POSTED IN Militære/våpen/teknologi, USA

Vi får det bekreftet.

USAs hangarskipsgrupper kan ikke brukes i Midt-Østen.

0
Print Friendly, PDF & Email

Amerikansk hangarskipsgruppe rømmer Persiagolfen

Av Jan Herdal

Det var med stor fanfare og full pressedekning at hangarskipsgruppen USS Eisenhower ble sendt til Persiabukta for mindre enn en måned siden, på grunn av den økende spenningen i området. Nå har amerikanerne allerede stukket halen mellom beina og forlatt området i all stillhet. 

Maktbalansen i verden endres, og det skjer fortere enn vi aner. 

Kontréadmiral og sjef for Den iranske revolusjonsgardens marine, Alireza Tangsiri, sa fredag 15. desember til iranske PressTV at USS Eisenhower hadde forlatt Persiagolfen og Hormuzstredet, etter at flotiljen hadde vært utplassert der mindre enn 20 dager, under nøye overvåking av Iran.

– De amerikanske skipene tjente bare propagandaformål, og hadde ingen som helst operativ betydning for USA, sa kommandøren. Han framholdt videre at amerikanerne hadde oppført seg korrekt, og besvart alle spørsmål fra den iranske marinens luftkontrollsenter i Hormuz-stredet. 

Situasjonen er denne: Iran kontrollerer nå tilgangen til Persiabukten via Hormuz-stredet. Huothiene kontrollerer nå tilgangen til Rødehavet og dermed Suezkanalen fra Jemen. Dermed har de strupetak på meget viktig skipstrafikk med olje og andre varer.

Den spake atferden henger trolig delvis sammen at amerikanerne har vist seg fullstendig ute av stand til å håndtere de jemenittiske Houthi-opprørernes angrep på skip i området som har kurs for Israel. De har Iran i ryggen, og har fått bedre våpen enn før.

Et av de første skipene som ble angrepet, var den norske kjemikalietankeren «Strinda». Siden har det gått slag i slag, og det har endt med at to av verdens store rederier, Mærsk og Hapag-Lloyd, inntil videre har stoppet all sin skipstrafikk i Rødehavet.

Fra israelsk hold er det allerede sagt at hvis USA ikke gjør noe med situasjonen, kommer de til å handle på egen hånd. USA er klar over at det kan føre til en eskalering som de ikke har sjanse til å stoppe. Det kan ende med slutten på det amerikanske imperiet. Derfor nøler de.

Irans forsvarsminister, brigadegeneral Mohammad Reza Ashtiani sa torsdag 14. desember at landet hadde underminert USAs forsøk på å etablere en internasjonal flåtestyrke fra 40 land i Persiagulfen.

– Ingen kan manøvrere på det viset i en region vi dominerer, sa forsvarsministeren, som sendte en direkte melding til USA: Alle land kan trafikkere området, men regionen er vår, og vi dominerer den.

Følg meg gjerne på X/Twitter: @JanHerdal

Forsidebilde: maskedemann

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

500 forskere med klimabrev til FN:

Det er ingen klimakrise.

Forrige innlegg

I all hemmelighet:

Når det ikke fungerer med vind bruker vi diesel.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.