POSTED IN Storbritannia, Virkelighetsforståelse

Skulle vært stilt for krigsforbryterdomstol.

Ble utnevnt til ridder.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tony Blairs forsvarsminister ble fortalt «at det var trygt» å brenne notater som sa at Irak-krigen kunne være lovstridig.

Denne påstanden kommer etter at mer enn 600 000 personer allerede har skrevet under på en underskriftskampanje for å frata tidligere Storbritannias tidligere statsminister hans nylig utnevnelse til ridder.

Anti-krigs demonstranter anklager Blair for krigsforbrytelser da han sendte britiske tropper til Irak og Afghanistan i sin regjeringsperiode.

Tidligere britiske forsvarsminister Geoff Hoon har påstått at i Tony Blairs regjeringstid beordret Downing Street han å brenne et hemmelig notat som sa at invasjonen av Irak kunne være ulovlig.

Geoff Hoon – Wikipedia
Geoffrey William «Geoff» Hoon er en britisk politiker som representerer partiet Labour. Han ble valgt inn i parlamentet i 1992 fra distriktet Ashfield, og har vært forsvarsminister, transportminister, leder av Underhuset i Storbritannia og sjefsinnpisker. Wikipedia

Påstanden, som kom fram først i 2016,, blir avvist av Blair som «tull» på den tiden, men som kom fram da Hoon nylig publiserte sine memoarer «See How They Run». Dette skriver Daily Mail.

I boken påstår Hoon at notatet ble levert av Blairs stabssjef Jonathan Powell i 2003, og at Hoons privatsekretær ble fortalt at «det var helt trygt» å ødelegge dette hemmelige lovlige rådet etter å ha lest det. Notatet var skrevet av riksadvokaten Lord Goldsmith,

Men Hoon gikk mot instruksen og bestemte seg for å låse det inn i en safe i Forsvarsdepartementet. 

i memoarene sine påstår han at dette notatet «antakelig fortsatt ligger der».

Disse opplysningene kommer fram etter at det er satt i gang en underskriftskampanje for å frata Blair hans nylig utnevnelse til ridder.

Denne kampanjen fikk snart støtte. Til nå har 600 000 personer skrevet under i løpet av få dager.

«Det handler ikke om politikk». Underhusets speaker forsvarer Blairs utnevnelse.

Blair, som var statsminister fra 1997 til 2007, ble utnevnt til Knight Commander of the Most Noble Order of the Garter (ridder av Hosebåndsordenen)  i dronning Elizabeths New Years Honour List.  Den anerkjenner prestasjoner og tjenester til verdige personer i Storbritannia i 2022.

Blairs politiske motstandere og folk på sosiale medier insisterer på at den usmakelige ulovligheten for invasjonen i Irak i 2003 gjør at han ikke fortjener den æren.

Aktivist Lindsey German som sto bak Stop the War Coalition sier at Blairs ridderskap var «et slag i ansiktet» mot folket i Irak og Afghanistan, og for alle de som protesterte mot USAs krig i Irak.

Keir Rodney Starmer er en britisk politiker og advokat som fra 4. april 2020 er leder i Labour Party.

Lederen for Labour Keir Starmers reaksjon på kampanjen er at han mener det ikke var en «vanskelig» sak, han sier at han mener Blair fortjener denne æren.

«Han vant tre valg, han var en meget suksessrik statsminister. Jeg har ikke hatt tid på morgenen i dag å liste opp alle hans prestasjoner. Men jeg mener at de har forbedret landet vårt», argumenter Starmer.

Underskriftskampanjen peker spesielt på at den tidligere statsministeren var «personlig ansvarlig for å være med på å ta livet av talløse uskyldige sivile liv, og av britiske tjenestemenn i forskjellige konflikter. For dette alene burde han vært anklaget for krigsforbrytelser».

Blair tok selv beslutningen om at Storbritannia i 2003 skulle delta i den USA-ledede invasjonen i Irak. Argumentet var at Saddam Husseins regjering hadde et program for å utvikle masseødeleggelsesvåpen.

Senere viste det seg at dette ikke stemte. Bevis for at Irak hadde masseødeleggelsesvåpen, eller et  program for å utvikle slike, aldri ble funnet i landet.

USA trakk seg «symbolsk» ut av Irak, og etterlot seg et tomrom i et krigsherjet land, sier en tidligere FN-utsending.

«Denne invasjonen destabiliserte den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen i Irak. Den forverret folkets levestandard og banet veien for at IS oppsto».

Den 9. desember 2021 avsluttet USA offisielt kampene i  Irak. Men USA har fortsatt 2500 soldater i landet. De arbeider som rådgivere og trenere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidbilde: Jonathan Kemper

Derimot.no sin redaksjon har lagt til bilder m/tekst.

https://sputniknews.com/20220105/tony-blairs-def-sec-was-told-in-no-uncertain-terms-to-burn-memo-saying-iraq-war-could-be-illegal-1092030158.html

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Tony Blair hadde i det minste anstendighet nok til å si «Unnskyld» etter at det ble klart at Irak.krigen var en forbrytelse. Ikke «Unnskyld for at vi var med å ta livet av 1 million av dere og blåse landet deres til helvete», men «Unnskyld for at vi handlet på feil etterretning». Dette i motsetning til USA som aldri ber om unnskyldning (hvis de begynte med det, ville de ikke fått tid til noe annet!)

  Jeg savner sterkt en «Nürnberprosess» etter Irak-krigen, en rettssak der forbrytelsene legges på bordet og de ansvarlige dømt. Dette får vi selvfølgelig aldri, fordi det var USA, ikke Hitler eller russerne, som sto bak. Og NRK bidrar fortsatt til å dekke over forbrytelsene og skjerme forbryterne ???

  Som takk for mine skriverier om dette og andre ting (se boka «20 år etter 11. september 2001») har USA sørget for at mitt nettsted hvamenerpartiene dot com gir rødt varsel på både «Toxicity» og «Domeneautoritet» og blir «nedprioritert» (= nærmest usynlig!) på Google-søk (sikkert på linje med derimot dot no og steigan dot no)

  Svar
 • Og liknende bør Norges svar på Blair, Jens Stoltenberg, fratas all ære og stilles for retten for misbruk av våre forsvarsvåpen med bombingen av regjeringsbygninger, vanningsanlegg og ungdommer i Libya.
  (En forbrytelse 500 ganger mer grusom i antall drepte og råhet enn ABB sin i Norge.)
  Hvis ikke den norske befolkningen forlanger dette oppgjøret, bør minnesmerket på Utøya og ved vårt regjeringskvartal tydelig fortelle dette.
  Dobbeltmoral ER ikke dobbelt så god som ærlig moral.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Nå vil de rasere resten av vassdragene i Norge av hensyn til EUs kraftkrise.

Men EUs kraftbehov er umettelig.

Forrige innlegg

Norge uten styring på milliardene.

Har havnet i hendelene på terrorister i Syria.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.