POSTED IN NATO, Sverige

Vesten fortsetter å provosere Russland.

Tyrkia godkjenner Sveriges tilslutning til NATO etter 20 måneders utsettelse.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Tyler Durden

Etter nesten to år med forsinkelser, gikk endelig Tyrkias parlament med på å ratifisere Sveriges tilbud om NATO-medlemskap på tirsdag, og fjernet det største gjenværende hinderet for å utvide den vestlige militæralliansen etter Ukraina-krigen. Tyrkias generalforsamling, der president Tayyip Erdogans regjerende allianse har flertall, stemte 287-55 for å godkjenne søknaden som Sverige først sendte i 2022 for å øke sin sikkerhet, av «frykt» for at Russland skulle invadere, da Russland i virkeligheten intervenerte i Ukraina som svar på den inngripende NATO-utvidelsen som nå finner sted.

Da Sverige og Finland ba om å bli med i 2022, reiste Tyrkia innvendinger mot det de sa var de to landenes beskyttelse av grupper de anser som terrorister, og nedla effektivt veto mot prosessen ettersom alle NATO-medlemmer må godkjenne søknader fra land som ønsker å bli med i alliansen. Tyrkia støttet Finlands medlemskap i april i fjor, men hadde sammen med Ungarn latt Sverige vente.

«Vi støtter NATO-utvidelsen for å forbedre alliansens avskrekking. Vi håper Finland og Sveriges holdning til å bekjempe terrorisme setter et eksempel for våre andre allierte», sa Fuat Oktay, leder av parlamentets utenrikskommisjon og et regjerende medlem av AK-partiet.

– Jeg setter stor pris på det tyrkiske parlamentets beslutning om å godkjenne Sveriges inntreden i NATO i dag, sa USAs ambassadør Jeff Flake i en skriftlig uttalelse tirsdag. Han sa at Tyrkias «forpliktelse til NATO-alliansen tydelig viser vårt varige partnerskap».

Sveriges utenriksminister, Tobias Billström

Sveriges utenriksminister Tobias Billstrom ønsket også det tyrkiske parlamentets godkjennelse velkommen. «Vi ser nå frem til at president Erdogan signerer ratifikasjonsdokumentet», sa Billstrom i en skriftlig uttalelse.

Etter at Erdogan har undertegnet, slik han forventes å gjøre i løpet av dager, vil det bare mangle Ungarns underskrift. Statsminister Viktor Orban har vennskapelige forbindelser med Russlands president Vladimir Putin, og Ungarn er det eneste NATO-medlemslandet som ikke har godkjent Sveriges tiltredelse. Orban sa tidligere tirsdag at han hadde invitert sin svenske kollega til å besøke og forhandle om at landet hans slutter seg til blokken. Ungarns parlament er i pause til rundt midten av februar.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket det tyrkiske trekket velkommen og sa: «Jeg regner også med at Ungarn fullfører sin nasjonale ratifisering så snart som mulig».

I motsetning til de fleste medlemmene av den nordatlantiske traktatorganisasjonen opprettholder Tyrkia og Ungarn bedre og faktisk hjertelige, forhold til Russland. Mens Tyrkia er imot Russlands invasjon av Ukraina, har Tyrkia også kritisert vestlige sanksjoner mot Moskva. Russland har på sin side advart om at de ville svare dersom NATO styrket militær infrastruktur i de to nordiske statene.

Sveriges NATO-medlemskap vil markere et historisk skifte fra en alliansefri sikkerhetspolitikk, vil styrke NATOs forsvar i Østersjøregionen som vender mot Russland, og ytterligere forsterke Putins «paranoia» om at NATO er innstilt på å omringe Russland.

De siste månedene har Tyrkias utsettelser frustrert de vestlige allierte, og har måttet gi noen innrømmelser. Ankara hadde oppfordret Stockholm til å skjerpe sin holdning til lokale medlemmer av Kurdistan Workers’ Party (PKK), som EU og USA også anser som en terrorgruppe. Som svar innførte Stockholm et nytt antiterrorlovforslag som gjør det ulovlig å være medlem av en terrororganisasjon. Sverige, Finland, Canada og Nederland tok også skritt for å lempe på politikken for våpeneksport til Tyrkia.

I parlamentet sa Oktay at Erdogans AK-parti støttet Sveriges NATO-søknad etter landets tiltak mot terrorisme. AKPs nasjonalistiske allierte MHP og hovedopposisjonen CHP støttet også Sveriges søknad. Opposisjonens nasjonalistiske, islamistiske og venstreorienterte partier avviste det, mens fire parlamentsmedlemmer avsto fra å stemme.

Erdogan, som hadde sendt Sveriges søknad til parlamentet i oktober, koblet ratifiseringen til USAs godkjenning av salg av F-16 jagerfly til Tyrkia. Det hvite hus støtter salget og noen analytikere forventer at en avtale raskt vil følge Tyrkias godkjennelse av Sveriges søknad. Men det er ingen klar tidsramme for den amerikanske kongressen for å godkjenne avtalen.

Fra ZeroHedge, publisert 24 januar 2024.
Oversatt fra engelsk. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Turkey Approves Sweden’s Accession To NATO After 20 Month Delay.

Forsidebilde: Wikipedia – Maurice Flesier

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vi trenger fred nå!

Veier for fred i Palestina.

Forrige innlegg

Det er hundre år siden Lenin, lederen av den russiske revolusjonen, døde.

Har han fortsatt politisk relevans i dag?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.