POSTED IN Klima

Utslippsfri sokkel?

Gir ingen klimaeffekt. Pengene kan brukes til velferd.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Slutt med denne galskapen

Geir Aaslid

Forfattet av biolog Per Engene.

Equinor, LO og NHO sammen om nytt klimamål: Norsk sokkel skal bli utslippsfriKlimadebatten er heftigere enn noen gang og oljenæringen blant dem som har fått et kraftig kritisk søkelys rettet mot seg. Ifølge VG/E24s opplysninger svarer nå oljenæringen, norske redere og LO med å love et saftig klimakutt.

Skjermklipp fra Finansavisen 5.januar 2020

Kva er Klimakutt?

Klimakutt er kutt i utslepp av CO2! Det er skremmande og aldeles uhøyrt! Tenk det: Så lite CO2 som det er i lufta i dag. Den normale mengda av CO2 i 600 mill. år er sju gonger så mykje CO2 som det er i lufta i dag. Gartnaren pøser på med det firedobbelte med CO2 for å få brukbare avlingar i drivhuset! I dag er det ikkje meir CO2 i heile atmosfæren enn at all CO2 kunne få plass i ein av dei minste kommunane i landet, Bø i Telemark. Og på ein stor globus er ikkje Bø større enn eit punktum.

Norske politikarar gløymer også at i Bronsealderen og 8.000 år før den tid var det 4-5 grader C varmare enn i dag. Det vaks furuskog over alle fjellvidder heilt opp til 1500 moh. og meir, og forskarane meiner at fjella var isfrie i Skandinavia i lange periodar. Då er det meir enn merkeleg at folk skulle vera redde for at temperaturen skulle gå opp 2-3 grader C. Dersom me skal høyre på solforskarane, er nok sjansen større for at temperaturen går ned enn at han går opp. Det viser at Paris-avtala er svært lite verdt. Og det viser at vitskapen er meir å stole på enn politikarane.

Hvorfor er det en katastrofe om isbreene forsvinner i Norge? Det skjedde for 6000-8000 år siden.

Toppen på kransekaka er at Noreg gløymer at CO2 er ein heilt uskyldig gass. Tvert imot så er CO2 livets gass, for i fotosyntesen, som er grunnlaget for alt liv, er CO2 det einaste næringsstoffet. Folk gløymer at i samsvar med Henrys lov er CO2 balansert mellom luft og hav, der det er 50 gonger så mykje CO2 i havet som i lufta.

Det same viser masseverknadslova, eksperimentert fram av dei norske forskarane Guldberg og Waage med likninga for karbonatbufferen. Desse framståande norske forskarane blir heilt utegløymt av «spesialistane» ved Cicero i Oslo og Bjerknes-senteret i Bergen!

Når det blir for mykje CO2 i lufta, så tar kaldt vatn ved polane opp CO2 frå lufta. Når det blir for lite CO2 i lufta, så gassar det varme havet ut CO2 i tropiske område. Har de høyrt om solgangsvind om ettermiddagen, ein vind som bles frå havet inn mot land og tek med seg luft metta med CO2 ? Fotosyntesen har tømt lufta for CO2 ein varm dag, og så kjem solgangsvinden med luft som er metta med CO2 frå havet og etterfyller lufta med CO2. Det skjer heile tida kvar dag, og ordnar med at balansen av CO2 mellom hav og luft er korrekt.

Derfor er fjerning av CO2 fullstendig mislykka, fordi havet alltid etterfyller lufta med CO2. Kan det vera at norske politikarar er så kunnskapslause at dei ikkje har fått med seg denne kunnskapen om CO2?

Kan det vera at desse politikarane ikkje berre er så dumme, men dummare enn me trudde? Tida vil vise det.

Disse trenger CO2, mye CO2. Det fremmer plantevekst.

No har Equinor tilgjengeleg 10-20 mill. tonn CO2 per år som selskapet kan tilby alle som har drivhus til ein brukbar pris. Det som blir til overs kan selskapet selja til andre land. Dei kan tilby Nederland t.d. å kjøpe CO2 til den store mengda med drivhus som landet har.

