Det store problemet er ikke navnet på vaksinen, men vaksinen selv. Det ble godkjent som trygg av både EU og norske myndigheter, men så er den ikke det likevel. Det forteller om en godkjenningsprosedyre som har gått over stokk og stein, noe mange har advart mot.
Det er klart at innehaveren av et serveringsted skryter av menyen sin. Det er gjennom salg av mat og drikkevarer vedkommende lever. Men det kan ikke være myndighetens oppgave å være kelner i etablissementet, slik tilfellet ser ut har vært fram til nå for vaksiner. En har altså godkjent en vaksine i hui og hast for et medikament som ikke holder mål.
Det har vært et resultatet av at en har malt seg inn hjørne. Skal en lette på restriksjonene må vaksinene leveres – alt for tidlig, for det tar lengre tid å utvikle trygge vaksiner.



Kan vi være sikker på at de andre vaksinene holder det legemiddelfirmaene lover. Nei, det kan vi ikke i det hele tatt, tvert imot. Ingen kjenner langtidseffekten av disse vaksinene som har vært utprøvet i 4-5 måneder før de er sluppet laus på folk. Vi kan står overfor en stor heleskatastrofe, men det vet vi ikke ennå.
Å skifte navn på godsakene endrer ikke på innholdet i «godteposene». Men det er alltid noen som tar seg lure. For AstraZenica leverer ikke bare vaksiner men også andre legemidler og skepsis til navnet vil også ramme disse. Derfor navneskiftet. AstraZenica-vaksinen er ferdig på markedet.
Knut Lindtner
Når introduserer de «Vaxzevria»: AstraZeneca gir Covid-vaksinen nytt navn når firmaet kjemper mot kontroverser rundt medisinen.
AstraZenica har byttet navn på sin Covid-19-vaksine. Det hender samtidig som selskapet kjemper for å forsikre befolkningen om at vaksinen er trygg etter tallrike rapporter om potensielle uheldige hendelser.
Det britisk-svenske farmasi-selskapet har gitt vaksinen sin nytt navn. Det som tidligere gikk under det enkle «AstraZenica Covid-19-vaksine» heter nå «Vaxzevria».
I en presseuttalelse sier selskapet at navneforandringen ikke betyr noen forandring i den aktuelle medisinen.
Medisinsk personell bør allikevel være oppmerksomme på navneforandringen, sier selskapet, fordi etikettene og innpakningen kan se annerledes ut.
Det europeiske medisinalbyrået godkjente det nye navnet forrige uke etter at AstraZenica søkte om godkjennelse for forandringen av EUs Regulator Covishield. Men vaksinen er basert på samme oppskrift som ble utviklet i samarbeid med Serum Institute of India.



Den vil fortsatt ha samme innhold.
Det nye navnet «Vaxzevria» kommer etter at AstraZenica prøver å avverge den voksende usikkerheten rundt vaksinen som er utviklet sammen med Oxford Universitet.
Mer enn et dusin land rundt om i Europa har midlertidig stanset bruken av vaksinen etter rapporter om blodpropp.
EUs helsestyresmakter og også farmasi-selskapet, holder fast på at vaksinen er trygg og ikke har noe å gjøre med de medisinske episodene, der noen av dem ført tile dødsfall.
På mandag sluttet Canada seg til den voksende listen av land som har utsatt eller satt restriksjoner på bruken av denne vaksinen. De siterer andre lands potensielle bekymringer. Canada sier at vaksinen ikke bør gis til personer yngre enn 55 år.
Selskapet har fått enda mer dårlig presse etter at USAs tilsynsmyndigheter reiste bekymringer om at test-data som ble brukt for å måle effektiviteten av vaksinen var potensielt utdaterte og misvisende.
AstraZenica sier at de arbeider med å oppdatere og verifisere funnene i testene.
Vaksinen har ennå ikke blitt godkjent til bruk i De Forente Stater.
Til tross for forsikringer fra helsemyndigheter og europeiske regjeringer ser det ut til at det er en voksende mistro mot AstraZenica-vaksinen.
En meningsmåling fra YouGov sist mandag avslørte at kun 23 prosent av den franske befolkningen, og 32 prosent av tyskerne, anså vaksinen for å være trygg.
Allikevel er det ikke klart om navneforandringen til «Vaxzevria» er motivert av den dårlige publisiteten siden søknaden for varemerket av vaksinen kom så langt tilbake som i desember.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
https://www.rt.com/news/519574-astrazeneca-name-change-vaccine-vaxzevria/
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 488 ganger.