POSTED IN Russland, Sanksjoner

Våpeninspektør Scott Ritter har reist i Russland.

Sanksjonene styrker Russland og svekker vesten.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Sanksjonene mot Russland er mislykket. Jeg så det med egne øyne, sier Scott Ritter.

Av Scott Ritter

Jeg er akkurat kommet tilbake fra et månedslangt besøk I Russland. Under besøket fikk jeg anledning til å se et dusin forskjellige byer og dekket nesten hele vidden av Den Russiske Føderasjonen.  Før jeg dro til Russland fylte jeg opp tanken på bilen min Men så jeg et oppslag på bensinpumpen.

Oppslaget viste en smilende Joe Biden, presidenten i De Forente Stater, som pekte til høyre. Under bildet sto ordene «Jeg gjorde dette».

Det var langt fra et kompliment, oppslaget var en morsom protest mot de russiske sanksjonene som var innført i fjor etter at Russland satte i gang sin spesielle militære operasjon. Mange av disse sanksjonene gjaldt russisk energi, og det førte til kaos i det globale energimarkedet  fordi det fikk gassprisene til å galoppere.

Biden var raskt ute til å skylde på den russiske presidenten Vladimir Putin. Den 22. februar 2022 sa han at den enkle sannheten om at økningen i gassprisene som var oppe i 2 dollar for bortimot  4 liter skyldtes Vladimir Putins hensynsløse angrep på Ukraina.

Biden kalte økningen i prisen for «Putins priskrig». Men det amerikanske folket gjennomskuet dette og kalte det utflukter og at oppslagene på bensinpumpene ikke beviste noen ting. De økte bensinprisene fikk mange amerikanere til å se på oppslaget etter å ha sett på regningen, og si sarkastisk»Takk skal du ha, Joe Biden».

De økende energiprisene skyldes ikke at Russland ikke vil selge energi vestover, men motsatt at vesten sanksjonerer russisk energi til skade for seg selv og sin egen økonomi.

Da jeg kom til Russland ventet jeg å se en nasjon som var tungt påvirket etter konsekvensene av de amerikansk-ledede sanksjonene. I stedet så jeg en nasjon som opplevde en økonomisk oppsving, for en stor del takket være politikken Russland ble tvunget til å gjennomføre etter de vestlige sanksjonene.

Da jeg fortalte mitt russiske vertskap om oppslaget på bensinpumpene og min sarkastiske takk, lo de. «Send oss slike lapper», sa de. «Vi vil takke Joe Biden på alle mulige måter».-

Den beste måten å bedømme en mann på er ofte å høre på hva han sier. Når det gjelder sanksjonene og den russiske økonomien er ikke Joe Biden noe unntak. Den 26. mars 2022 holdt Biden en tale i Warszawa i Polen om konflikten i Ukraina. 

Et av de viktigste emnene for talen var å skape en følelse av samhold i flokken slik at hans administrasjon hadde situasjonen under kontroll. Det viktigste i Bidens Tale var de skadelige  virkningene programmet med økonomiske sanksjoner som USA og Den Europeiske Unionen, G7 og NATO hadde innført har hatt  på russisk økonomi.

Litt mer enn et år senere slo Bidens ord tilbake på han selv og skulle plage han.

«Resultatet av disse enestående sanksjonene», kvekket Biden, «er at rubelen nesten øyeblikkelig ble lagt i ruiner. Den russiske økonomien – ja det er forresten sant – nå koster 1 dollar 200 rubler».

Da jeg var i Russland var vekslingskursen mellom 79 og 81 rubler for dollaren. Den russiske valutaen er stabil, støttet av en sterk og levende økonomi. Dessuten – i motsetning til  slik det var før sanksjons-perioden, er rubelen i dag en valuta som kan brukes til å betale for Russlands internasjonale forretningstransaksjoner, spesielt når det gjelder energi. 

De var en gang eksklusivt dominert av petrodollar. Rubelen ligger slett ikke i ruiner, den tjener nå som den viktigste valutaen for global økonomisk aktivitet. Rubelen er blitt en del av en ny «valutagruppe» så at de raskt kan gjøre handel som kan erstatte det tidligere hegemoniet USA hadde hatt. 

«Takk skal du ha, Joe Biden».

 

«Den russiske økonomien er i ferd med å bli halvert det kommende året», skrøt Biden i Warszawa-talen sin. «Tidligere var russisk økonomi  rangert som den 11. største i verden. Men det var før invasjonen. Snart vil de ikke en gang bli rangert blant de top 20 største i verden».

Russisk økonomi regnes fortsatt som den 11. største i verden, når man ser på hvordan de har økt sin hjemlige produksjonen (BNP). De bruker en «kurv av varer»-formulering når det gjelder å være like store som tidligere (power party – PPP) Det vi si en sammenlikning om hva den samme varer koster i USA versus Russland).