Politikarane i Noreg som einaste land skryter av at CO2 har vore bannlyst i snart 30 år, og store mengder CO2 har vorte deponert i fjellgrunnen under Sleipner-feltet til enorme kostnader på 30 milliardar kr eller meir per år, eller til saman i 28 år, svimlande 840 milliardar kr eller meir, pengar som skulle vore brukt t.d. i helsestellet og vegbygginga. Men no skal galskapen overta heilt. Det var ingen hjelp for nokon med dei enorme kostnadene med deponeringa av CO2 i snart 30 år, det var fullstendig bortkasta pengar! Og det blir fullstendig bortkasta resursar med den nye galskapen som skal overta.

Det er berre Noreg som har så dumme politikarar at dei deponerer CO2 i fjellgrunnen under havet. Andre land berre ler av Noreg som er så dumme, verre enn nokon bananrepublikk.

Her er det all grunn til å rope varsko: No må politikarene stoppe galskapen.

Forsidebilde: Vitaly Urzhumov

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Jan Magne Skogan
  31 januar 2020 11:08

  Faktum er at stort sett alle tiltak som har blitt iverksatt for å kutte CO2-utslipp har hatt motsatt effekt, utslippene øker, eller kostnaden ved kuttene står ikke i forhold til hva man oppnår med kuttene. Dette før man vurderer om utslipp i det hele tatt har noen betydning for klimaet.

  Svar
 • En somalier 1000-dobler sine CO2-utslipp når han kommer til Norge. Noe av det mest effektive Norge kan gjøre når det gjelder å redusere klimautslippene, er å stanse all ikke-vestlig innvandring til Norge.

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   31 januar 2020 22:27

   Vil tro å utsette podens første sydentur er vel så effektivt, om ikke mer. Og kanskje, om man putter en gjennomsnittlig hardt prøvet somalisk asylsøker og, tilsvarende, den jevne amerikaner, på hvert sitt fly til Norge, så tipper jeg at bare vekten av lipider og bagasje utgjør et helt ekstrafly fra Mogadishu.

   Svar
 • Det er nok lenge til politikerne vil se på CO2 som en ressurs – i frykt for at kloden skal bli varmere og villere. For sokkelen sin del er ikke problemet at det brukes CO2 for å utvinne olje. Det er oljen som utvinnes og blir til CO2.

  Svar
 • Hva er formålet med elektrifisering av sokkelen? Er det for å redusere CO2 utslippene eller er det for å forlenge levetiden til gamle olje/gass felt, slik at utvinningen av olje/gass kan fortsette i kanskje 10 år til og slik at mer olje og gass kan hentes opp fra undergrunnen før feltet til slutt stenges ned?

  Det ser ut som alle lar seg lure av retorikken til myndighetene og man tror dermed at myndighetene er komplette idioter. Man må kunne klare å bedrive skikkelig kritisk journalistikk. Har man aldri hørt som EOR (enhanced oil recovery)? Når et gammelt olje/gass felt opplever stort trykkfall, kan man stenge ned feltet eller man kan feks bore nye brønner og sette inn mer pumping og kunstig trykkstøtte slik at utvinningstakten opprettholdes og levetiden forlenges. Et sub-sea felt har ikke gassturbiner og all strøm må hentes fra land (som feks Ormen Lange). Troll A plattformen har ikke bæreevne til å tåle et gasskraftverk og all strøm må følgelig hentes fra land. Både Ormen Lange og Troll A har hatt en kraftig økning i sitt strømforbruk i de senere år vhja landstrøm (hørt om Hardanger-linjen og evt vindkraft på Fosen?) Og flere andre gamle felt vil snart kunne komme til å oppleve lignende trykkfall. Har de gamle plattformen plass og bæreevne til nye gassturbiner og kompressorer? Finnes det nok gass tilgjengelig lokalt for både gamle og nye gassturbiner?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvorfor sjekkes ikke utenriksdekningen til de store mediene av faktisk.no?

Faktasjekk av Øystein Bogen.

Forrige innlegg

NKP vil stille til valg.

De som ønsker å gi NKP denne demokratiske retten må signere nå.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.