POSTED IN Krig-fred, Midt-Østen

Vi trenger fred nå!

Veier for fred i Palestina.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Trond Ali Linstad

Hva finnes av veier for fred i Palestina? Det vurderes flere innspill om dagen. Vi tillater oss å tenke høyt.

Vi går til de tradisjonelle forslag som visstnok er på bordet. Dette er omtalte forslag:

1. Tostatsløsning

Hva med å dele Palestina i to? Og arbeide for to stater: En «jødisk» stat; et forminsket «Israel». En sionistisk etablering – egentlig på okkupert, palestinsk mark. For dette gjelder hele «Israel» – om vi holder oss til for eksempel FN. Selv om mange vil legge FN med vedtak til side og i stedet bygge på «Israels» aggresjoner, okkupasjoner og væpnete makt. Og så -på den andre siden i en «tostatsløsning»: et amputert «Palestina» der det meste av landet er overlatt okkupanter.

1.1 Palestinsk standpunkt

Vi tillater oss å lytte til den kristne palestinske biskop Atallah Hanna i Jerusalem:

«Rettferdig og varig fred i Palestina er mulig når vårt palestinske folk får oppnådd alle rettigheter og fulle frihet i vårt palestinske hjemland.»

Videre: «Det er ingen løsning i vårt palestinske hjemland for ‘de to folk’. Dette er en stor løgn og et slagord som hele vårt palestinske folk har innsett er et falskt innspill. Det vi trenger i disse vanskelige tider, er mer stolthet og verdighet, større bevissthet og styrket patriotisme med overholdelse av nasjonale prinsipper og godkjente humanistiske lover og regler.»

Erkebiskopen sier: «Vi har fått nok av – og er lei – slagord om to stater for to folk, samtidig som alt fortsetter som før med raidene, arrestasjonene og attentatene fra de som synes herre over situasjonen, og har tatt hele landet! Det er på tide at vi som palestinere, tenker på hva vi virkelig skal gjøre; hva er løsningen, hvor vil vi?»

Og: «De som bestemmer over fremtiden, er eierne av landet! Så la oss være realistiske – at situasjonen vår for i dag, vil fortsette i mange år, og uten nært forestående løsninger, med tålmodighet og stolthet fra vår side.»

1.2 Israelsk sionistisk standpunkt

La oss se på hva den andre siden sier: Inntrengerne, kolonialistene, okkupantene; de som bedriver folkemord og etnisk rensing for en konstruert «rett» til landet:

De legger til grunn rasistiske tolkninger av gamle, religiøse skrifter om jødisk «herrefolk» mot den opprinnelige befolkning i landet Kanaans land; kanaaneernes land, Palestina.

Det Øverste Rabbinske Råd i Staten «Israel» har slått fast at det er «forbud ifølge Tora å gi opp noen del av Landet Israel». (Jerusalem Post International, 12.08.1989.) Jøder er pålagt å leve etter Tora. (3 Mos 18,5)

«For du er et hellig folk for Herren din Gud.» (5 Mos 14,21) «Jøder skal være «et ekstra-ordinært folk.» (Resolusjon på den 28. Sionistkongress.)

Hva med kanaaneerne» (og etterkommere til dem; palestinerne, spør vi)? «Når Herren din Gud overgir dem til deg og du beseirer dem, må du ødelegge dem helt. Slutt ingen pakt med dem og ikke vis dem nåde.» (5 Mos 7,2)

Israel» og sionistiske jøder har tatt hele Palestina, kun flekker igjen. Kan det deles? Eller bli én rettmessig stat? Med okkuperende og rasistiske sionistiske jøder? En illusjon!

2. Enstatsløsning

Folk som bor i landet – jøder, muslimer, kristne og andre – lager en felles stat med like rettigheter for alle. En demokratisk, ikke-religiøs stat – i motsetning til dagens «Israel» som er per definisjon kun en «jødisk» stat; for bare én befolkningsgruppe. «Herrefolket» – med mishandling, undertrykking og massakre av andre.