Russlands økonomiske styrke er i øyeblikket på 4,8 billioner dollar. Det gjør dem til verdens sjette største økonomi, som overgår alle unntatt Kina, USA, India, Japan og Tyskland. 

«Takk skal du ha, Joe Biden».

«Ser vi på disse sanksjonene samlet»,  sa Biden videre i sin Warszawa-tale, «så ser vi en slags økonomisk statskunst som har makt til ¨ødelegge rivalens militære. Disse internasjonale sanksjonene vil ødelegge Russlands styrke, deres mulighet til å fylle opp sitt militære arsenal og deres evne til å vise makt. Og det er Putins, alt dette  er Vladimir Putins skyld. Punktum.»

I januar og februar 2023 brukte Russland 2 billioner rubler (26 milliarder dollar) på forsvaret. Det er en økning på 282 prosent i forhold til samme periode i fjor. Det er slett ikke sant at de ikke er i stand til å fylle opp sine militære styrker og holde tritt i konflikten med Ukraina.

Russland overgår NATO når det gjelder å sende militært utstyr til frontlinjen. De har fire ganger så mange tanks og pansrede kjøretøyer, og fem ganger så mye ammunisjon.  Når det gjelder stridsrasjoner er tallet absolutt i Russlands favør. Faktum er at Russland langt overgår NATOs styrker og deres ukrainske proxy-hær, og den blir stadig bedre.

I tillegg har de nesten tre ganger så mange i sin spesielle kontingent til militære operasjoner. Samtidig bygger Russland  opp de nødvendige styrkene fra tidligere 1 million mann til mer enn 1,5 million. Russland har også økt sin militære produksjon. Den har ikke blitt svekket av de USA-ledede sanksjonene. De har heller hjulpet  Russland til å øke sitt hjemlige industrielle grunnlag.

Alt jeg så mens jeg reiste rundt i Russland understreker det uomtvistelige faktum at på grunn av de vestlige sanksjonene har russisk økonomi blitt tvunget til å foreta forandringer. De har ikke bare gjort tingene mer fleksible, men også mer produktive og effektive.

Utenlandske investeringer siger inn og beviser at det eksisterer en verden utenfor hva det amerikanske hegemoniet kontrollerer. Videre har sanksjonene innskrenket den tidligere praksisen der russiske forretningmagnater sendte sine verdier til utlandet.

Nå er store mengder hjemlig kapital tilgjengelig til å investere igjen i russisk økonomi. Sannheten er at i alle byer jeg besøkte var det en enestående innsats for å forbedre infrastrukturen. Og det bygges stadig noe nytt.

Sheremetyevo flyplass

Etter at jeg kom tilbake til USA fra min russiske reise, var kontrastene store da jeg reiste fra JFK-flyplassen, og gjennom New York City, sammenlignet med den turen  jeg tok fra ; Moskvas Sheremetyevo flyplass og inn til Moskva.

I New York reiste jeg fra en forfallen flyplass via forfalne motorveier og over forfalne broer. I Moskva, til sammenligning, var fasilitetene verken slitte eller ødelagte. Langs veien og inne i byen så jeg ikke bare nylig oppførte bygg, men det pågår fortsatt nybygging der.

Når jeg fortsatt ser disse «Jeg gjorde det»-oppslagene på bensinpumpene, mumler jeg noen takkens ord til den amerikanske presidenten som jeg mener er ansvarlig for de høye prisene. Og jeg ler når jeg tenker på mitt russiske vertskap som mente det samme.

Sarkasmen er tydelig, enten jeg ytrer meg i USA eller i Russland, men av helt motsatt årsak.

Biden er mannen som lovet å revitalisere USAs økonomi. Men han har gjort det motsatte. Og den ruin han spådde for Russland har bare ført til oppgang.

«Takk skal du ha, Joe Biden».

Dette fortalte altså analytikeren og tidligere FNs våpeninspektør Scott Ritter etter at han hadde reist rundt i Russland i mai 2023.

Forsidebilde: iStock



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 178 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Det ser ut til at de «amerikanske» Neo-Cons og krigshauker i Washington lever av og på «kunnskap» ervervet i 1945-1950. Etter dette har det bare gått baklengs for den tidligere «verdens-eneren». De blir nå passert av land etter land i utviklingen, alle piler for US of Agitation peker skrått ned, ingen av pilene peker opp.
    Så hva er meningen deres med dette?
    Når petrodollar er en saga blott (allerede i 2024?) vil alle de «verdier» og «penger» de har samlet seg kunne kjøpes opp billig av andre land (som er/blir interessert), de har altså snudd «spillet» på hodet, før var det «amerikanske» interesser som kjøpte opp alle konkurrenter etter at FED eller en krig hadde banet veien for «billigsalg».

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Grønn politikk er begrunnelsen

Nå kommer krigen mot landbruket gjennom FN.

Previous Post

James Kenneth Galbraith:

Sanksjonane har styrka Russland

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.