POSTED IN Olje-Energi, Sanksjoner, USA

USAs slår vilt rundt seg mens det politiske omdømmet havarerer.

Nye sanksjoner mot Russland for gassledningen Tyskland ba om.

0
Print Friendly, PDF & Email

Til tross for at USAs regjering har gitt opp forsøkene på å blokkere North Stream 2 for ikke å rasere allianseforholdet til Tyskland kommer de med nye sanksjoner rettet mot russiske selskaper, og det en uke før rørledningen er ferdigstilt. Hensikten kan altså ikke lenger være å stanse prosjektet for det blir ferdig akkurat nå.

Prosjektet vil knytte sammen Tyskland og Russland nærmere sammen i et gjensidig avhengighetsforhold. Etter omlegging til «grønn energi» i Tyskland blir landet mer avhengig av den russiske gassen. De stenger altså ned egne kraftkilder, kull og kjernekraft, og henter energien fra Russlands gasskilder. Russland blir avhengig av pengene fra Tyskland, med den avhengigheten er ikke så fundamental som energi-avhengigheten til Tyskland overfor Russland.

Energi er ikke en hvilken som helst vare. Energien er den varen som all vareproduksjon hviler på. Uten energi ingen produksjon. Slik sett får den grønne politikken en helt uforutsett konsekvens. Samtidig svekkes Ukrainas økonomi fordi Russland i perioder ikke trenger å betale avgifter for eksportere gassen gjennom gassrørene i landet.

yellow and white excavator on rocky mountain during daytime
Når Tyskland faser ut bl.a. kullet blir de samtidig avhengig av russisk gass. I Kina og i Asia bygges det hundrevis kullkraftverk.

Russland sitter med storeslem og det er på en måte ufortjent fordi det var Tyskland som i utgangspunktet ba om denne rørledningen gjennom Østersjøen, mens Russland var mer i tvil og nølende lot seg overtale.

Nå ferdigstilles den og USAs politiske salutt er nye sanksjoner mot Russland. Det er ikke mye vilje til samarbeid og forsoning der i gården, nei. En skulle nesten tro det var folk som satt i posisjoner i USA for utelukkende å ødelegge landets internasjonale omdømme.

Sanksjonene vil være nok i spiker i USAs regjerings likkiste. Joe Biden ble kastet under toget for en god uke siden da han holdt en fryktelig tale for å forklare hvorfor USA hadde tapt i Afghanistan. Ingen regjeringskolleger deltok og overlot hele den forferdelige forestillingen til denne gamle mannen. De vil åpenbart unngå å følge med i det politiske dragsuget som vil måtte følge av Afghanistan-nederlaget.

Og nå nye sanksjoner mot Russland som bare fulgte opp en fremforhandlet avtale som først og fremst Tyskland er avhengig av…

De har det ikke godt i Washington nå. Lurer på hva de snakker om i det norsk UD og i regjeringen når kameraene er slått av. Det er en del av denne samme politikken som nå havarerer.

Knut Lindtner (redaktør derimot.no)

Biden beordrer nye sanksjoner mot den russisk/tyske gassrørledningen mens Merkel møter Putin i Moskva.

USAs president Joe Biden har beordret sin regjering til å komme med tilleggs-sanksjoner mot Nord Stream 2, selv om russiske og tyske ledere nå møtes i Moskva like før gassrørledningen snart er fullført. I et brev til Kongressen, sendt på fredag, argumenterer Biden med at «et visst russisk rørledningsprosjekt» vil utvide Moskvas innflytelse over EUs energi-ressurser.

Og at det vil svekke «den ukrainske og østlige flanken til NATO og EU-landene».  I tillegg til at det vil true «den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken og økonomien til De Forente Stater».

Det kan bety at hans nye presidentordre vil «blokkere eiendommer og eiendoms-interesser til enkelte utenlandske personer» som «engasjerer seg i visse aktiviteter som gjelder tjenester for å legge til rette for blant annet å fullføre Nord Stream 2 rørledningsprosjektet».

text
På valgplakatene så de ut som er vinnerpar. I virkeligheten er de blitt en katastrofe.

Utenriksdepartementet og Finansdepartementet i USA vil identifisere hvem disse personene og enhetene er, ifølge Protecting Europe’s Energy Security Act (PEESA) fra 2019. Dette sier Biden, og han vil sanksjonere dem «om ikke nasjonale interesser gir dispensasjon under seksjon 7503 i PEESA  for disse personene».

Denne kunngjøringen kom fra Det Hvite Hus samtidig som den tyske kansleren Angela Merkel har møter med den russiske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Nord Stream 2, som man venter vil doble volumet på den russiske gass-eksporten til Tyskland, er ett av temaene på dette møtet.

De nye sanksjonene vil gå ut over de russiske selskapene Nobility og Constanta, forsikringsselskap som er involvert i rørledningsprosjektet, og også i forsyningsskipet Ostap Sheremeta, rapporterer Bloomberg – de siterer kilder i utenriksdepartementet.

Dispensasjonene de nevner vil ikke direkte berøre Nord Stream 2 selskapet og deres tyske administrerende direktør. Biden gjorde unntak for dem i mai, der han forklarte at rørledningen  nesten var fullført, og at det ville være nytteløst å prøver blokkere den på det nåværende tidspunktet. Det ville bare gå ut over USAs allianse med Berlin.

Det betyr at sanksjonene stort sett vil være symbolske, siden rørledningen er ventet å bli komplett innen én uke eller mindre. Og med en gang den er operativ betyr det at Russland kan øke i store mengder naturgassen de kan levere direkte til Tyskland, uten å være avhengig av å bruke Ukraina eller Polen som transittland.

USA og Tyskland kunngjorde i juli en «avtale» som går ut på å kompensere overfor Kiev det de taper i transitt-avgift, og å avtale med Moskva å forlenge transitt-kontrakten fram til 2034. Putin har sagt at Russland vil gå med på sine forpliktelser de har etter kontraktene.

Men den russiske regjeringen har gjort det klart at avtalen mellom USA og Tyskland ikke er lovlig bindende for Moskva.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/russia/532668-biden-sanctions-nord-stream/

Forsidebilde: Monstera

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hvor mange dør i USA etter vaksinering?

Analyse av dødsfallene etter vaksinering i USA.

Forrige innlegg

Du skal høre mye…

Tidligere Guantanamo-fange nå sjef i Afghanistan.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.