Det er kanskje ikke mulig. Sionistiske jøder holder på sin eksklusivitet og overhøyhet og insisterer på å være et «utvalgt» folk med enerett til landet. Andre kan bombes og massakreres – som det skjer med palestinerne. «Sameksistens» blir ikke mulig.

«Men dersom dere ikke driver ut innbyggerne i landet, da skal de dere sparer, bli torner i øynene og brodder i siden på dere. De kommer til å gå til angrep på dere inne i landet der dere har slått dere ned.» (4 Mos 33,55)

3. Tredje løsning: USA

De tidlige sionistiske jøder vurderte flere områder for den jødiske staten, de var ikke bundet av Palestina. Slik situasjonen er blitt, kan det hentes fram et forslag til sionistisk, jødisk land fremmet av Leon Pinsker, jødisk aktivist, i skriftet «Auto-Emancipation». Skriftet regnes som «et grunnleggende dokument for moderne jødisk nasjonalisme, spesielt sionismen». (Wikipedia)

Leon Pinsker foreslo for Staten «Israel»: «Et lite område i Nord-Amerika».

Enstatsløsning? Tostatsløsning? - Eller ett tredje alternativ? Kanskje sionistene i "Israel" bør tenke nytt, og se om løsningen finnes på den andre siden av Atlanterhavet.
Kan en del av USA bli det nye hjemmet for sionistene?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarbø
  26 januar 2024 9:56

  Det er vel liten grunn til å tro at enstatløsning kan være et alternativ med den historien vi har i ryggen. Det er heller ingen grunn til å tro at Israel vil gå inn for noen tostatsløsning som innebærer at de må gi tilbake land de har røvet og begynne å innrette seg etter internasjonale institusjoner, resolusjoner og lover. Da er det bare ett alternativ tilbake: at verden setter MAKT bak kravene ved øyeblikkelig å sende hjem israelske diplomater, og iverksette sanksjoner og full boikott av Israel.

  USA er helt klart ikke i stand til å bli med på dette, tvert imot har USA i praksis støttet og bidratt til folkemordet vi ser nå. Ansvaret hviler derfor på resten av verden. Det betyr at vi må slutte å lefle med Israel, men iverksette tiltak som tilsvarer de tiltak vi normalt iverksetter for andre stater som gjør noe galt – noe vi så langt ikke har sett fnugg av. Det betyr også at vi må ta et oppgjør med USA, vår hovedallierte, som har vært direkte årsak til så mye elendighet i verden.

  Gjennomkorrupte politikere vil ikke ta et slikt oppgjør verken med Israel eller med USA, deres lojalitet ligger jo nettopp til disse to landene og hindrer klare krav og sanksjoner.

  For min del ser det ut som Hamas har vunnet denne krigen, og at spillet er over for Israel selv om de klarer å drepe 10.000 flere palestinere. Den psykopatiske språkbruken til Israel er avslørt, deres menneskesyn er avslørt, deres vilje til folkemord er avslørt. Nå gjenstår det bare at Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide iverksetter de grep som er nødvendige og som vi har ventet på i over tre måneder.

  Svar
 • Northern Light.
  28 januar 2024 17:45

  Krigsforbrytelser mot palestinske kvinner og nyfødte: Keisersnitt uten bedøvelse og de må føde uten vann og sanitæranlegg.

  Fordrevne kvinner og jenter i Gaza klarer ikke å få tak i sanitærprodukter, mens nybakte mødre må tåle keisersnitt uten bedøvelse.

  Av Katherine Hearst.
  Fordrevne kvinner og jenter i Gaza tyr til å bruke teltstrimler som sanitetsbind på grunn av alvorlig mangel på sanitærprodukter, mens fødende kvinner gjennomgår keisersnitt uten bedøvelse. Med begrenset tilgang til rennende vann og hygieneprodukter bruker kvinner og jenter som bor i teltbyer i Rafah lerretstrimler og klesrester som erstatning for bind, og risikerer infeksjon og dødelig toksisk sjokksyndrom.

  Siden det israelske angrepet på den palestinske enklaven startet 7 oktober, har den totale beleiringen av Gaza hindret hygiene og sanitærprodukter fra å komme inn i Gazastripen. I følge Riham Jafari, advokat- og kommunikasjonskoordinator ved ActionAid Palestine, har hjelpebilene som kommer inn i Gazastripen for det meste mat og medisinsk hjelp, i stedet for sanitærprodukter for kvinner.

