«Vi bekrefter at en atomkrig ikke kan bli vunnet og må aldri bli utkjempet,» lyder uttalelsen som ble offentliggjort på mandag. «Siden bruk av atomvåpen ville ha vidtfavnende konsekvenser, bekrefter vi også at atomvåpen – så lenge de fortsetter å eksistere – burde tjene defensive formål, avskrekke aggresjon og forhindre krig.»

De fem signatarmaktene sa at de vil fortsette å holde fast ved sine «bilaterale og multilaterale ikke-sprednings-, nedrustnings- og våpenkontroll-avtaler og forpliktelser», og hevdet at ingen av deres atomvåpen er rettet mot hverandre eller noen annen stat.

De fem atommaktene, kjent som P5, er ikke de eneste landene i verden med atomvåpen. Både India og Pakistan har det, og Israel er viden om tiltrodd å ha et atomarsenal. Nord-Korea har også testet flere kjernefysiske enheter.

Mandagens erklæring kommer på et tidspunkt da relasjonene mellom noen av P5-landene er på et historisk lavt punkt. Russland og USA har lenge vært sterkt uenige om plasseringen av amerikanske atomvåpen i Europa, og med lovgivere i Washington som nylig har anklaget Moskva for planlegging av en «invasjon» i Ukraina – en påstand avvist av Kreml – har noen i Kongressen til og med aktivt åpnet opp for atomkrig om en slik invasjon faktisk finner sted.

body of water near rock mountain under cloudy skies
Det er bare USA som har stasjoner atomvåpen i andre land enn sitt eget. Hvis de får 4 baser i Norge som de har full råderett over, hvordan kan vi vite at de ikke oppbevarer slike våpen der? Foto: Vidar Nordli-Mathisen Reine i Lofoten.

I forkant av forhandlinger mellom NATO og Moskva, har ikke USA sagt at de vil fjerne sine atomvåpen fra europeisk jord. For om mulig å gjøre spenningen enda større, har Hviterusslands president Alexander Lukashenko som tilsvar foreslått at landet hans kunne være vert for russiske missiler.

Et annet kanskje mer fjernt argument i dette bildet er at amerikanske offisielle tjenestemenn har hevdet er at Kina er i ferd med dramatisk å øke sitt forråd av atomvåpen

Ved å peke på Washingtons «ringeakt for fakta», har Beijing sagt at de har en «ikke første bruks» policy, og føyet til at «ingen land vil bli truet av Kinas atomvåpen.»

På samme tid, i fjor kom USA, Storbritannia og Australia overens om en pakt som har fått navnet AUKUS, med målsetning om å utruste sistnevnte med atomvåpen-utstyrte, og samtidig også  konvensjonelt bevæpnede ubåter. Som et resultat av dette kansellerte Australia unilateralt sin multi-milliard dollar diesel-elektriske ubåt-kontrakt med Frankrike, som Paris mente var en «å dolke dem i ryggen».

Oversatt av Einar Reitan

https://www.rt.com/news/545061-nuclear-statement-atomic-war-race/

Derimot.no sin redaksjon har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: Museums Victoria

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Olav Eriksen
    6 januar 2022 14:16

    Det virker som flere av de totalt skruppel løse parasittiske psykopatene i verden som desverre har altfor mye makt faktisk nå prøver å starte 3 verdenskrig mot Kina med atomvåpen… Mulig det er for å forsøke å skjule det faktum at de har tabbet seg grundig ut med korona hysteriet som de startet og korona vaksinene som flere og flere innser dreper flere enn de redder. Disse psykopatene rissikerer nemlig dødstaff for sine forbrytelser mot mennesketheten og de er truende til å starte 3 verdenskrig med atomvåpen for å redde sitt eget skinn…

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå vil de rasere resten av vassdragene i Norge av hensyn til EUs kraftkrise.

Men EUs kraftbehov er umettelig.

Forrige innlegg

Norge uten styring på milliardene.

Har havnet i hendelene på terrorister i Syria.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.