POSTED IN Endring av politikken, Midt-Østen

Utenkelig med USAs hender på rattet.

Irans president sier ja til et besøk i Saudi-Arabia.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne meldingen bekrefte USA og Israels sitt diplomatiske havari i Midt-Østen. Samtidig herjes Israel av sterke indre konflikter i landet og USAs proxykrig i Ukraina går svært dårlig. Alt USA har fortatt seg de siste årene går nå i politisk, militært og økonomisk i oppløsning.

Naturligvis vil ikke vi se dette i Norge eller i vesten selv om det som skjer forteller sitt tydelige språk. VI strammer inn ytringsfriheten og forsterker overvåkningen og kaller det demokrati og «våre verdier». Det begynner dermed å bli ganske parodisk. Når Stortinget gir overvåkningsmyndighetene i Norge utvidete fullmakter er bare det en bekreftelse på en utvikling som har vært underveis lenge.

Og i Midt-Østen fortsetter normaliseringen og avspenningsprosessen, et resultat kinesisk diplomati hvor USA har vært helt frakoblet. For de som vil se er det åpenbart hvem som var interessert i det motsatte, altså spenning, krig og opprustning.

Knut Lindtner
Redaktør

Irans president ønsker velkommen invitasjon fra Saudi-kongen etter normaliseringsavtalen

Kong Salman inviterte president Raisi til å besøke Riyadh

av Dave DeCamp

Irans president Ebrahim Raisi har bekreftet ja til en invitasjon fra den saudiske kong Salman til å besøke Riyadh etter en normaliseringsavtale mellom de to landene mellom Kina.

Irans president Ebrahim Raisi

Mohammad Jamshidi, den iranske presidentens assisterende stabssjef for politiske anliggender, skrev på Twitter at Salman skrev et brev til Raisi der han ønsket normaliseringsavtalen velkommen og «inviterte ham til et offisielt besøk i Riyadh og ba om å styrke det økonomiske og regionale samarbeidet»

«Presidenten ønsket denne invitasjonen velkommen og understreket Irans beredskap til å styrke samarbeidet,» sa han.

Iran og Saudi-Arabia ble enige om å gjenåpne ambassader og etablere fulle diplomatiske forbindelser for første gang siden 2016 innen to måneder etter signering av avtalen. Iranske og saudiske tjenestemenn har signalisert at de har til hensikt å ta andre skritt for å styrke båndene, inkludert saudiske investeringer i Iran.

Iran-Saudi-avtalen har potensial til å lette de regionale spenningene betydelig. FNs utsending for Jemen har sagt at det er fornyet fart mot å avslutte krigen i Jemen i kjølvannet av Iran-Saudi-tilnærmingen. Saudi-Arabia og Jemens houthier har vært engasjert i fredssamtaler formidlet av Omani.

I følge noen medieoppslag gikk Iran med på å slutte å bevæpne houthiene som en del av avtalen med Saudi-Arabia, selv om Teheran alltid har benektet anklagene om at de sender våpen til gruppen. Iran er en politisk alliert av houthiene og gir sannsynligvis noe materiell støtte, men ikke på langt nær så mye som USA har gitt den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen.

Linker i originalartikkelen

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ingen kritiske stemmer i forsvaret slipper til.

Prøver du deg blir du blokkert.

Forrige innlegg

Krig er god butikk

Krigsvåpenindustrien som finansierer tenketanker

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.