  «Kvinner i Gaza drar til mange steder og går lange avstander for å lete i alle apotekene etter bind, men de finner dem ikke», sa Jafari til Middle East Eye. Mange kvinner har tydd til menstruasjonsforsinkende piller for å blokkere mensen. Mens sanitærprodukter er mangelvare, er piller som forsinker perioder generelt mer tilgjengelige, da de vanligvis ikke brukes.

  En ny form for menneskelig lidelse.
  Av de 1,9 millioner i Gaza som har flyktet sørover til Rafah, anslås 1 million å være kvinner og jenter. Mange bor i provisoriske telt og sliter med å få tilgang til rent rennende vann og toaletter. I et innlegg på Telegram sa det palestinske helsedepartementets talsmann Ashraf al-Qudra, at infrastruktur og medisinske tjenester i Rafah ikke dekker tilstrømningen av mennesker.

  FNs hjelpe- og arbeidsbyrå for palestinske flyktninger (Unrwa) anslår at ved sine krisesentre i Rafah, er det bare ett toalett per 486 mennesker. «Vi lider mye hver gang vi ønsker å gå på do. Vi står lenge i kø, og badene er langt unna, sier en kvinne som ble fordrevet fra hjemmet sitt med sine fire barn, til ActionAid. «Dette er en ny form for lidelse som kvinner opplever i Gaza. Denne situasjonen er ekstremt vanskelig for kvinner og ungjenter, som mangler trygge, private og verdige steder å håndtere sin menstruasjonshygiene, sa Jafari.

  Med bare én av tre vannrørledninger i Gaza som fungerer, klarer ikke kvinner å finne steder å vaske seg. Ifølge ActionAid har kvinner de har snakket med gått uker uten å dusje. FN anslår at det er 700 000 kvinner og jenter i Gaza som har menstruasjon, og som ikke har tilgang til grunnleggende hygieneprodukter som bind, toalettpapir eller til og med rennende vann og toaletter.

  Barna blir født «inn i et helvete».
  Ifølge Unicefs talsperson, Tess Ingram, blir babyer i Gaza «født inn i et helvete». Mødre gjennomgår keisersnitt uten bedøvelse, og skrives ut bare timer etter operasjonen. Med bare ett fungerende fødesykehus igjen i den beleirede enklaven, blir fødende kvinner tvunget til å dele senger eller føde i telt eller på toaletter. «To kvinner delte seng, og kanskje en time etter å ha tatt keisersnitt, ble de flyttet til stoler for å frigjøre sengen til andre fødende, og utskrevet etter tre timer for å gå tilbake til krisesenteret deres», rapporterte Ingram etter en tur til El Emirati Maternity Hospital 12 januar.

  I følge Unicef er det født 20 000 babyer i Gaza siden 7 oktober, og mange av disse barna er født under farlige og uhygieniske forhold. Etter fødselen blir mødre tvunget til å amme sine nyfødte i telt, og klarer ofte ikke å finne klær og bleier. Matmangel har gjort at mange nybakte mødre er for underernærte til å amme, ifølge ActionAid. En rapport fra FN-kvinner 19 januar fant at enormt antall kvinner og jenter i Gaza dør under de rådende forholdene, og Gaza står overfor «enorme humanitære behov».

  Av de mer enn 25 000 palestinerne drept siden 7 oktober, anslås 70 prosent å være kvinner og barn, med to mødre drept i timen siden begynnelsen av krisen.

  Fra Global Research, publisert 27 januar 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel:Crimes against Palestinian Women and New Born Babies, No Water, No Sanitation, Caesarians without Anesthetics, Cut Up Tents for Period Products.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

The great taking 3.0

«Vanlige folk vil ikke eie noe i finanskapitalens nye verdensordning – fordi de vil stjele alt»

Forrige innlegg

Vesten fortsetter å provosere Russland.

Tyrkia godkjenner Sveriges tilslutning til NATO etter 20 måneders utsettelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.